avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... ANAF inspectii fiscale la persoane fizice cu venituri ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

ANAF inspectii fiscale la persoane fizice cu venituri din activitati independente - TVA

ANAF a declanşat inspecţii fiscale la persoanele fizice care au avut în 2006-2010 venituri impozabile din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală şi contracte de colaborare peste plafonul de scutire de la plata TVA prevăzut de legislaţia aplicabilă în perioada respectivă, transmite Mediafax
Cel mai recent răspuns: Florian_K , utilizator 17:36, 13 Aprilie 2011
Poate gresesc eu, dar nu cumva prin aceasta "actiune patriotica" statul incaseaza tva de doua ori?
Sa explic: societatea X (o firma de constructii, sa spunem) are contract de drepturi de autor cu arhitectul Y pentru suma de N ron, in anul 2009 (tva 19%). In continuare, pot fi 2 situatii:
a) daca Y nu este inregistrat ca platitor de tva, atunci X nu-si poate deduce tva-ul aferent sumei N - cu alte cuvinte, plateste la stat N*19% ron (impreuna cu restul tva-ului nededus din luna respectiva) iar lui Y ii plateste N*100% (adica suma "curata");
b) daca Y este inregistrat ca platitor de tva, acesta factureaza N*119% din care plateste el tva-ul de N*19% (suma pe care X si-o deduce) si ramane cu N*100%.
Dupa cum se vede, statul isi incaseaza tva-ul in oricare dintre situatii, iar Y isi primeste banii contractati in mod corect, adica integral.
Dar sa presupunem, acum, ca in 2009 lucrurile s-au petrecut ca in situatia (a) (pentru ca arhitectul, artist fiind :), nu a stiut ca trebuie sa se declare platitor de tva). Iar acum, in 2011, vine statul si constata "hopaaa! Y nu si-a platit tva-ul! Hai sa-l executam!". Prin urmare:
- Y trebuie sa mai plateasca N*19/119, ramanand cu doar cca. 84% din suma pentru care a muncit si care i se cuvenea ( ca sa nu mai vorbim despre penalitati, ca devine trist).
- statul cumuleaza un tva de N*19%(platit de X in 2009) + N*19/119, adica aproximativ N* 35% !!!
- si, bineinteles, X nu-si poate recupera tva-ul platit inutil.
Am comis eu vreo eroare de logica, sau asa stau lucrurile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa Romeo-Vali Romeo-Vali In cazul unui PFA, ce suma trebuie sa ai rulata ca sa platesti TVA-ul ? (vezi toată discuția)
Ce plafon trebuie depasit ptr a deveni platitor de tva ? Cezar66 Cezar66 In momentul actual sunt ne-platitor de TVA...Ce plafon trebuie depasit ptr a deveni platitor de tva ? (vezi toată discuția)