avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Perle, nestemate, bijuterii si francutii de-ale ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Perle, nestemate, bijuterii si francutii de-ale legiuitorilor nostri dragi

Un calduros "neata" tuturor!
Stiti deja care este regula cu perlele si nestematele, nu-i asa? Ei bine, am observat ca legiuitorii nostri dragi nu se sfiesc sa se certe cu coana Gramatica (aia grasa si antipatica) ori cu duduia Ortografia (asta o sa ramana nemaritata pentru ca-i prea pretentioasa) si nici macar cu baba Logica Debunsimt (asta a fost, pe rand, nevasta lui mos Socrate si apoi s-a casatorit cu ala din Stagira ... s.a.m.d. nu va zic de cate ori a fost maritata ca va speriati).
Decalogul acestui topic este:
1. Se admit numai texte din acte normative ROMANESTI, indiferent de nivelul lor (de la Constitutie pana la HCL-uri). Se admit si acte normative abrogate pentru ca scopul este sa-l facem pe legiuitor sa nu mai comita bazaconii, insa va rog sa NU postati din legiuirile de acum 200 de ani si sa va tavaliti de ras ca aia scriau "pre" in loc de "pe".
2. Se va posta numai textul care contine perla NU tot actul normativ, ca altfel ne dau Alin sau Andreea (ori amandoi) afara de pe server;
3. Trebuie neaparat aratat actul normativ care contine perla;
4. Perla va purta un titlu (optional) care sa ne faca sa intelegem mai bine "profunzimile abisului intelectual care i-au dat nastere"
5. Se admit comentarii la cele postate de altul cu conditia sa fie in acelasi mesaj cu o perla gasita de comentator (asa va stimulez sa cautati :P ).
PS Fiecare regula se citeste de doua ori, de aceea l-am numit "decalog" ;)


Aici radio Varfurile! La semnalul urmator ora exacta a fost aproximativ 7 si ceva Dl. Mordechai Buxbaum va prezinta prima perla gasita in dimineata aceasta.

Persoana ca obiect al raportului juridic :O

Toate efectele hotararilor judecatoresti de condamnare cu caracter politic prevazute la art.1 sunt inlaturate de drept. Aceste hotarari nu pot fi invocate impotriva persoanelor care au facut obiectul lor.

Legea nr. 221/2009 art. 2
Noul cod civil (nu e inca in vigoare ...)


Stingerea uzufructului în caz de abuz de folosinţă

Art. 747. - (1) Uzufructul poate înceta la cererea nudului proprietar atunci când uzufructuarul abuzează de folosinţa bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze.

(3) Instanţa poate dispune, după împrejurări, fie stingerea uzufructului, fie preluarea folosinţei bunului de către nudul proprietar, cu obligaţia acestuia de a plăti uzufructuarului o rentă pe durata uzufructului. Când bunul este imobil, pentru garantarea rentei, instanţa poate dispune înscrierea unei ipoteci în cartea funciară.


Draga uzufructuarule (viager),

Cea mai simpla cale de a te alege cu o renta pe toata viata, basca si garantata cu ipoteca, este sa te apuci sa-mi darami casa, pe ici, pe colo, prin partie esentiale, dar nu chiar pe toata, ca sa mai ramana ceva de preluat de catre subsemnatu'...contra renta, evident :O

Semnat: nudul proprietar


PS: Tu credeai ca degradarea unui bun apartinand altuia era cu parnaie? Nu taicutule! Mai nou ...e cu renta. #-o
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
romascanu, moderator
Nu e pentru cine se pregateste, e pentru cine are nevoie (de vreo derogare?!?)
Cu siguranta inspectia fiscala va delimita aceste...era sa zic...aceste cheltuieli


Exceptia intareste... regula!


Exceptii generale
Art. 29615. - Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 2964, urmatoarele:
......
p) avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta, fara insa a fi limitate la:
1. utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca;
2. cazarea, hrana, imbracamintea, personalul pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;
3. abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal;
4. permisele de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal;
5. primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.



OUG 117 / 2010


Asadar, stimati compatrioti, d-soara Informare sau pe numele ei mic Beneficiu, de frica ca nu a reusit sa faca un ban cinstit, s-a tot plimbat...s-a tot plimbat...si nici pana in zi de azi nu se stie ce statut mai are...Ca nu e meserie! Cel putin in C.O.R. nu stiu sa fie.
:coffee:
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
Tot din noul cod civil citire:


art. 1112 - PREZUMTIA de renuntare
Este prezumat, pana la proba contrara, ca a renuntat la mostenire succesibilul care ...

art 1120
alin1. Renuntarea la mostenire nu se presupune.


DEX
a prezuma = a presupune
Ce se intampla cu o persoana care este foarte inteligenta dar nu stie sa se exprime corect in scris? Hmmm? Bingo! V-ati prins! Scrie legi. Penale.
1. Substantivum regens

Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.
Art. 360 din Codul penal (cel nou si inca neintrat in vigoare) Multumesc pentru observatie Andreea:bow:
dar si
Art. 42 din Legea nr. 161/2003 – (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.


