avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de a cumpara o locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de a cumpara o locuinta

Buna ziua, mama mea a lucrat la un SMA pana in 2003. An in care societatea a fost declarata falimenta si toate bunuirile au fost luate de lichidatori.
Noi suntem chiriasi intr-o locuinta a fostului SMA de 23 de ani, acum acestea sunt scoase la vanzare. Am inaintat acum 3 ani de zile o cere catre lichidatori, in care specificam ca dorim sa le cumparam. In primavara apartamentele au fost expertizate si ni s-a comunicat o anumita valoare (suma), suma cu care am fost de acord si chiar "am batut palma" cu ei. Dupa aproximativ 2 luni am citi in ziar un anunt in care era anuntata licitatia pentru acele apartamente. Noi avem chiria platita la zi......chiar nu avem nici un drept?
Cel mai recent răspuns: karmeni , utilizator 10:19, 17 Octombrie 2009
karmeni a scris:
din cate am inteles (pentru ca nimeni nu vrea sa ne lamureasca) bunurile (apartamente, terenuri, etc.) apartin firmelor carora SMA le datora bani.

Daca societatea inca e in lichidare, atunci inca detine proprietatea asupra bunurilor sale. Numai in urma licitatiei organizate de lichidator se va transmite proprietatea, iar aici aveti drept de preemptiune.

Pentru ca existau mai multe firme nu ne putem da seama cine este proprietar pe ceia ce vrem noi sa cumparam, anume apartamentul.

Societatea initiala, deocamdata. Numai cu ea aveti de "discutat", prin reprezentantul de la acest moment - lichidatorul.

Am mai inteles ca ei si-au propus sa castige o anumita suma, din restantele SMA, cu care noi am fost de acord sa o platim.

Creditorii nu pot primi mai mult decat creanta pe care o aveau impotriva societatii. Dvs. nu inteleg ce ati convenit sa platiti... veti plati numai valoarea apartamentului.

Insa pe de alta parte lichidatorul are un anumit procent din vanzare si lui ii este mai convenabil sa le scoata la licitatie.......

Lichidatorul trebuie sa actioneze potrivit legii, nu interesului. El oricum castiga bani din lichidare, ca asta e munca lui.
Doamna draga, sa inteleg ca ati stat in chirie 23 de ani intr-un imobil fara stapan... si cu cine ati incheiat contractul de inchiriere si cui ati platit chiria?
Cum e posibil sa fie asa ceva?
Imobilul avea un proprietar si cu el aveati relatia de locatiune stabilita.
Daca lucrurile nu stau asa, se schimba toata situatia.

In rest, cu modalitatea in care functioneaza lichidarea unei firme, putem dioscuta o luna si tot nu veti fi clarificata... Mergeti la un avocat, poate va clarifica putintel si problema asta.

Cheltuielile alea facute de dv. nu stiu ce anume natura au... in price caz, proprietarul era obligat sa puna la dispozitia chiriasilor imobilul in stare de folosinta. Ca trebuia sau nu dupa principiile dv. sau ale mele sa fie investit acolo, nu conteaza; conteaza numai contractul si legea aplicabila la momentul imbunatatirilor.

Multumesc pentru votul negativ; imi pare tar rau ca nu v-a placut raspunsul. :(
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
vroiam prin acest mesaj sa va spun ca mai exista dumnezeu (acolo undeva) si mai ales justitia romana merge pe un fagas bun.......
vreau sa va anunt ca am primit sentinta definitiva si irevocabila!!! sentinta in care se anuleaza acea licitatie si ni se da voie sa cumparam apartamentele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie locuinta anl mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos sa îmi spuneți și mie dacă sunt obligat sa fac asigurare obligatorie pt locuința (conform legii 260/2008, republicata ... (vezi toată discuția)
Majorarea chiriei fara acceptul chiriasului handsu handsu Ce se poate intampla , daca proprietarul doreste sa majoreze chiria cu care chiriasul ne este de acord . Poate solicita proprietarul eliberarea imobilului ... (vezi toată discuția)
Cand chiriasul nu vrea sa-si faca asigurarea bucurescu bucurescu Buna ziua, am inchiriat un imobil compus din 4 camere unei firme. Chiriasul respectiv a facut unele imbunatatiri si a adus aparatura necesara desfasurarii ... (vezi toată discuția)