avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract individual de munca, sau contract de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract individual de munca, sau contract de administrare?

Buna ziua!
In ce conditii se poate face angajarea unei persoane intr-o societate comerciala ca administrator avand functie de director? Cum ar fi mai avantajos? Sa se incheie un contract individual de munca cu acesta, sau un contract de administrare?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elisabety_73 , utilizator 08:27, 13 Iunie 2008
Buna tuturor,
Cred ca am si eu un topic interesant, legat de situatia administratorului. De aceasta data, speta este urmatoarea: vreau sa infiintez o societate in comandita simpla. Asociatul comanditat este o societate comerciala, iar cel comanditar o persoana fizica. Potrivit legii, comanditatul este obligatoriu si administrator. Aici incep nelamuririle mele:
1. Intrucat art. 139 din legea societatilor comerciale a fost abrogat, cum se exercita in prezent atributiile de administrator ale societatii care este asociat comanditat? tot prin desemnarea unui reprezentant permanent?
2. Reprezentantul comanditatului, in tot ce priveste calitatea sa de administrator al societatii in comandita, trebuie sa fie administratorul societatii sau poate fi desemnata o persoana straina de societate?
3. Cum se face numirea unei eventuale terte persoane (straine de societate) ca reprezentant al societatii (asociat comanditat), in toate actele si operatiunile de administrare a societatii in comandita simpla? Contract de administrare, numire prin AGA. Poate stiti cumva si daca trebuie specificate atributiile sale si raspunderea.

Sper sa ma fi exprimat destul de clar. Termenii sunt ingrozitor de greu de pus in aceeasi fraza.
Am intrebat si departamentul juridic de la Registru si nu au stiut sa imi raspunda la aceasta intrebare. Este important si nu reusesc sa gasesc un raspuns concret nicaieri.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2008
Gizella Popescu, utilizator

1. Intrucat art. 139 din legea societatilor comerciale a fost abrogat, cum se exercita in prezent atributiile de administrator ale societatii care este asociat comanditat? tot prin desemnarea unui reprezentant permanent?


Da s-a abrogat art. 139 dar ... art. 153 ind. 13 la alin. 2 prevede:
" O persoana juridica poate fi numita administrator sau membru al consiliului de supraveghere al unei societati pe actiuni. Odata cu aceasta numire, persoana juridica este obligata sa isi desemneze un reprezentant permanent, persoana fizica. Acesta este supus acelorasi conditii si obligatii si are aceeasi raspundere civila si penala ca si un administrator sau membru al consiliului de supraveghere, persoana fizica, ce actioneaza in nume propriu, fara ca prin aceasta persoana juridica pe care o reprezinta sa fie exonerata de raspundere sau sa i se micsoreze raspunderea solidara. Cand persoana juridica isi revoca reprezentantul, ea are obligatia sa numeasca in acelasi timp un inlocuitor."

Atentie insa. Persoana juridica pentru a putea fi administrator trebuie sa aiba ca si obiect de activitate (principal sau secundar) activitati de consultanta pentru afaceri si management (principiul specialitatii capacitatii de folosinta).


2. Reprezentantul comanditatului, in tot ce priveste calitatea sa de administrator al societatii in comandita, trebuie sa fie administratorul societatii sau poate fi desemnata o persoana straina de societate?


Reprezentantul poate fi si un tert (nu neaparat asociat in societatea-administrator).


3. Cum se face numirea unei eventuale terte persoane (straine de societate) ca reprezentant al societatii (asociat comanditat), in toate actele si operatiunile de administrare a societatii in comandita simpla?


Hotararea AGA (a comanditatului) privind desemnarea reprezentantului + inregistrare la ORC (unde va depune specimenul de semnatura).
Drepturile si obligatiile reprezentantului se vor stabili in contractul incheiat intre acesta si societatea-administrator.
Multumesc mult pentru raspuns.
In ceea ce priveste insa obligatia persoanei juridice -administrator de a avea in obiectul de activitate codurile referitoare la consultanta ..., nu cred ca sunt de acord, intrucat, in cazul comanditei simple, dispozitiile legii sunt imperative in ceea ce priveste obligatia asociatului comanditat de a deveni administrator. Cred ca acest caz este o exceptie de la principiul pe care l-ai evocat.
In principiu, in ceea ce priveste persoana reprezentantului, ma intereseaza daca poate fi alta persoana decat administratorul (numit prin actul constitutiv) comanditatului (societatii-administrator). Asa si administratorul poate fi altcineva decat un asociat, dar ma intereseaza daca persoana desemnata reprezentant in operatiunile privind administrarea societatii in comandita simpla poate fi altcineva decat administratorul asociatului comanditat.


