avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj dupa un contract de munca pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj dupa un contract de munca pe perioada determinata?

:Am avut un contract nedeterminat unde am lucrat 2 ani,am avut o intrerupere 15 zile si un contract determinat de o luna pe care nu a prelungit nu ne da decizie de concediere fiindca nam fost concediat numai a incetat contractul cum pot sa ma duc la somaj?
Cel mai recent răspuns: stephanbrasov , utilizator 17:49, 11 Mai 2011
1. Daca CIM pe perioada determinata a incetat la data expirarii sale (dupa o luna) puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Angajatorul trebuie sa emita o decizie de incetare a CIM cu art.56, lit.j) din Codul muncii si sa va inmaneze un exemplar cu care sa mergeti la Agentia de Somaj.
Din spusele dv. rerzulta ca aveti stagiul de 12 luni in ultimele 24. La incetarea contractului determinat va puteti depune dosarul.
Sotia mea (cetateanie moldoveneasca ) a fost angajata la Primarie 2 ani ca asistent personal pt persoana cu handicap apoi fara s-a aibe intrerupere s-a angajat la patron cu un contract de munca pe perioada determinata de 6 luni.
In prezent este insarcinata si as vrea sa intreb daca la finalul celor 6 luni are drept de somaj iar apoi din somaj sa beneficeze de cei 2 ani de indemnizatie pt cresterea copilului?
Mentionez ca mai am doi copii mici si este foarte importanta pt supravietuirea noastra aceasta indemnizatie de cresterea copilului.
Sper ca nu influenteaza cu nimic faptul ca nu are cetatenie romana si ca intamplarea face ca contracul de munca sa inceteze cu cateva luni inainte de nastere?

Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2011
Daniel-Ioan, utilizator
1. Daca CIM pe perioada determinata ii inceteaza la data expirarii sale (cu art.56j din Codul muncii) atunci poate beneficia de indemnizatie de somaj.
2. In somaj fiind poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si CCC pana la 2 ani.
3. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea acestor concedii (astfel se prelugeste perioada de somaj).
4. Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste. Cererea pentru intrare in CCC o face tot catre Agentia de Somaj.
5. OUG 111/2010, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului spune:
Art. 12
Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Va multumesc foarte mult pt raspunsul competent!
Din raspunsul dv mi se nasc inca cateva intrebari:



tudorvaleriu a scris:

1. Daca CIM pe perioada determinata ii inceteaza la data expirarii sale (cu art.56j din Codul muncii) atunci poate beneficia de indemnizatie de somaj.


CIM poate sa inceteze la data expirarii sale si cu alt articol?
Dar o concediere pe motive de necompetenta profesionala schimba datele problemei?
Noul Cod al Muncii nu infuenteaza cumva aceasta chestiune?

tudorvaleriu a scris:
2. In somaj fiind poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si CCC pana la 2 ani.


Dar oare sotia poate pretinde somaj odata ce se afla gravida in luna avansata?
Cei de la somaj pretind un certificat medical iar o sarcina de luna a sasea nu poate fi considerata ca un impediment pt a beneficia de somaj?



Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2011
Daniel-Ioan, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract munca perioada determinata vio58 vio58 o PERSOANA ESTE ANGAJATA PE PERIOADA DETERMINATA (PINA IN 31.10.2011) ,INDEPLINESTE TOATE CONDITIILE DE PLECARE IN SOMAJ.iNTREBARE decizia pt cim perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? bela@hotmail.com bela@hotmail.com Doresc sa intreb daca pot indeplinii conditiile ptr acordarea aj,de somaj -am lucrat din ian 2009 pana in dec 2010 la o firma -am plecat de la ei incepand cu ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? socata socata sunt angajata pe perioada determinata pana in mai 2011.as beneficia de somaj daca persoana in locul careia sunt s-ar intoarce la munca? dar ... (vezi toată discuția)