hornea alina a scris:
cel mai bine ar fi sa va faca un act de donatie cu scutire de raport, sau un act de donatie cu clauza de uzufruct sau renta viagera in favoarea parintilor.
Donaţia cu scutire de raport face ca la dezbaterea succesiunii, bunul să nu fie adus în averea succesorală ci doar contravaloarea actualizată a sa, astfel încât nu văd la ce-i foloseşte.
Actul de donaţie cu uzufruct nu-l poate înstrăina decât cu acordul uzufructuarilor, iar imobilul nu poate fi gajat pentru contractarea vreunui credit.
Contractul de vânzare făcut descendentului se prezumă că este o donaţie deghizată, şi nu recomand încheierea acestuia.
Cel mai bine este un contract de întreţinere cu sau fără clauză de uzufruct, caz în care la momentul încheierii contractului la notar, soţul dv. va da o declaraţie că nu are pretenţii cu privire la acest bun, astfel că în act se va trece că sunteţi căsătorită cu x dar bunul va fi bun propriu al dv., conform declaraţiei autentice a lui x. Acest contract nu poate fi atacat de fratele dv., având în vedere natura prestaţiei de întreţinere care trebuie să fie zilnică, regulată, în natură şi nu în bani. Iar, dacă vă hotărâţi la un moment dat, să vindeţi imobilul, în timpul vieţii părinţilor, o veţi face numai cu acordul lor dacă aceştia şi-au păstrat dreptul de uzufruct sau fără acordul lor dacă nu şi l-au păstrat. După decesul ambilor părinţi, deveniţi proprietară unică şi fără a putea fi atacat actul dacă întreţinerea a fost efectuată în timpul vieţii părinţilor şi înmormântarea acestora aţi suportat-o tot dv., conform contractului. ;)