avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie

Domnilor am si eu nevoie de ajutorul vostru. In data de 23 dec. noaptea, intr-un bar, impreuna cu 2 prieteni am avut o cearta cu un individ. Un prieten i-a cerut o tigara, acesta la refuzat si s-au imbrancit. Eu cu celalat prieten am intervenit sa aplanez conflictul, s-au impartit cativa pumni, mentionez ca eu numai am impins nu am si lovit, si pe urma totul s-a calmat. Am batut toti palma cu individul si am plecat in alt bar. Acolo unul dintre cei 2 prieteni, nu cel care i-a cerut tigarea, scoate un pachet de tigari si spune ca l-a luat de la cel cu care ne-am certat. Fapta era deja consumata, distanta dintre cele 2 baruri era destul de mare si am hotarat ca nu are rost sa ne mai intoarcem sa-i inapoiem pachetul. Pe la inceputul lui februarie sunt chemat la politie pentru fapta respectiva. Sunt retinut 24 de ore cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Procurorul respinge propunerea si sunt eliberat. Aflu ulterior ca individul cu care ne-am certat a fost la randul lui luat de acasa de politie si oarecum obligat sa depuna plangere impotriva noastra, fiind amenintat ca daca nu se conformeaza, va fi acuzat de favorizarea infractorului. Mentionez ca in declaratia data in fata politiei si a procurorului am spus exact cum v-am descries si voua fapta. Prietenul care a luat pachetul de tigari si-a recunoscut vina si tot ce am spus eu a fost intarit de inca 3 martori. Mai adaug ca in declaratia data in fata politiei si a parchetul am fost insotit de un avocat ales. Dupa ce am fost eliberat, avocatul a spus ca probabil voi fi scos de sub urmarire penala. Acum primesc citatie sa ma prezint la parchet sa imi prezinte materialul de urmarire penala .... Eu sunt plecat din oras si ajung abia saptamana viitoare sa discut cu avocatul. Totusi va cer si voua parerea, ca mai multe pareri nu strica. Daca partea vatamana isi retrage plangerea impotriva mea, ramane fapta? La ce sa ma astept? Mentionez din pacate ca mai am o pedeapsa de 1 an si 4 luni cu suspendare pentru refuz de recoltare de probe biologice.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 12:42, 13 Martie 2011
nu vreau sa va supar dar pare totul cusut cu ata alba.
mi-e greu sa cred ca vi s-a facut dosar doar pentru un pachet de tigari.
mai mult ,tinand cont ca mai aveati un dosar pentru care ati primit cu suspendare ,trebuia sa fiti ca o fata mare si nu sa faceti scamdal pri baruri.
probabil ca vreti sa o intoarceti asa cum ati incercat si cu refuzul de a vi se recolta probe biologice in celalalt dosar.
sanse sunt sa scapati daca se dovedeste ca nu ati participat la fapta de talharie insa este foarte greu in conditiile expuse de dvs.
succes
Pare greu de grezut dar din pacate este adevarat. Povestea relatata de mine nu este inventata si adevarul nu este sub nici o forma deformat. V-am expus faptele exact cum s-au intamplat, la fel am scris si la politie, la fel au spus si martorii si la fel spun si camerele de supraveghere din incinta barului respectiv. Intr-unul din cadre se vede mana celui care a luat pachetul de tigari deasupra acestuia si in cadrul urmator pachetul dispare. Nu am stiut nimic de acest lucru abia pana am ajuns la urmatorul bar cand respectivul a scos pachetul pe masa si a spus ca la luat de la partea vatamata. Din nou si acest lucru este intarit de 3 martori. Nu am stiut nimic, am intervenit doar sa aplanez conflictul, nu am furat nici un pachet de tigari si nu mi se pare normal sa fiu tras la raspundere pentru ceva ce nu am facut si despre care am aflat abia intr-un tarziu. Totul se trage de la faptul ca politia are boala pe cel care a cerut tigare partii vatamate(nu cel care a sustras pachetul).Acum ca v-am spus mai amanuntit ce s-a intamplat, la ce sa ma astept? Ce sanse sunt sa fiu scos de sub urmarire penala? Daca ajung in instanta la ce sa ma astept?
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
streetwis3, utilizator
Propun sa dezbatem exact pe speta data de user fara a face alte aprecieri, ca daca nu spune tot adevarul cred ca isi da seama ca raspunsurile noastre nu il vor ajuta la nimic.

omucuciocanu a scris:

Pentru olimpia_ilie:
Nu va suparati dar daca cititi definitia infractiunii de talharie veti constata ca imprejurarea descrisa de user se regaseste acolo (art 211 CP), iar prin art 26 CP veti constata ca user are calitatea de complice.
Din pacate pentru el este intr-o situatie din care doar avocatul il poate scoate incercand sa scoata o achitare insistand pe lipsa laturii subiective.


