avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce se poate intampla daca refuz sa-mi iau concediu fara plata la cererea verbala a directorului general.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 18 Aprilie 2011
În cazul concediilor fără plată a căror durată şi condiţii de acordare sunt reglementate prin lege, refuzul angajatorului poate fi considerat abuziv.
Dacă în Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă. sau Regulamentul intern nu sunt stabilite zile de concediu fără plată peste cele legale, angajatorului îi va fi mai uşor să refuze acordarea concediului. Dacă totuşi este prevăzută posibilitatea de a acorda zile de CFP suplimentare, este indicat să se precizeze clar şi condiţiile în care se acordă.

Nu riscati nimic ! Cat timp nu exista o decizie scrisa managementului societatii (Consiliul de Administratie sau o Hotarare a Adunarii Generale a Asociatilor / Actionarilor) in ceea ce priveste trimiterea angajatilor / angajatului in concediu fara plata pentru o perioada de x zile ori restructurarea posturilor / postului, nu are rost sa va stresati.
Nu cedati presiunilor si amenintarilor conducerii, mai ales daca sunteti un angajat fara probleme. Daca aceste presiuni continua, va sugerez sa faceti o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca competent, insa va recomand sa aveti dovezi in acest sens.
Va multumesc pentru raspuns! Dar daca spune ca nu are bani sa ma plateasca, eu cum sa ripostez?
1. Ripostati printr-o sesizare la ITM si prin actionarea in judecata a angajatorului dvs.
2. O puteti face la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Va rog sa-mi spuneti daca o angajata care este in concediu de ingrijire copil pana pe 20.04. are dreptul la concediu fara plata pentru un an de zile incepand cu ziua urmatoare, adica 21.04.

Alte discuții în legătură

Dupa doi ani de concediu pentru cresterea copilului se mai poate sta acasa inca un an in concediu fara plata? monica_dinulescu monica_dinulescu Am intrat in concediu pentru ingrijirea copilului in septembrie 2009. Doresc sa aflu, daca, conform noii legislatii, mai am dreptul sa stau inca 1 an acasa, in ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru crestere copil monicao monicao Buna ziua, Am fost in concediu de crestere copil fara plata pana la implinirea varstei de 3 ani , din 2009 pana in 2010. Va rog sa imi spuneti daca ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil lyly21 lyly21 Daca o persoana a beneficiat de concediu pt. ingrijirea copilului pana la 2 ani, concediu ce s-a incheiat in 17 X 2011, data din care respectiva persoana este ... (vezi toată discuția)