avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor prin declaratie la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor prin declaratie la notar

buna seara!
as vrea sa stiu daca actiunea in instanta este singurul mod in care se poate reglementa incredintarea minorului, stabilirea programului de vizite, pensia alimentara.
parintii minorului n-au fost casatoriti dar tatal a recunoscut copilul (este inscris in certificatul de nastere) si au ramas in realtii amiabile. tatal trimite lunar bani iar mama permite vizitele oricand tatal isi manifesta dorinta de vizita copilul.
la nastere/inregistrarea certificatului, s-a inregistrat adresa copilului ca fiind la domiciliul mamei si drepturile banesti (alocatie, trusoul-cadou, etc) sunt platite la domiciliul mamei.
tatal vrea sa-si consolideze dreptul de vizita (mai ales durata si frecventa vacantelor, mai ales in perspectiva, deocamdata copilul e foarte mic) iar mama doreste sa se stabileasca in strainatate cu copilul si doreste sa poate proba incredintarea legala a minorului (exista un livret de famile care mentioneaza doar mama si copilul) si dreptul de a-i schimba domiciliul.

este o declaratie comuna in fata notarului suficienta? parintii sunt reticenti la ideea tribunalului, mai ales ca locuiesc foarte departe unul de altul,. sunt foarte ocupati, situatia nu e conflictuala, detaliile sunt stabilite.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Bauu , utilizator 23:45, 30 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate decat prin instanta ceea ce vreti.Nu se poate incredinta de notar minorul.Va trebui deschis proces.
Achiesez la opinia av._lasco....
Iar eu revin la mediator. Acordul de mediere incheiat in sensul incredintarii minorului unuia dintre parinti (si nu numai pe acest aspect) va fi investit cu formula executorie sau in cel mai rau caz, datorita lipsei de practica in domeniu, instanta va da in baza lui hotararea de expedient.
In concluzie ...oricum o dati, tot pe la instanta o nimeriti. :sorry:

Formulati si motivati elegant o cerere de incredintare si stabilire pensie. (cu referire la declaratiile deja date, la pensia deja prestata voluntar, etc.)
Tatal raspunde cererii printr-o intampinare in care este de acord cu incredintarea si precizeaza suma pe care intelege sa o ofere in continuare in favoarea minorului si eventual cerere reconventionala pentru program de vizita. (cereri ce vor contine cele ce ati convenit DEJA ...din cate inteleg).
La primul termen de judecata instanta va lua act de INVOIALA dvs. asupra tuturor aspectelor (incredintare, stabilire pensiei, program de vizita) si va pronunta hotararea. (puteti sa-i comunicati si verbal intelegerea dvs. in sedinta)

Menirea mediatorului este sa faciliteze dialogul dintre parti, sa asiste si sa ajute partile sa ajunga la o intelegere comun acceptata de catre acestea. Ma tem ca denaturam rolul mediatorului atunci cand il transfomam intr-un ...scrib /copist/alcatuitor de acte. Menirea lui nu e aceea de a redacta acorduri de mediere pentru partile care au ajuns DEJA la o intelegere inainte de a fi pasit in biroul lui. (din nefericire, o anumita dispozitie din legea medierii - dar aici intram intr-o discutie mai lunga si off topic - care il "obliga" pe judecator sa le sugereze partior sa vina cu un acord de mediere pentru a le putea restitui taxa de timbru, acolo unde ea e zdrobitor de mare, o sa se intoarca intr-o zi impotriva medierii, desi a fost gandita si croita ...pro).

Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
romascanu, moderator
multumesc pentru raspunsuri.

vom face totusi acea declaratie la notar desi intelegem ca nu are titlu executoriu, ca semn de bunacredinta si recunoastere a situatiei de fapt din partea amandurora.

cand vom avea timp si vom mai fi amandoi deodata in tara vom face un acord la mediator si vom incerca sa scapam foarte repede de instanta, fara anchete sociale, martori si surprize, daca se poate. inteleg ca instanta de obicei cere macar anchete sociale la domiciliul parintilor si s-au intamplat cazuri cand a ingnorat intelegerea parintilor si a dat copilul "cu forta" celuilalt parinte (e drept ca in speta respectiva era mama care s-a trezit pe neasteptate cu increedintarea). inteleleg si care e rolul medierii si cat de aiurea e sa il transformam in scrib, dar pare ca asa scapam mai usor.

inca o data, multumesc!
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
gabriel-o, utilizator

Alte discuții în legătură

Plecare din tara cu copil minor doina80 doina80 Sunt divortata, am sentinta de custodie definitiva si irevocabila si doresc sa plec din tara cu fiul meu pt o perioada mai mare. Tatal are drept de vizita, in ... (vezi toată discuția)
Stabilire drept de vizita cool123 cool123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o chestiune si anume: cuplu care a trait in concubinaj cu un copil s-au despartit, mama a plecat de la domiciliul conjugal ... (vezi toată discuția)
Vreau sa plec cu copilul de acasa, ce am de facut? elisa_c elisa_c Buna ziua!eu v-am mai scris si va multumesc pentru promtitudine!doar ca lucrurile se inrautetesc si as vrea sa stiu ce am de facut.vreau sa plec cu fetita de ... (vezi toată discuția)