avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mai pot promova recurs impotriva hotararii pronuntate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mai pot promova recurs impotriva hotararii pronuntate de judecatorie?

Citisem pe forum ca, odata cu adoptarea legii "micii reforme", pv de contraventie nu mai poate fi atacat cu recurs in termen de 15 zile, decizia instantei de fond fiind irevocabila. Ce se intampla daca procesul a inceput in luna septembrie 2010, se aplica legea noua-"mica reforma"intrata in vigoare in dec 2010-, sau se pune in discutie efectul retroactiv al legii?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: XBASer , utilizator 10:03, 8 Aprilie 2011
XBASer a scris:
Destul de expliciti ati fost domnilor avocati insa eu ma uit pe Tribunalul Bucuresti, sectiunea dosare si vad ca sunt recursuri garla, deschise chiar azi (ma rog, ieri), 4.04.2011, pt anulare proces verbal de contraventie. Cum poate fi explicat acest lucru?

Legea nr. 202/2010 a intrat in vigoare la finalul lunii noiembrie 2010. Toate hotararile judecatoresti pronuntate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010 pot fi atacate cu recurs.

Deci explicatia este simpla: n-au fost redactate si comunicate partilor toate hotararile pronuntate inainte ca Legea nr. 202/2010 sa intre in vigoare. Termenul de recurs este de 15 zile si incepe sa curga de la comunicarea hotararii.
Dureaza 5 luni comunicarea sentintei??? Mie la sentinta imi scrie doar irevocabila, (actiunea deschisa in octombrie 2010) , nu scrie si definitiva sau ceva legat de recurs. Asa ca eu nu inteleg daca mai pot depune sau nu.
Deci recursul se depune (sau se depunea) in 15 zile de la comunicare, nu de la pronuntare... de-ar fi toata lumea cu acelasi raspuns
XBASer a scris:
Dureaza 5 luni comunicarea sentintei??? Mie la sentinta imi scrie doar irevocabila, (actiunea deschisa in octombrie 2010) , nu scrie si definitiva sau ceva legat de recurs. Asa ca eu nu inteleg daca mai pot depune sau nu.

Daca este irevocabila, inseamna ca instanta a pronuntat hotararea dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 202/2010. Hotararile judecatoresti irevocabile nu mai pot fi atacate cu recurs. Temei legal: art. 299 si art. 377, alin. (2), pct. 5 Cod procedura civila.

XBASer a scris:
Deci recursul se depune (sau se depunea) in 15 zile de la comunicare, nu de la pronuntare... de-ar fi toata lumea cu acelasi raspuns

O cauza avand ca obiect plangere contraventionala este cauza civila. Potrivit art. 301 Cod procedura civila, termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii.
Va multumesc pt raspunsuri. Deci nu merge s-o mai lungesc putin. Offf, de-ar fi stiut dna judecator putina legislatie rutiera... dar asta e justitia din Romania.
Acum sper sa vina hotararea saptamana viitoare sa am permisul de Paste.
Problema sta in felul urmator, eu sunt student in Bucuresti, domiciliul in jud Braila, acolo imi vin plicurile. Astea se inmaneaza personal sau cu martor daca nu ma gaseste acasa? Ca asa eu ma duc lunar acasa si doar in weekend, deci teoretic nu prea ma pot gasi cu postasul.
Hotararile judecatoresti irevocabile nu se comunica. N-ati precizat ce este cu permisul dvs. dar, daca a fost suspendat, trebuia sa-l predati la politie in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii.
Discutia de mai jos va lamureste pe deplin:
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca necomunicata rebell74 rebell74 In 26-05-2010 am depus la judecatoria sect 2 o contestatie impotriva unui proces verbal de contraventie intocmit de un agent al DGPMB Brigada de politie ... (vezi toată discuția)
Recurs sau contestatie in anulare? stefan_dumitru_m stefan_dumitru_m am fost rugat de un prieten sa-l ajut cu o problema..si as avea nevoie de un sfat:D. lucrurile stau cam asa: fiind sanctionat pentru trecere la nivel de cale ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva unei hotarari judecatoresti marin_catalin marin_catalin unde pot depune un recurs la o hotarare judecatoreasca? am avut in 2011 un proces cu IPJ (implicat fiind si un intervenient) privind o contestatie a unui PV ... (vezi toată discuția)