avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare mostenire

Salut,

Tata a fost casatorit cu o femeie cu care a avut 1 copil: sora mea vitrega. Dupa aia a divortat si s-a casatorit cu mama, si asa am aparut eu. Dupa aceea au murit bunicii mei din partea lui tata, lasandu-i lui un apartament.

1.Daca tata moare, cui ii revine prin lege apartamentul acesta?

Mama si cu tata au cumparat o casa acum cativa ani, pe care o detin eu, mama si tata cate o treime.

2.Daca tata moare, cui ii revine partea lui? Are vreun drept sora mea vitrega?

Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: malena321 , utilizator 16:00, 26 Iunie 2008
Sora mea era minora de acea a trebuit sa renunte la ea mama noastra ca ea sa poata pleca din tara.Nu am acte despre asta doar stiu ca a fost un proces.Tutela stie ca am vandut casa cu acordul lor am facut ( totul este legal ) si si ca am cumparat alta din acei bani.
Am inteles ca pot sa deschid io un proces ca sa ajute si ea la ingrijirea ei? Ar fi binevit si ajutorul sorei nu de alta.
Multumesc pt raspuns
Ei bine, inainte sa clarificati acest aspect, nu vad ce ati putea afce, caci ambele lucruri depind de aceste acte.

Referitor la vanzare, tot nu inteleg cat de corect si legal e ca eu sa va vand dv. o casa si sa iau din banii aia alta pe numele meu. Mi se pare ilegal rau... si ma gandesc la asta sub aspectul faptului ca sora sa nu incerce sa atace acele acte... sau sa incerce sa devina ea tutore pentru diverse alte beneficii etc.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
1.Prin instanta am fost numita prima oara tutore actul a fost finalizat adica" nu se mai poate ataca" e definitiva,autoritatea tutelara m-ia eliberat api alt exemplar pe baza hotararii judecatoreasca ca eu sant tutore + instrainare de locuinta.
Cum am zis am facut totul legal,altfel nu faceam nimic+ nu ma asteptam ca sora sa vina ulterior.Nu asta a fost scopul meu s-o dezmostenesc intrun fell sau altul,ci am banuit spitalul ca ar avea vreun interes ,prea multe probleme am avut din cauza lor.Intrun final sa dovedit ca sora a fost din umbra fapt comfirmat de ea,eu asta nu am stiut pana in prezent.
2.Mama este sub interdictie,ma intreb ulterior fara discernamant adica fara drept de semnat acte nu se mai poate face nici Uzofruct,contract de intretinere?Nu mi se pare corect dupa 18 ani sa ma trezesc in asa situatie .Mai ales daca tot nu ajuta cu nimic macar sa astepte in liniste pana cand este cazul.
O propunere am de gand sai fac sorei.S-o ia la ea pe mama si so ingrijeasca si ea .Daca refuza s-o ingrijeasca sa-mi dea semnatura ei de fata cu un avocat.Lucru pe care nu o sa vrea,am mai incercat sa-i cer ajutor dar a refuzat cu ani in urma.
Nu-mi vine sa cred in ce situatie am ajuns.....
1. Dacă aţi fost numită tutorele mamei ca urmare a situaţiei în care se afla, în această calitate aţi avut dreptul de a-i administra averea. Nu înţeleg totuşi cum au fost de acord cei de la Autoritatea tutelară să înstrăinaţi un bun al mamei dv. şi să cumpăraţi un bun (cu banii mamei!...) pe numele dv....:((
2. Fiind fără discernământ, mama dv. nu poate încheia acte decât prin tutore, care sunteţi dv., iar dv. nu puteţi apărea într-un contract în dublă calitate: în nume personal şi ca mandatar al mamei dv.:D Astfel că nu puteţi încheia un contract de întreţinere sau altfel de contract între dv. ca întreţinător şi dv., ca tutore al mamei dv. în calitate de întreţinută...
3. Cu privire la propunerea pe care i-aţi făcut-o sorei dv., aţi primit un răspuns negativ, astfel că a insista în această direcţie este timp pierdut...
Lăsaţi lucrurile să curgă de la sine. Sora dv. nu poate avea pretenţii la o parte dintr-o succesiune nedeschisă...
După moartea mamei, veţi vedea atunci ce este de făcut... Atunci veţi reacţiona în funcţie de acţiunea sorei dv. Dacă aceasta nu va acţiona, dv. nu veţi reacţiona.
De asemenea, sora dv. va avea - la moartea mamei dv. - dreptul de a moşteni bunurile succesorale ce se vor găsi pe numele mamei la data decesului său. Dacă mama dv. nu va avea bunuri la acea dată, nu va fi nimic de moştenit.
Vă recomand să nu faceţi scenarii, ci să rezolvaţi problemele numai în momentul în care ele apar, concret.
În momentul de faţă, dv. sunteţi în avantaj, aşa că lăsaţi totul deoparte până când se iveşte PROBLEMA.
Noi vă vom aştepta, probabil, atunci, aici...
Gândiţi pozitiv! ;)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
Corina Capotã, Avocat
Multumesc pt. raspunsuri:)

Alte discuții în legătură

Buna seara, numele meu este cristina. in acest moment mama mea ... ZCristina33 ZCristina33 Buna seara, numele meu este Cristina. In acest moment mama mea este ff bolnava la spital. In cazul in care mama decedeaza, asi dori sa stiu ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Mostenire tata vitreg snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! Am si eu o problema si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra daca se poate: este vorba despre mostenirea unui apartament. Parintii mei au ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire claugan claugan Salut, Tatal meu a ramas vaduv si s-a recasatorit Tata are un apartament si inca e in viata. Mama vitrega solicita parte din apartament Mama vitrega e pe ... (vezi toată discuția)