avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... patronul vrea sa ma dea in judecata pentru delapidare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

patronul vrea sa ma dea in judecata pentru delapidare . ce pot sa fac?

pana saptamana trecuta am lucrat , angajat , la un magazin de piese auto . patronul zice ca are un minus in stoc de 18000 RON. de cand lucrez la magazin mi , s-a facut o singura data inventarul sii asta a fost cand am plecat. cand m-am angajat nu mi s-a facut nici un inventar .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 12 Decembrie 2012

Sunt de parere ca treaba e "cusuta cu ata alba".

Argumente
1. Directorul de vanzari are alte atributii decat gestionarul sau vanzatorul.
2. In mod firesc un director de vanzari nu preia direct gestiunea ( poate fi doar solidar responsabil cu gestionarul si vanzatorii).
3. Sa dispara 60 % din gestiune fara sa observe patronul sau dvs. e cam ciudat.
problema mea e ca vreau sa ma angajez in alta parte sii am nevoie de cartea de munca. sii fostul patron nu a vrut sa imi i-a nici demisia cu preaviz sii nici nu vrea sa imi desfaca cartea de munca.
Ceea ce face fostul patron este un abuz nepermis de legislatie. E ca si cum cineva ma deranjeaza si trimit doi "gealati sa il tupaie". Traim in secolul XXI si nu in epoca vestului salbatic al americii. Lasa ca imi fac dreptate singur.
Blocarea unui cetatean de accedere la venituri proprii ( deci la existenta ) reprezinta o infractiune extrem de grava intro lume civilizata.

Incearca sa vorbesti cu fostul patron contactandu-l si cerandu-i o intrevedere pentru rezolvarea problemei.
Daca refuza sa se intalneasca sau nu iti raspunde scrieti demisia datata cu ziua in care el a refuzat-o sa o primeasca si trimite-o prin curier privat specificand continutul la urgenta cu confirmare de primire la patron. Banuiesc ca ai martori ai refuzului de ati prelua demisia. Sa nu scrii expeditorul pe plic. Trebuie sa ai dovada prezentarii demisiei altfel risti o cercetare disciplinara si multe alte necazuri.

Indiferent de solutia adoptata in functie de situatia nou creata revin-o pe net sa vedem in continuare ce este de facut.
Cred totusi ca e bine sa te reprezinte un avocat in relatia cu fostul patron daca ai luat ceva din "marfa".


:offtopic: (Poate ajuta soliocitantul. Daca nu imi cer scuze l)

Am avut un caz similar cu o tanara inginera care a vrut sa isi dea demisia si nu a primit-o patronul. A venit la mine dupa doua luni de la plecare si mi-a expus complet situatia ( fostul patron nu ii raspundea la telefon si nici nu voia sa stea de vorba cu ea ) .
M-am prezentat ( la telefon ) ca reprezentant al inginerei care doreste sa rezolve problema. "Tipul" culmea era avocat de meserie si a aruncat "pastila". Stiti X are niste datorii la mine. Era langa mine. Am intrebat-o daca e adevarat. A negat. L-am intrebat la cat se ridica si ce reprezinta ? Nu a stiut un raspuns. A spus ca se intereseaza in firma si ma suna mai tarziu. Dupa jumatate de ora a spus ca are de plata telefonul care s-a dovedit a fi pe luni lucrate in firma care se ridica la suma de 900 de lei ( fusese director ). Inginera a inceput sa planga. I-am spus ca dupaamiaza are
banii. Mi-a spus ca nu are cu ce plati ca de doua luni sta in sah si are deja datorii pe care nu stie cum le va plati.
M-am intalnit cu patronul i-am dat banii ( jaful pe care la dorit ) dupa magaria anterioara (ing. adusese firma de pe pierderi pe profit ) si l-am rugat sa-mi semneze un proces verbal de primire facut in doua exemplare. Mi-a raspuns sec. Pe mine nu ma intereseaza decat BANII. Si a plecat. In doua zile avea cartea de munca in mana.

Acum este maneger de proiect la o firma de calibru. Castiga bine. E zambitoare si plina de incredere. De cate ori ma intalnesc cu ea ma bucur. Mi-a dat banii inapoi dupa ce s-a angajat.

M-am intalnit pe strada cu fostul patron (avocatul de meserie) al inginerei. Arata jalnic. Probabil asemenea atitudini sunt la el ceva obisnuit. Am vrut sa ii spun: Vezi ca banii te vor baga in mormant dar m-am abtinut. Am trecut mai departe meditiand la ce este omul ?






Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
In primul rand patronul unde ati lucrat nu va poate da in judecata pentru delapidare eventual sa formuleze plangere penala impotriva dvs in cazul in care ar subzista infractiunea de delapidare prevazuta si pedepsita de art.215 ind.1 C.p. text de lege care defineste infractiunea de delapidare ca fiind "insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza".
Avand in vedere faptul ca, nu ati semnat un proces verbal de inventar in momentul in care ati preluat gestiunea si nu se face dovada ca ati sustras sumele de bani consider ca nu va faceti vinovat de vre-o infractiune.
am si eu o intrebare ... pana acu cateva zile, am lucrat intr-o statie peco din oras. in aceasta statie peco exista si produse, ciocolati, sucuri, tigari, etc. Patronul si-a dat seama ca au existat unele produse pe care nu le-am marcat, iar acum a spus ca ma va da in judecata pentru delapidare. Ma pus sa fac o cerere in scris, in care sa declar suma si prin care ma oblig ca in 5 zile sa-i restitui toata suma. Problema e ca suma de 2100 ron, pe care a estimat-o el, nu o detin si imi este foarte greu sa fac rost de acesti bani. Va rog mult de tot sa-mi spune-ti ce pot sa fac. Daca ma da in judecata, ce se va intampla? cum sa fac sa restitui banii in transe? va rog mult sa ma ajutati

Alte discuții în legătură

Delapidare - raspundere vanzatoare sandutza19 sandutza19 Buna ziua, am fost angajata ca vanzatoare la un magazin unde mai era o vanzatoare si o gestionara. La vreo 9 luni dupa ce m-am angajat s-a facut un inbentar ... (vezi toată discuția)
M-au scos cu minus florinuc21 florinuc21 buna sunt florin si lucrez la o firma de panificatie si dupa 6 luni mi-au spus ca trebuie sa le datorez 9000lei nu am carte de munca la ei si marfa data nu ... (vezi toată discuția)
Delapidare. GabiM7 GabiM7 Buna ziua! M am angajat la un magazin de cartier in urma cu 11 luni casi vanzatoare cu functia de lucrator comercial. In acest magazin mai lucrează pe ... (vezi toată discuția)