În cazul concediilor fără plată a căror durată şi condiţii de acordare sunt reglementate prin lege, refuzul angajatorului poate fi considerat abuziv.
Dacă în Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă. sau Regulamentul intern nu sunt stabilite zile de concediu fără plată peste cele legale, angajatorului îi va fi mai uşor să refuze acordarea concediului. Dacă totuşi este prevăzută posibilitatea de a acorda zile de CFP suplimentare, este indicat să se precizeze clar şi condiţiile în care se acordă.
Nu riscati nimic ! Cat timp nu exista o decizie scrisa managementului societatii (Consiliul de Administratie sau o Hotarare a Adunarii Generale a Asociatilor / Actionarilor) in ceea ce priveste trimiterea angajatilor / angajatului in concediu fara plata pentru o perioada de x zile ori restructurarea posturilor / postului, nu are rost sa va stresati.
Nu cedati presiunilor si amenintarilor conducerii, mai ales daca sunteti un angajat fara probleme. Daca aceste presiuni continua, va sugerez sa faceti o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca competent, insa va recomand sa aveti dovezi in acest sens.
1. Ripostati printr-o sesizare la ITM si prin actionarea in judecata a angajatorului dvs.
2. O puteti face la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Va rog sa-mi spuneti daca o angajata care este in concediu de ingrijire copil pana pe 20.04. are dreptul la concediu fara plata pentru un an de zile incepand cu ziua urmatoare, adica 21.04.