In anul 2002 am scos un extras de carte funciara pentru doua suprafete de teen alaturate pe care le aveam in proprietate.
DIn extrasul de carte funciara am constatat ca cele doua terenuri -pe care le folosesc si acum tot eu si pe care am turnat o fundatie, puturi de apa, etc- sunt de fapt vandute.
Am solicitat actele prn care s-au vandut cele doua parcele si am constatat ca cele doua parcele au fost vandute de un asa zis mandatar care ar fi primit de la mine o procura -autentica notariala- de vanzare a celor doua parcele.
Pe procura -care se sustine ca as fi dat-o eu- apare o semnatura relativ asemanatoare cu a mea, dar care nu este in mod cert semnatura mea.
Multi avocati mi-au spus sa fac plangere penala pentru fals.
Din pacate nu stiu cine mi-a falsificat semnatura,desi banuiesc cine avea interesul si in ce context s-a intamplat.
Alti avocati mi-au spus ca fapta s-a prescris si ca voi formula plangerea degeaba pentru ca se va constata fapta prescrisa.
Un alt avocat mi-a spus ca ar trebui sa fac cerere prin care instanta in temeiul art.184 c.p.c sa constate existenta falsului.
Ce sa fac ?
Cred ca doamna ne-a intrebat in mod explicit altceva> Respectiv, daca ar trebui sa formuleze plangere penala sau daca ar trebui sa formuleze o actiune in temeiul art.184 asa cum i-a sugerta avocatul care a consiliat-o. Sa le luam pe rand>
1-In privinta formlarii plangerii penale ... desi este corect ca fapta s-a prescris, este necesar sa formulati plangerea penala
2-Cu solutia -penala- in care se constata interventia prescriptiei pentru fapta introduceti actiune la instanta pentru a se constata nula procura.
3-Introducerea unei actiuni in care sa se constate falsul nu cred ca este posibila -avand ca temei art.184 C.p.c- intrucat, procedura prev. de art.184 poate fi folosita doar in contextul unui proces preexistent iar nu ca acțiune in constatare distinctă.Intrebarile care se nasc aici sunt urmatoarele:
-care va fi efectul unei eventuale constatari a nulitatii procurii in contextul in care tertul dobanditor -intabular- al terenului poate invoca buna credinta la dobandirea bunului?
-ce se intampla cu asa zisul mandatar al dvs. care inteleg ca a incasat pretul pentru terenul dvs.fara a va restitui pretul?
Sunt intrebari la care ii las pe colegi sa raspunda. Apoi am sa imi spun si eu punctul de vedere.