avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului Muncii?

Guvernul şi-a asumat in data de 08.03.2011 răspunderea, în faţa plenului reunit al Parlamentului, pe modificarile aduse Codului Muncii.
O intrebare care ne-am pus-o de multe ori fiecare : Ce aduce bun sau rau Legea privind modificarea şi completarea Codului muncii adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern ?

Principalele modificări :
1. Stabilirea performanţei – ca şi criteriu de evaluare şi criteriu la procedura concedierii colective
2. Prelungirea valabilităţii contractului de muncă pe perioadă determinată
3. Incriminarea muncii la negru
4. Perioada de probă – creşterea perioadelor de probă şi eliminarea interdicţiei privind angajările succesive pe perioada de probă
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor
6. Compensarea muncii suplimentare şi creşterea sporului pentru munca de noapte
7. Durata maximă a timpului de muncă
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.
9. Noi reglementari privind raspunderea patrimoniala a salariatilor.
10. Modificarea încetarii de drept a c.i.m. in situatiile prevazute de art.56 alin.1 lit. a), b) şi d).

Posibil sa mai fie modificari principale ... :) ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 9 Octombrie 2011
Ce se intampla cu drepturile mentionate in CCMUN pe anii 2007 - 2010, care nu apar in Codul muncii, ca de exemplu:
1) prima de nastere
2) compensarea diferentei dintre indemnizatia de maternitate si salariul brut
3) numarul de zile libere platite pentru evenimente deosebite (in codul muncii, la art. 147 se mentioneaza ca salariatii au dreptul la zile libere platite si ca numarul acestora se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern)

Mai sunt probabil si altele, insa la acestea ma gandesc acum.
Va trebui sa modificam regulamentele interne pentru a include eventual aceste drepturi?
rocristina a scris:

Ce se intampla cu drepturile mentionate in CCMUN pe anii 2007 - 2010, care nu apar in Codul muncii, ca de exemplu:
1) prima de nastere
3) numarul de zile libere platite pentru evenimente deosebite (in codul muncii, la art. 147 se mentioneaza ca salariatii au dreptul la zile libere platite si ca numarul acestora se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern)

Va trebui sa modificam regulamentele interne pentru a include eventual aceste drepturi?
din cate se pare,vor disparea toate aceste prevederi.mai ales ca la momentul actual guvernul prin unealta debusolata ioan nelu botis pregateste scoaterea definitiva din ecuatie a contractelor colective.
rocristina a scris:

1) prima de nastere

Acestea vor fi prevazute fie in c.i.m., fie in c.c.m. la nivel de unitate , fie in c.c.m. la nivel de ramura de activitate ori in R.I.
cum interpretati abrogarea art. 35 alin(3),, Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza."

cum se aplica deducerea personala la salariu ?
@ emiliaa: eu intentionez sa pastrez declararea functiei de baza, fiindca imi este esentiala la deducerea personala si la acordarea tichetelor de masa.

Voi ignora abrogarea aia, pe care o consider pur stupida.
Astept insa si alte opinii :)

Intrebarile mele sunt:
1. Cum vom aplica modificarile aduse pentru "stagiu profesional"? (art 31 in forma modificata).
- unde scriu ca proaspatul absolvent este stagiar?
- cum arata minunatia de adeverinta?
- la ce foloseste ea?
- care este sanctiunea daca eu, angajator nesimtit, nu incadrez absolventul ca stagiar?

2. Art. 17 alin. 4 imi spune ca trebuie sa inchei un act aditional la CIM la modificarea tuturor elementelor de la alin. 2, adica si la modificarea CCM unitate.
Astia sunt nebuni? Dupa ce am ccm semnat de sindicat/reprezentanti, sa fac aditionale la CIM pentru zeci/sute/mii de salariati?
Si daca un salariat nu semneaza aditionalul, ce semnificatie juridica are lipsa semnaturii?

3. Art. 119: cum trebuie sa arate si sa fie pastrat "contul de ore libere"?
(altminteri aceasta prevedere este binevenita, va cer insa sfatul cum veti face voi practic)

4. Tot art. 119: Daca ii acord salariatului zile libere (care vor fi compensate cu ore libere in urmatoarele 12 luni), iar dupa 3 luni angajatul pleaca, eu angajator cum imi recuperez paguba?

5. Mi se pare mie sau art. 60 (2) este o prostie partiala?
Prevederile alin 1 din art 60 nu se aplica in cazul falimentului, fiindca atunic avem incetare de drept, nu concediere.

6. Si modificarile privind preavizul de demise sunt o mare prostie.
Atentie: in noua reglementare avem un preaviz "ce nu poate fi mai mic de 20/45 de zile". (in vechea reglementare aveam o limita superioara a preavizului)
Asta inseamna:
a) ca toate cim-urile in vigoare sunt modificate in virtutea legii, si preavizul de demisie va fi minim cel nou prevazut! (fara acte aditionale)
b) daca legea stabileste doar limita inferioara a preavizului de demisie, rezulta ca limita superioara poate fi oricat, chiar si 360 de zile lucratoare. Corect?
c) cum se impaca asta cu abolirea sclaviei ? :)

Multumesc pentru eventuale raspunsuri, si multumesc @ freeelis pentru deschiderea subiectului.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca pentru ong-fundatie si srl Razvan Popescu Razvan Popescu Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in doua probleme. 1. As dori sa stiu ce contract colectiv de munca se incheie pentru o Fundatie ? Inchei CCM ... (vezi toată discuția)
Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Lg. 40/2011 Doina Elena Doina Elena Ce acte aditionale trebuie sa facem? Conform art. 17 alin. 2, lit. d1, vom introdice in contract criteriile de evaluare a activitatii profesionale a ... (vezi toată discuția)