In ceea ce priveste insa obligatia persoanei juridice -administrator de a avea in obiectul de activitate codurile referitoare la consultanta ..., nu cred ca sunt de acord, intrucat, in cazul comanditei simple, dispozitiile legii sunt imperative in ceea ce priveste obligatia asociatului comanditat de a deveni administrator. Cred ca acest caz este o exceptie de la principiul pe care l-ai evocat.
Gizella, exceptiile sunt, intotdeauna, prevazute in mod expres de lege.
Conform principiului specialitatii capacitatii de folosinta, persoana juridica poate avea numai drepturile si obligatiile care sunt legate de realizarea obiectului sau de activitate precizat in actul sau constitutiv si permis de lege; orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui obiect de activitate este nul absolut.
Pentru SOCIETATILE COMERCIALE, principiul specialitatii capacitatii de folosinta inseamna :
- pe de o parte, ca potrivit art.1 alin.1 LSC, capacitatea lor de folosinta se limiteaza la actele de comert;
- iar pe de alta parte, ca o societate comerciala poate efectua numai acte juridice care SERVESC REALIZARII OBIECTULUI DE ACTIVITATE, prevazut in actul constitutiv.
In cazul de fata, ce ar urma sa faca societatea-administrator? Pai, raspunsul este simplu: s-ar ocupa de conducerea, organizarea societatii-administrate, in scopul obtinerii unor profituri de catre aceasta din urma. Este vorba, deci, de o activitate de management, care se realizeaza (in mod obisnuit) pe o anumita perioada de timp. Deci, in nici un caz nu este vorba de operatiuni comerciale izolate.
Prin urmare, societatea comerciala-administrator trebuie sa aiba ca obiect de activitate - consultanta pentru management si afaceri. In caz contrar, nu ar putea incheia un contract de administrare al altor societati, deoarece s-ar incalca principiul specialitatii capacitatii de folosinta.
ma intereseaza daca persoana desemnata reprezentant in operatiunile privind administrarea societatii in comandita simpla poate fi altcineva decat administratorul asociatului comanditat.
Da. Insa trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana fizica pentru a fi administrator: capacitate si onorabilitate (vezi art. 6 alin.2 Legea 31/1990)