Cu tot respectul domn avocat, dar nu vad calitatea de complice in cele relatate de user. Art 26 spune asa" este complice persoana care, cu intentie inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. Este, de asemenea, complice pers care promite, inainte sau in timpul savarsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe infractor, chiar daca dupa savarsirea faptei promisiunea nu este indeplinita."

In speta expusa nu exista nicio intelegere cu privire la infractiunea de talharie si nu exista intentia. Nu putem trage la raspundere o persoana care a luat la cunostinta de savarsirea unei infractiuni abia dupa consumarea acesteia.
Ipotetic vorbind, daca pers care a furat tigarile lua o decizie de moment si omora pers vatamata il condamnam pe user pt complicitate la infractiunea de omor?

Pt a subzista complicitatea la infr. de talharie complicele trebuie sa stie ca autorul va comite o talharie si sa vrea sa contribuie, prin acte de ajutor, la savarsirea acestei infractiuni.
Cat despre existenta infractiunii de talharie, aceasta este discutabila neavand prea multe detalii despre autor. Dar daca autorul nu a intrebuintat violentele in scopul de a sustrage bunul sau de a il pastra nu avem legatura de cauzalitate intre loviturile aplicate si furt, iar cum talharia este o infractiune complexa raportul de cauzalitate trebuie demonstrat. In lipsa acestui raport de cauzalitate vom avea doua infractiuni distincte de loviri sau alte violente si furt.
Aici va trebui sa intervina priceperea avocatului care va avea toate detaliile spetei, deoarece totul poate fi rasturnat.

@user: dumneavoastra trebuie sa va luati un avocat priceput si sa va incredeti in acesta ca va demonstra cele spuse. In cazul in care cele spuse de dvs se coroboreaza cu ceea ce au declarat si martorii si ceea ce au filmat camerele de filmat nu ar trebui sa patiti nimic.
Cat despre dusmania politistului cu cel care a luat tigarile, daca acesta are probe poate face o cerere ca urmarirea penala sa fie facuta de un alt organ de cercetare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
ContSters178374, utilizator
Userul relateaza ca <<Un prieten i-a cerut o tigara, acesta la refuzat si s-au imbrancit. Eu cu celalat prieten am intervenit sa aplanez conflictul, s-au impartit cativa pumni, mentionez ca eu numai am impins nu am si lovit, si pe urma totul s-a calmat."



Parerea mea, conflictul a fost declansat in urma refuzului victimei de a oferi tigara ceruta.Violentele au avut loc pentru acest motiv.Fiindca victima a refuzat oferirea unei tigari, agresorul si-a insusit( s-a imposedat) cu intregul pachet.
Exista intentia initiala de a folosi violentele in scopul dobandirii unui bun pe nedrept. .Exista cele doua elemente necesare considerarii faptei drept infractiunea de talharie.Este o fapta complexa, cuprinzand violenta si furt? este.A, ca este vorba doar despre un pachet de tigari? Nu conteaza, legea nu specifica valoarea obiectului luat sau oferit de catre victima aflata sub presiunea unei constrangeri.Participatie poate exista, prin activitati de ajutor din partea complicilor .
La prima vedere asa pare.Desigur ca totul trebuie probat.Daca s-a ajuns in faza prezentarii materialului de urmariere penala, probabil ca exista si probe.
Autorul poate raspunde pentru talharie intr-o varianta agravanta, fapta comisa intr-un loc public, de 2 sau mai multe persoane impreuna.
olimpia_ilie a scris:
Sa incep cu cea mai mare neregula, partea vatamata nu poate fi acuzata de favorizare a infractorului deoarece ar insemna sa fie si subiect activ al infractiunii si subiect pasiv adiacent

Persoana vatamata prin talharie poate fi subiect activ al favorizarii infractorului. Este o alta infractiune! Nu pot fi subiecti activi autorii, complicii sau instigatorii la talharie.

Alte discuții în legătură

Furt maryalice09 maryalice09 Buna ziua. Sunt cu cineva de un an si mi-am petrecut saptamana la el (mentionez ca nu suntem impreuna). Aseara a venit in vizita un prieten de-al lui si au ... (vezi toată discuția)
Furt auto, fara permis, baut si accident maddie21 maddie21 buna ziua, fratele meu minor mi-a sustras masina din garaj impreuna cu un prieten, bauti fiind au lovit un stalp dupa care au mers intr-un bar unde au consumat ... (vezi toată discuția)
Complice sau martor sau ce mi se poate intampla? bogdanstoica1998 bogdanstoica1998 Buna ziua...ma puteti ajuta va rog?Eram intr-o seara in fata casei mele eu si inca un prieten..mai tarziu a venit un om in varsta de 40 si ceva de ani, o stat ... (vezi toată discuția)