avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren extravilan cu chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren extravilan cu chitanta de mana

Un teren extravilan a fost vandut in anul 2006 cu chitanta de mana de unicul mostenitor in prezenta a 2 martori catre primarul localitatii cu o suma foarte foarte mica.Nu s-a invocat nici un certificat de mostenitor chiar daca la momentul acela exista,nu s-a dat un exemplar si vanzatorului a chitantei , s-a inmanat titlul de proprietate pe numele defunctei in original catre cumparator si atat . Conform art 2 (1) legea nr 247 /2005" terenurile cu sau fara constructie ...pot fi instrainate intre vii prin acte juridice in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute "intrebarea mea este ce trebuie sa fac unde trebuie sa ma adresez ,sa- i dau banii inapoi nu vrea .ce pasi sa urmez nu stiu ,avand in vedere ca nu pot obtine nici un act cu privire la terenul respectiv pt ca el este primar in functie si ma expediaza mereu.nu am decat certificatul de mostenitor pe acel teren atat.
Cel mai recent răspuns: ContSters165075 , utilizator 22:00, 4 Mai 2011
@lazu .....te felicit pentru optimismul tau..dar te asigur ca in Romania,deocamdata,legile sint facute pentru altii#-oPrimarii,sau ma rog,unii dintre ei,sa nu generalizam,sint exclusi sau scutiti de la respectarea legii!!Si crede-ma vorbesc din experienta!!!Ce pot face???Ma judec de 4 ani cu un primar care a vindut un lucru{casa}care nu era a lui,nu imi da nici-un fel de raspuns la nici-o cerere,am facut plingere penala, si atunci a spus o parte din adevar...dar tooot asteptam!!!Si eu am{inca] incredere in justitie dar se stinge ....incet..incet... Va salut,toate bune, si sa fie asa cum ginditi Dvs cit mai curind!!!:luck:
Propun sa studiem o speta din jurisprudenta:

Prin actiunea înregistrata pe rolul acestei instante sub nr.992/331 din 21.04.2008, reclamantii D P si D I, au chemat în judecata pe pârâtul B.I solicitând instantei ca prin hotarârea ce va pronunta, sa constate dreptul lor de proprietate asupra terenului arabil în suprafata de 54,08 mp. situat în intravilanul satului F. (tarla 13),avind ca vecinatati:rest proprietate reclamanti, V. G.,V. V., rest proprietate pârât si a se pronunta o hotarâre care sa tina loc de act autentic de vinzare-cumparare.

Analizind actele si materialul probatoriu existent la dosarul cauzei, instanta retine ca prin înscrisul sub semnatura privata, pârâtul în calitate de promitent vinzator, s-a obligat sa le vânda reclamantilor în calitate de promitenti- cumparatori un teren în suprafata de 54,08 mp. situat în intravilanul satului F.,T.14, P.221, pentru suma de 4.000.000 lei rol, avind ca vecini: rest proprietate reclamanti, V. G., V.V. si rest proprietate pârât.

Cu ocazia administrarii probei cu interogatoriul pârâtului B. I., a recunoscut încheierea conventiei, plata pretului si a declarat ca este de acord cu admiterea actiunii.

Din adeverinta nr.4030/18.09.2008 emisa de Primaria com. G. V., Jud.Prahova, rezulta ca pârâtul B. I. figureaza in evidentele agricole cu terenul de 54 mp. în satul F., tarlaua 14,P.221 -teren reconstituit conform titlul de proprietate nr.117719/04.03.2005.

Întrucât prin chitanta de mâna partile intentionau transmiterea unui drept real de proprietate cu privire la un imobil, naste în sarcina lor o obligatie de a face, constînd în incheierea în viitor a contractului în forma autentica, aceasta obligatie este susceptibila de executare silita prin pronuntarea de catre instanta a unei hotarîri care sa tina loc de act autentic de vinzare-cumparare.

Aceasta posibilitate intemeiata pe disp.art. 1073-1077 cod civil vizeaza suplinirea consimtamîntului partilor la încheierea actului in forma autentica si presupune prin ipoteza un antecontract valabil încheiat în care clauzele contractuale,au fost respectate(plata pretului), conditii care sunt indeplinite in speta dedusa judecatii.

De asemenea, potrivit art.969 cod civil conventiile legal facute,au putere de lege între partile contractante si potrivit art. 970 cod civil, ele trebuie executate cu buna- credinta si obliga la toate urmarile pe care echitatea, obiceiul sau.legea le da obligatiei dupa natura sa.

În consecinta, în raport de considerentele aratate în cele ce preced, constatind ca pârâtii nu s-au prezentat la notariat in vederea încheierii contractului de vînzare-cumparare in forma autentica,instanta urmeaza sa admita actiunea si sa constate ca între reclamanti si pârât a intervenit vinzarea-cumpararea imobilului-teren in suprafata de 54 mp. situat in intravilanul comunei G. V., satul F.,T.14,P.221,Jud.Prahova, categoria de folosinta arabil, astfel cum a fost identificat prin raportul de expertiza topo.

* judecator liliana aspasia negotei
* proprietate privată

poate fi gasita la link-ul de mai jos
[ link extern ]

personal nu am gasit nicio speta in care vanzatorul sa ceara anularea chitantei de mana pentru "pret mic", dar puteti incerca oricand actiunea este imperscriptibila.:thumbup:


Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
SC FULL IMOBILIARE, Consilier juridic
@gherghina....felicitari!!!Daca nu esti din Prahova,inca o data felicitari pentru intuitie!!In cazul prezentat de tine sint 2 oameni obisnuiti. Altfel stau lucrurile cind sint implicati cei cu functii{=primar]. crede-ma stiu despre ce vorbesc.Am postat unele intrebari mai demult despre acest caz. Si sint inca pe forum. Multe realizari in continuare iti doresc!!!si multumiri pentru implicare in rezolvarea unor probleme de pe acest forum!!
Multumesc din suflet, la fel pentru tine si pentru toti cei ce trec pe aici.
Numai bucurii:hugall:
Eu personal nu cred ca mai sunteti in termen sa formulati cerere de anulare a chitantei -inscrisul sub semnatura privata pentru pret neserios dupa 5 ani.O asemenea actiune se promoveaza in termen de 6 luni nicidecum dupa 5 ani.Puteti gasi alte motive ,dar nu acesta .Pe de alta parte Primarul ca sa obtina un act valabil ,ar trebui sa va cheme in judecata si ar trebui sa fie in posesia terenului in cauza.O actiune prin care sa se pronunte o hotarare ca sa tina loc de act autentic se promoveaza in termen de 3 ani de la incheierea actului-a chitantei cum spuneti dvs.Dupa cum vedeti termenul de formulare a actiunii respective s-a prescris in 2009.Important este cine are posesia terenului in cauza ,daca nu o are nimeni puneti pe rol un litigiu sa obtineti titlul de proprietate in baza legii 18/1991.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate utagabitibi utagabitibi am luat un teren cu chitanta de mana iar cel de la care am cumparat nu au succesiune. terenul este trecut la rol la mama lor decedata inainte de 90. De unde ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune contract. vechiul cod civil Valeriu B. Valeriu B. Buna ziua! Am incercat pe cat posibil sa rezum cazul meu la o speta. Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la 20.02.2012, reclamantul X a chemat in ... (vezi toată discuția)
Cumparat teren cu chitanta de mana mihail80 mihail80 am cumparat un teren si am facut o chitanta de miina vinzatoru a fost la primarie si sa scos de la rol si ma trecut pe mine.dupa o luna a zis ca vrea terenul ... (vezi toată discuția)