avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie sau act de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie sau act de vanzare-cumparare

Buna ziua, am si eu o nelamurire in privinta unor acte pt un apartament cu 3 camere pe care vor sa mi-l lase parintii mei. Pt ce tip de acte ar trebuii sa optam ca sa fie bun personal( mentionez ca sunt casatorita) sa nu il impart cu sotul, dar totodata sa il pot inchiria sau vinde mai tarziu fara acordul nimanui, multumesc.
hornea alina a scris:

cel mai bine ar fi sa va faca un act de donatie cu scutire de raport, sau un act de donatie cu clauza de uzufruct sau renta viagera in favoarea parintilor.


Donaţia cu scutire de raport face ca la dezbaterea succesiunii, bunul să nu fie adus în averea succesorală ci doar contravaloarea actualizată a sa, astfel încât nu văd la ce-i foloseşte.
Actul de donaţie cu uzufruct nu-l poate înstrăina decât cu acordul uzufructuarilor, iar imobilul nu poate fi gajat pentru contractarea vreunui credit.
Contractul de vânzare făcut descendentului se prezumă că este o donaţie deghizată, şi nu recomand încheierea acestuia.
Cel mai bine este un contract de întreţinere cu sau fără clauză de uzufruct, caz în care la momentul încheierii contractului la notar, soţul dv. va da o declaraţie că nu are pretenţii cu privire la acest bun, astfel că în act se va trece că sunteţi căsătorită cu x dar bunul va fi bun propriu al dv., conform declaraţiei autentice a lui x. Acest contract nu poate fi atacat de fratele dv., având în vedere natura prestaţiei de întreţinere care trebuie să fie zilnică, regulată, în natură şi nu în bani. Iar, dacă vă hotărâţi la un moment dat, să vindeţi imobilul, în timpul vieţii părinţilor, o veţi face numai cu acordul lor dacă aceştia şi-au păstrat dreptul de uzufruct sau fără acordul lor dacă nu şi l-au păstrat. După decesul ambilor părinţi, deveniţi proprietară unică şi fără a putea fi atacat actul dacă întreţinerea a fost efectuată în timpul vieţii părinţilor şi înmormântarea acestora aţi suportat-o tot dv., conform contractului. ;)
Conventiile contrare faptului ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, aceste conventii sunt nule!
Asa ca nu face mare dovada acea declaratie.

Apoi, la partaj, sotul poate arata ca intretinerea a fost prestata din veniturile ambilor soti, deci e bun comun in acea masura.
Daca mai arata ca si pretul s-a platit tot din bani comuni... aleluia!
sunt total confuza, intretinerea parintilor mei nu este o problema, dar in concluzie cum sa procedez?:(
AVLIL a scris:

Conventiile contrare faptului ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, aceste conventii sunt nule!
Asa ca nu face mare dovada acea declaratie.
Apoi, la partaj, sotul poate arata ca intretinerea a fost prestata din veniturile ambilor soti, deci e bun comun in acea masura.
Daca mai arata ca si pretul s-a platit tot din bani comuni... aleluia!

Dacă soţul nu se obligă la acordarea întreţinerii părinţilor soţiei, prin act autentic, nici nu poate dobândi bunul înstrăinat în schimbul primirii întreţinerii. Astfel că, această declaraţie NU ESTE NULÃ, şi nici clauza contractuală prin care se arată că numai soţia se obligă la acordarea întreţinerii şi primeşte în schimb imobilul, neexistând în speţă prezumţia de bun comun a imobilului respectiv.
Poate să facă soţul ulterior, la partaj, ce dovezi vrea, pentru că le face inutil, deoarece el nu s-a obligat la acordarea întreţinerii care se prestează în natură cu caracter regulat, acord pe care şi l-a dat cu ocazia încheierii contractului de întreţinere, astfel că la partaj nu va putea introduce acel bun în masa bunurilor comune oricât ar încerca....:D
Aici vorbim doar de contract de întreţinere cu clauză de uzufruct, nu vorbim de un contract de vânzare, astfel că preţul în bani despre care vorbeşti nu face obiectul discuţiei...;)
mutumesc mult, raman la contractul de intretinere in care o sa fie specificat faptul ca doar eu imi asum responsabilitatea intretinerii parintilor, dar trebuie neaparat si clauză de uzufruct? as dorii sa il pot inchiria fara acordul parintilor

Alte discuții în legătură

Contractul de întreținere tatăl meu s-a recăsătorit după ... Lazar_s Lazar_s Contractul de întreținere Tatăl meu s-a recăsătorit după ce a decedat mama și locuiește cu actuala soție în apartamentul părinților și al ... (vezi toată discuția)
Rog sfatul unui avocat cocutza13 cocutza13 Buna ziua, Rog un avocat sa ma lamureasca in problema aceasta. Sunt casatorita de 10 ani, inainte de casatorie (deci pe numele de fata) parintii mei ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere leleti leleti In urma cu o saptamana eu si mama mea am semnat un contract de intretinere in urma caruia eu m-am angajat sa-i ofer toate cele necesare traiului zilnic pe tot ... (vezi toată discuția)