avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de a cumpara o locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de a cumpara o locuinta

Buna ziua, mama mea a lucrat la un SMA pana in 2003. An in care societatea a fost declarata falimenta si toate bunuirile au fost luate de lichidatori.
Noi suntem chiriasi intr-o locuinta a fostului SMA de 23 de ani, acum acestea sunt scoase la vanzare. Am inaintat acum 3 ani de zile o cere catre lichidatori, in care specificam ca dorim sa le cumparam. In primavara apartamentele au fost expertizate si ni s-a comunicat o anumita valoare (suma), suma cu care am fost de acord si chiar "am batut palma" cu ei. Dupa aproximativ 2 luni am citi in ziar un anunt in care era anuntata licitatia pentru acele apartamente. Noi avem chiria platita la zi......chiar nu avem nici un drept?
Cel mai recent răspuns: karmeni , utilizator 10:19, 17 Octombrie 2009
Aveţii un drept de preferinţă, de aceea înscrieţi-vă la licitaţie şi în cazul unui sume oferite de dv. egală cu a unui terţ licitator, veţi avea dv. prioritate.;)
stiu ca pentru dumeavoastra este usor de sa va iscrieti la licitatie......dar noi am facut imbunatatiri in acel apartament (inclusiv lumina, apa) pentru care avem chitante si facturi. Imbunatatiri pe care lichidatprul refuza sa ne despagubeasca. La o licitatie nu am avea multe sanse......
cand am scris acest mesaj am crezut ca pot primi un raspuns, ina fara de cel pe care il stiam.
Doamna, si eu mai merg si intreb la banca ce datorie am si astia imi dau, mereu, raspunsul pe care il stiu deja si eu... Nu m-am gandit vreodata sa le spun ca astept alt raspuns, de exemplu o suma mai mica... :D
Pentru ca, uneori, nu sunt alte solutii mai avantajoase, in acest caz, ce sa facem, sa va mintim si sa va trimitem dupa cai verzi?

Oricum, sa obtineti contravaloarea acelor imbunatatiri inseamna sa aveti un avocat, sa urmariti procedura lichidarii, sa va fi inscris printre creditorii societatii... Inseamna efort si avocati...

Nu stiu in ce masura lichidatorul chiar refuza ori doar a invcercat sa va arate ca nu tine de el sa dea bani asa... ca sunt reguli si proceduri in faliment si lichidare... ca-si poate pierde capul daca le incalca...

Dv. ati stat in chirie o zi sau zeci de ani, timp in care ati stiut ca acel apartament nu va apartine. Depinde si de contractul de inchiriere daca aveati voie a face imbunatatiri fara acordul proprietarului sau daca acest proprietar vi l-a dat...
Deci, chiar de ar fi numai un raport pe legea locuintelor, tot ati avea nevoie de un avocat ca sunt multe chestiuni de discutat si inteles... Asta e raspunsul meu, chiar daca, poate, este tot unul pe care deja il stiati.
Banuiesc ca bunurile au fost luate de credittori nu de lichidatori.

Ce societate a preluat apartamentele, de stat sau particulara ?

Daca e de stat trebuie sa faca conform legii licitatie. Daca e particulara puteti sa cumparati direct fara licitatie. Totul este sa aveti putere de convingere.

Sunt de parere ca e bine sa angajati un evaluator de constructii autorizat (pe banii dvs. nu costa chiar foarte mult ) sa va spuna cat valoreaza locuinta cu si fara imbunatatirile dvs. . Apoi sa luati o decizie. S-ar putea ca sentimentalismul dvs. sa va coste mai mult decat un apartament mult mai bun.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Bunurile au fost luate de lichidator, sosietatea in momentul in care a fost declarata falimentara nu mai apatinea de stat, devenise particulara din 2001.

Am facut acele imbunatatiri pentru ca ele chiar erau necesare......iar acel apartamen nu apartinea in acte nimanui, nu aveam pe cine intraba.

Din cate am mai citit ar exista dreptul de premtiune, in cazul in care as deschide un proces as avea castig de cauza?

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie locuinta anl mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos sa îmi spuneți și mie dacă sunt obligat sa fac asigurare obligatorie pt locuința (conform legii 260/2008, republicata ... (vezi toată discuția)
Majorarea chiriei fara acceptul chiriasului handsu handsu Ce se poate intampla , daca proprietarul doreste sa majoreze chiria cu care chiriasul ne este de acord . Poate solicita proprietarul eliberarea imobilului ... (vezi toată discuția)
Cand chiriasul nu vrea sa-si faca asigurarea bucurescu bucurescu Buna ziua, am inchiriat un imobil compus din 4 camere unei firme. Chiriasul respectiv a facut unele imbunatatiri si a adus aparatura necesara desfasurarii ... (vezi toată discuția)