avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Interdictia exercitarii profesiei de avocat - art.20 ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Interdictia exercitarii profesiei de avocat - art.20 din L51/1995

Buna ziua,
Am tot cautat pe sfantul google dar nu am gasit nimc si apelez la ultima speranta: forumul avocatnet :)
Daca stie cineva unde as putea gasi anumite spete in care avocatul unei parti este ruda (indiferent de grad) cu judecatorul de la instanta unde avocatul are un dosar (nu neaparat la aceeasi sectie).
M-ar interesa daca partea adversa a invocat art.20 din L. 51/1995 care face referire la interdictia avocatului de a-si exercita profesia la instanta de judecata unde soţul avocatului sau ruda ori afinul său până la gradul al treilea inclusiv îndeplineşte funcţia de magistrat.

De asemenea, in afara de sanctiunea pe linie de Barou, ce alta sanctiune mai risca avocatul ruda cu magistratul?

Va multumesc!
Adrian
Pe mine m-ar interesa mai mult stramutarea cauzei la o alta instanta unde sotia lui nu ar mai fi judecatoare, decat recuzarea avocatului.
De acea aveam nevoie de niste spete ca sa vad daca au mai fost cazuri de stramutare pe acest motiv.
Singurul motiv de stramutare ar fi banuiala legitima.

O singura data am facut o cerere de stramutare si s-a admis. (toata lumea imi spunea: fugi de-aici ca se admit cu greu).
In esenta, dupa o expunere a actelor juridice semnate de YY pe marginea carora se purta litigiul, motivarea era asta:

"Cum pârâtă în cauză este SC XX SA, iar domnul YY este în prezent magistrat al Curţii de Apel Z. există bănuiala legitimă că va încerca să protejeze actele juridice ale pârâtei la a căror întocmire a contribuit în calitate de fost jurisconsult şi să influenţeze în mod direct sau indirect soluţiile ce se vor pronunţa atât la Tribunalul Z, cât şi la Curtea de Apel Z "

Nota bene: eram la fond, la Tribunal; nu ajunsesem cu dosarul la Curtea de Apel.
In speta dl judecator fusese, pe vremuri, consilierul juridic al paratei, calitate in care intocmise o seama se inscrisuri /procese verbale ce urmau sa fie apreciate ca probe in cauza.
Daca avocatul din speta ta are o colaborare mai indelungata cu partea, cred ca ideea poate fi extrapolata.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
romascanu, moderator
Multumesc de raspuns, d-na Romascanu.
Din pacate situatia nu este asemanatoare cu a mea. La mine, avocatul partii adverse are o sotie care este judecatoare la C.de Apel si, desi nu este la aceasi sectie, am banuiala legitima ca va incerca sa influenteze cazul.
Doream sa vad daca banuiala mea legitima sta in picioare in cazul in care voi cere stramutarea.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Daca momentan dosarul este la tribunal si judecatoarea este la Curtea de Apel, nu putem vorbi despre aceeasi instanta, ci este vorba despre instante diferite.
Insa incercarea moarte n-are! Puteti cere stramutarea cauzei, ca in afara de respingerea cererii, nu aveti ce pierde...
avTodincaVeronica a scris:

Daca momentan dosarul este la tribunal si judecatoarea este la Curtea de Apel, nu putem vorbi despre aceeasi instanta, ci este vorba despre instante diferite.
Insa incercarea moarte n-are! Puteti cere stramutarea cauzei, ca in afara de respingerea cererii, nu aveti ce pierde...

Momentan dosarul este la tribunal, dar mai mult ca sigur va ajunge la C.de Apel, deoarece mai mult ca sigur partea adversa va contesta sentinta.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2008
ContSters46797, utilizator

Alte discuții în legătură

Formula cerere de stramutare a unui dosar dupa ce in cauza a fost respinsa o cerere de recuzare formulata de catre judecator cristina69 cristina69 Buna dimineata Speta este urmatoarea: Intr-un litigiu de munca aflat in apel , judecatorul caruia i-a fost repartizata cauza spre solutionare a formulat o ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces kyrradan kyrradan Salut, am si eu o problema ! am aflat de curand de ce pierd totdeauna procesele cu o anumita persoana: are cumnat pe presedintele instantei... Dar, ca sa ... (vezi toată discuția)
Cerere de stramutare vale_li vale_li Buna ziua Am proces de pretentii pe fond si vreau sa fac o cerere de stramutare a dosarului datorita influentei pe care o are avocata partii adverse, insa ... (vezi toată discuția)