Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de aproape 4 ani) mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Acum tatal lui este de acord sa renunte, de buna voie, la drepturile parintesti (inclusiv cel de vizitare pe care oricum nu si l-a exercitat) asupra copilului.
Intrebarea mea este: Este posibil sa se faca acest lucru printr-o declaratie notariala sau un simplu proces civil? Am fost sfatuita pana acum ca singura modalitate de renuntare este decaderea din drepturi, ceea ce ar implica un proces penal.
Ai dreptate Elis.
Mai putin pe aspectul legat de decaderea din drepturile parintesti pt neplata pensiei.
Sigur ca tatal va fi obligat la plata pensiei de intretinere indiferent de faptul ca a fost decazut din drepturile parintesti.Obligatia de intretinere este mai mult un o obligatie instituita de lege decat un drept.Aceasta deoarece obligatia este instituita de lege in interesul minorului.
Este foarte greu sa fie decazut din drepturi dar daca repeta infractiunea se poate ajunge si acolo.
In practica judiciara sunt aproape inexistente astfel de condamnari intucat parintii intr-un final se inteleg cumva.
Buna ziua! Aceiasi problema o am si eu ca d-na care a deschis aceasta discutie, numai ca eu m-am recasatorit, copilul fiindu-mi incredintat mie, divortul fiind definitiv si irevocabil, copilul are in prezent 11 ani. Dorim, atat actuala sotie cat si eu, ca fiul meu sa fie infiat de aceasta (actuala sotie). Am vorbit cu fosta sotie sa fie de acord cu infierea, aceasta fiind de acord, urmand sa declare in fata unui notar acest lucru. Din discutiile de mai sus am inteles ca nu se poate declara renuntarea la drepturile parintesti, dar ar putea sa declare ca e de acord cu infierea?(mai ales ca ea s-a recasatorit si traieste efectiv in alta tara, si nu o mai intereseaza copilul)? Ce efecte produce aceasta declaratie vis-a-vis de fosta sotie, de actuala sotie si de copil? In aceasta declaratie trebuie sa reiasa si efectele art 79 din codul familiei, pentru ca minorul sa aiba rude, rudele sotiei actuale (ca o filiatie fireasca), sau numai pe parcusrul procesului de infiere se cere acest lucru? Cum ar trebui sa arate o astfel de declaratie, pentru a fi valabila in fata unui judecator, pentru ca fosta sotie vine si sta numai doua zile in tara.
Va multumesc anticipat si Dumnezeu sa ne ajute!
si eu aveam aceeasi intrebare , despre DECADEREA DIN DREPTURI (eventual de comun acord) - mi se pare cam absurda legea ......adica tatal si-a abandonat copilul de 7 ani, nu a platit niciodata pensia stipulata in hotarare ...si doar asa, sa ramana tata pe hartie ca sa fim legati de el si sa ne incurce cand ne e lumea mai draga..:( sau in situatia in care tatal nu este de gasit ...ce este de facut ? cum poate emigra mama cu copilul, cum ii poate oferi o viata mai buna? stau amandoi legati de numele tatalui care in fapt numai tata nu este? ?