avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj prin notar sau instanta?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj prin notar sau instanta?

Buna ziua,
Eu si sotia mea vrem sa divortam cat mai repede si cat mai civilizat cu putinta. Vrem sa ne intelegem asupra custodiei copilului, program vizite, partaj bunuri. Cum este mai bine sa facem partajul prin notar sau prin instanta judecatoreasca?
Se poate face partajul bunurilor inainte de divort?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 05:55, 16 Iunie 2008
Cel mai indicat ar fi sa le faceti in cadrul dosarului de divort plus partaj; daca ati cazut de acord cu sotia, puteti finaliza chiar si in 2 luni. Depuneti cererile impreuna, primit termen in aproximativ 3 saptamani, solciitati proba cu 1 martor pntru divort si depuneti tranzactia privind partajul pe care o semnati in fata judecatorului. Daca mergeti la notar, costurile nu vor fi deloc mici. In instanta achitati doar taxa de timbru, adica 19 lei. Si cum spunea si colegul meu, tot aveti nevoie de avocat. Notarul nu este imperios necesar in aceasta situatie.
Doar daca se judeca la Judecatoria sectorului 6 are sanse sa termine totul in 2 luni.Altfel, va dura mai mult.

avocat Claudiu Lascoschi
:-/ Nu inteleg asta cu sector 6... apoi, depinde de cand se introduce actiunea, ca intra in vacanta si divorturi nu se judeca pe vara... Iar la 6 nu mai sunt termene in iunie...

Asa ca, depinde de multe... Vorbiti cu avocatul care va va redacta cererea.
popraz a scris:

Acest act de partaj voluntar, se poate face si inainte de divort?


Partajul voluntar nu se poate face niciodata inainte de divort. (adica in timpul casatoriei).

Exista anumite motive pentru care sotii pot imparti bunurile comune in timpul casatoriei, dar acest partaj este musai judiciar.

Posibilitatile sunt acestea:
- sa solicitati partajul deodata cu divortul (capat de cerere accesoriu cererii de divort).
- sa solicitati instantei partajul dupa solutionarea divortului (printr-o cerere separata), iar procesul se poate finaliza si printr-o tranzactie (contract) care devine parte a hotararii judecatoresti (e copiata de judecator ad literam in hotarare)
- sa faceti partajul voluntar (la notar) dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort.
Conf art 36 alin ultim C familiei, bunurile comune pot fi impartite in timpul casatoriei la cererea oricaruia dintre soti, cu respectarea urm. conditii:
-motive temeinice(gen alungarea din domiciliu);acestea raman la aprecierea suverana a instantei si sunt foarte rare
-impartirea bunurilor se face in timpul casatoriei;
-impartirea bunurilor nu se poate face pe cale conventionala(notariala) ci numai prin hot. judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Partaj ialin_ ialin_ Sunt casatorita cu sotul meu de 2 ani si nu avem copii! In urma infidelitatii lui am hotarat sa divortez. Am avut o discutie cu sotul meu,care mi-a ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil,partaj conventional lupas  alexandra lupas alexandra am convenit cu sotul sa ne despartim civilizat iar partajul bunurilor dobandite impreuna sa-l facem in sensul pastrarii de catre el a suprafetei de teren,a ... (vezi toată discuția)
Probleme tranzactie alinaalina alinaalina Parintii mei au incheiat o tranzactie, scrisa de un avocat, de impartire a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei. Pe citatia de la tribunal scrie ca ... (vezi toată discuția)