In ceea ce priveste insa obligatia persoanei juridice -administrator de a avea in obiectul de activitate codurile referitoare la consultanta ..., nu cred ca sunt de acord, intrucat, in cazul comanditei simple, dispozitiile legii sunt imperative in ceea ce priveste obligatia asociatului comanditat de a deveni administrator. Cred ca acest caz este o exceptie de la principiul pe care l-ai evocat.


Gizella, exceptiile sunt, intotdeauna, prevazute in mod expres de lege.

Conform principiului specialitatii capacitatii de folosinta, persoana juridica poate avea numai drepturile si obligatiile care sunt legate de realizarea obiectului sau de activitate precizat in actul sau constitutiv si permis de lege; orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui obiect de activitate este nul absolut.

Pentru SOCIETATILE COMERCIALE, principiul specialitatii capacitatii de folosinta inseamna :
- pe de o parte, ca potrivit art.1 alin.1 LSC, capacitatea lor de folosinta se limiteaza la actele de comert;
- iar pe de alta parte, ca o societate comerciala poate efectua numai acte juridice care SERVESC REALIZARII OBIECTULUI DE ACTIVITATE, prevazut in actul constitutiv.

In cazul de fata, ce ar urma sa faca societatea-administrator? Pai, raspunsul este simplu: s-ar ocupa de conducerea, organizarea societatii-administrate, in scopul obtinerii unor profituri de catre aceasta din urma. Este vorba, deci, de o activitate de management, care se realizeaza (in mod obisnuit) pe o anumita perioada de timp. Deci, in nici un caz nu este vorba de operatiuni comerciale izolate.
Prin urmare, societatea comerciala-administrator trebuie sa aiba ca obiect de activitate - consultanta pentru management si afaceri. In caz contrar, nu ar putea incheia un contract de administrare al altor societati, deoarece s-ar incalca principiul specialitatii capacitatii de folosinta.



ma intereseaza daca persoana desemnata reprezentant in operatiunile privind administrarea societatii in comandita simpla poate fi altcineva decat administratorul asociatului comanditat.


Da. Insa trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana fizica pentru a fi administrator: capacitate si onorabilitate (vezi art. 6 alin.2 Legea 31/1990)
Mai intai de toate, multumesc pentru raspunsuri.
Uite de ce nu sunt de acord cu principiul specialitatii capacitatii de folosinta in cazul acesta. Pentru ca, asa cum ai spus si tu, asociatul comanditat/administrator "s-ar ocupa de conducerea, organizarea societatii-administrate, in scopul obtinerii unor profituri de catre aceasta din urma". Prin urmare, din cum inteleg eu prevederile legii, comanditatul nu va desfasura aceste activitati de administrare pentru obtinerea unui profit pentru sine (element esential pentru o fapta de comert), ci pentru societatea in comandita simpla. Atributiile de administrare a societatii se exercita in baza legii, fara ca, prin definitie, sa se obtina remunerarea acestor activitati. Poate exista si situatia in care asociatul comanditat este remunerat si cred eu, doar atunci am putea discuta de fapte de comert. Insa, in situatia obisnuita, comanditatul este obligat de lege sa preia functia de administrator. Nu se incheie cu societatea in comandita simpla niciun contract de administrare. Daca comanditatul ar fi trebuit remunerat pentru activitatea sa, aceast fapt trebuia mentionat in lege si nu este.

Multumesc inca o data si sper sa discutam si despre alte topicuri interesante.

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala administrator firma leusan leusan Daca o persoana juridica , institutie privata (peste 5000 de angajati) are consilieri juridici si departament juridic , iar administratorul acesteia semneaza ... (vezi toată discuția)
Avocat - administrator sa Laura_Lau Laura_Lau Buna ziua, O persoana care este avocat poate fi si administrator intr-un SA? (vezi toată discuția)
Infiintare firma srl-i.d. Machiaveli Machiaveli Buna ziua, Vreau sa infiintez un SRL pe profil instalatii. Totodata, as vrea sa beneficiez de scutirile de taxe prevazute de lege. Nu am nevoie si nici nu ... (vezi toată discuția)