avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpararea unui imobil fara detinerea Certificatului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpararea unui imobil fara detinerea Certificatului de Performanta Energetica a Cladirii dupa 1 inauaria 2011

Buna ziua!

Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un apartament, iar in momentul in care am recitit contractul de vanzare-cumparare (dupa semnare) am constatat ca in acesta exista o clauza despre care desi se mentiona a ne fi fost adusa la cunostinta, nu ne-a fost prezentata. Este vorba despre legea 372/2005 cu privire la performanta energetica a cladirii. Am citit contractul, si la prima vedere, am ramas cu impresia ca este vorba despre tot ce tine de situatia facturilor la energie si celelalte utilitati. La o recitire a contractului insa, mi-a sarit in ochi clauza despre care tocmai am mentionat si am facut cateva cercetari. Mentionez ca notarul la care am facut autentificarea actului nu ne-a adus la cunostinta niciuneia dintre parti despre existenta acestei legi, cu atat mai mult despre continutul sau, iar ca urmare contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat fara prezenta acestui act. Informandu-ma am aflat ca exista riscul ca, dat fiind ca actul s-a incheiat in aceste conditii dupa intrarea legii in vigoare, exista riscul ca o completare adusa de MDRT legii in cauza, sa duca la anularea dreptului de proprietate dobandit prin semnarea actului. As dori sa stiu care ar fi consecintele in acest caz, si daca s-ar putea evita intr-un fel. De asemenea, as dori sa aflu daca obtinerea unui astfel de certificat de perfomanta de catre mine, in calitate de cumparator, acum, dupa intocmirea contractului de vanzare-cumparare, ar avea vreo relevanta, daca s-ar putea anexa la contract si astfel s-ar putea anula riscul unor consecinte neplacute.
As dori sa mai intreb daca in cazul in care dreptul de cumparatori ai imobilului a fost exercitat de 2 persoane necasatorite, cu nume si domiciliu diferit, ar trebui ca fiecare dintre acestea sa primeasca cate un exemplar al contractului, sau este de ajuns un singur exemplar pentru ambele parti (este cazul meu si al coproprietarului imobilului cumparat).

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
Tabita Gafitescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Tabita Gafitescu , utilizator 09:54, 22 Martie 2011
Pentru d-na Andreea-ati sesizat deosebit de corect ca legea nu prevede nici o sanctiune pentru acest certificat energetic.Probabil, totusi se vor uita cum au rezolvat alte tari acest aspect-
Mai stiti ce isterie a fost cu instalarea obligatorie a contoarelor la calorifere- s-au adus toate ciurucurile si s-a constatat ca nu corespund, ca sunt montate prost pe calorifere, la fel cu obligativitatea cauciucurilor de iarna, la masini-un import masiv de cauciucuri si acestea trebuiesc vandute.Mai sunt multe exemple.
In orice caz, nu cred ca se va ajunge la anularea contractelor care sunt prin definitia lor,vointa partilor si nu obligarea lor. in incheierea in anumite conditii , a lor.AAEC mai vrea niste bani.
Daca se va institui o sanctiune pt. nerespectarea prevederilor privitoare la certificatul energetic, in conformitate cu constitutia si codul civil, aceasta se va aplica din acel moment pt. viitor ( lecea dispune numai pt. viitor)
Pentru ca tot ati mentionat exemplul cu adeverinta de la asociatia de proprietari,a carei lipsa constituie cauza de nulitate absoluta, notarul public poate autentifica actul de vanzare-cumparare in cazul in care vanzatorul nu prezinta acest document sau celelalte dovezi care atesta lichidarea oricaror datorii la utilitati?. V-as mai ruga sa imi precizati, in baza caror acte se face intabularea dreptului de proprietate si de ce nu, daca dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare, noul proprietar mai primeste alte documente in afara contractului mentionat mai sus ( ca de exemplu, adeverinta de achitare integrala a apartamentului de catre vanzatori, contractul de construire etc).
Legea 230/2007 "Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea sociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator. ''
Noul proprietar trebuie sa primeasca toate actele privitoare la imobil pe care vanzatorul le are in original.
Am intrebat pentru ca in momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, eu si celalalt coproprietar am primit doar un exemplar al actului si nimic mai mult, iar in contract aceste acte despre care va spuneam si mai sus sunt mentionate: adeverinta de achitare integrala a apartamentului, contractul de construire etc. Mi s-a zis sa ma prezint in trei saptamani la biroul notarial sa ridic actul de intabulare.Este nevoie de aceste acte in demersurile facute de notariat in vederea intabularii dreptului de proprietate, urmand sa le primesc in acel moment, ori se pune problema ca in cel mai scurt timp sa iau legatura cu biroul notarial care a facut autentificarea si sa le solicit?

Alte discuții în legătură

Certificatul energetic AdrianaR AdrianaR Buna ziua! Imi poate spune cineva, va rog, care sunt riscurile mele ca si cumparator daca semnez un contract de vanzare-cumparare cu urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Certificatul de performanta energetica marinica71 marinica71 am achizitionat o casa la tara iar printre actele de care e nevoie apare si certificatul de performanta energetica.pot conveni cu cel care vinde sa incheiem ... (vezi toată discuția)
Este nevoie sau nu de certificat energetic? ricaramurica10 ricaramurica10 E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC. Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a ... (vezi toată discuția)