DEX ACCÉS, accese, s.n. Posibilitatea de a pătrunde, drept de ajunge până într-un loc sau pâna la o persoană;
DEX ACCESÁ, acceséz, vb. I. Tranz. (Inform.) A avea acces, a intra într-o reţea, într-un program.
Daca n-ar fi scris in Legea nr. 161/2003 ca fapta este infractiune ? .... Noroc ca in noul cod penal au corectat macar asta.

2. Mordechai va recomanda o dieta sanatoasa: Evitati lucrurile grele cum sunt carnea de porc si dreptul civil!
Dreptul de proprietate dobândit prin construire se va putea înscrie în cartea funciară pe baza unui certificat eliberat de primăria ...
art. 55 alin. 1 Legea nr. 7/1996
Codul civil, art. 482. - Proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ce produce lucrul si asupra tot ce se uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial. Acest drept se numeste: drept de accesiune.


Modurile de dobandire a proprietatii sunt acele imprejurari, acte sau fapte juridice, de care legea leaga nasterea dreptului de proprietate. Gheorghe Beleiu (Nici Leonidas n-ar fi putut sa o zica mai pe scurt si mai adevarat, profesore :worthy: ). Iar imprejurarea care da aici nastere dreptului de proprietate asupra constructiei este UNIREA acesteia cu terenul nu CONSTRUIREA in sine care nu poate da nastere decat unei amenzi daca n-ai respectat prevederile legii 50/1991.

Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Asociatul unic, pe langa faptul ca are o denumire absurda, mai este si discriminat. De ce? Pai statutul asociatului unic e cel prevazut in legea societatilor comerciale, adica de organ societar decizional:

Art. 196^1 - (1) În cazul societăţilor cu răspundere limitată cu asociat unic, acesta va exercita atribuţiile adunării generale a asociaţilor societăţii.
(3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societăţii cu răspundere limitată al cărui asociat unic este.

Art. 67 - (1) Cota-parte din profit ce se plăteşte fiecărui asociat constituie dividend.


Vrea sa spuna legea ca "activitatea" asociatului unic, ca a oricarui alt asociat, este limitata la participarea in adunarile generale, orice alta implicare necesitand o alta forma juridica. Singurul venit pe care il poate incasa asociatul (inclusiv cel unic) este reprezentat de dividende.

Asta pentru cineva care stie ce e aia o societate comerciala si cum functioneaza ea - lucruri cu totul irelevante din punct de vedere fiscal:

Art. 55 - Definirea veniturilor din salarii
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
h) indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale [...]

Art. 296^4 - Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 2963 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
i) indemnizaţia lunară a asociatului unic


Poate imi explica si mie cineva pe ce baza legala poate fi "retribuit" lunar asociatul unic in virtutea exclusiv a acestei calitati (NB: nici macar nu e o "functie"!), care mai e rostul reglementarii exprese a faptului ca asociatul unic poate fi si salariat (evident, pe o functie reala) si de ce asociatii "ne-unici" nu au parte de aceasi tratament. Mi se pare incredibil cum situatii cu statut juridic identic au parte de tratament fiscal diferit! :O


LSC:
Art. 67 - (3) Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
(4) Dividendele plătite contrar dispoziţiilor alin. (2) şi (3) se restituie, dacă societatea dovedeşte că asociaţii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, în împrejurările existente, trebuiau să o cunoască.

Art. 272^1 - Se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani [asociatul] [...] care:
2. încasează [...] dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsă de situaţie financiară sau contrarii celor rezultate din aceasta.


Dar tot codul fiscal vine si spune:

Se consideră dividend din punct de vedere fiscal şi se supune aceluiaşi regim fiscal ca veniturile din dividende:
- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia.


Concluzia logica? N-ai voie sa iei bani cash ca e infractiune, dar daca nu "incasezi", ci micsorezi patrimoniul aceleasi societati prin achizitia unui bun pentru tine, se impoziteaza ca dividend si e perfect legal! :stunned:

Alte discuții în legătură

Timbru de mediu (auto) vs. partaj vidoqc vidoqc Art. 8, litera F din OUG 9/2013 spune ca sunt scutite de la plata taxei Timbrului de Mediu vehiculele obtinute prin PARTAJ! Partaj voluntar, facut de un ... (vezi toată discuția)
Timbru mediu just_hara just_hara Cum pot inmatricula o masina adusa din Germania in Romania fara sa platesc TIMBRUL de Mediu folosindu-ma de ART 8 lit f din OUG 9/2013, si anume:autovehicul ... (vezi toată discuția)
Ordonanþa nr. 16/2013 pentru modificarea ºi completarea legii nr. 571/2003 30 LAURA 30 LAURA Buna ziua, Dupa cum se stie in ultimul timp tot mai mulet persoane au \\" fentat \\" taxa de timbru la inmatricularea unei masini prin metoda partajului ... (vezi toată discuția)