avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza act aditional - formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza act aditional - formare profesionala

Buna ziua,
Va scriu in legatura cu un act aditional pe care l-am semnat anul trecut prin decembrie cum ca o sa particip la un curs de formare pe un nou soft.
In actul respectiv sunt trecuti 4100 euro clauza pe o perioada de 5 ani.
Formarea a durat numai 10 zile lucratoare si s-a desfasurat in cadrul firmei unde lucrez cu formatori externi.
La finele actului se mentioneaza ca actul se va incheia in 3 exemplare, insa eu am semnat numai 2, si nici pana in prezent nu am primit un exemplar.
Mai jos partea din actul aditional care prevede in opinia firmei conditiile actului.


În conformitate cu prevederile art. 195 din Codul Muncii salariatul care a beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala nu poate avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă (demisie) pe o perioadă de cel puţin cinci ani de la data absolvirii cursurilor.



Nerespectarea de către salariat a acestei dispoziţii determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională. Această obligaţie revine salariatului ţi în situaţia în care este concediat în cei cinci ani din motive disciplinare sau al căror contract individual de muncă încetează ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor sau în cazul în care instanţa penală pronunţă interdicţia de a exercita, temporar sau definitiv, profesia.

Prezentul act adiţional se aplica cu data de ………………
Încheiat in 3 ( trei) exemplare, cate unul pentru angajator si salariat, iar unul se comunica la I.T.M. Argeş
.

In caz ca imi dau demisia de la acesta firma, ce probleme pot aparea din partea angajatorului?

Va multumesc, anticipat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:42, 3 Octombrie 2008
@nikol.ilea
In alta ordine de idei, intr-adevar, Codul Muncii limiteaza aceste clauze la 3 ani.
:-/

@georgeserban
Codul Muncii limiteaza intinderea unei asemenea clauze la numai 3 ani
:-/

[codul muncii]
"Articolul 195 - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala."

Asta pentru voi înseamnă limitare la "numai 3 ani"?! :confused: ... poate limitare în sensul de "limită inferioară"...

Cazul este frecvent întâlnit, dar nu neapărat şi simplu de rezolvat prin analiză şi interpretare juridică. Problema e o lacună legislativă: alineatul (1) al articolului 195 se referă la perioada de formare profesională mai mare de 60 de zile - codul nu spune absolut nimic pentru cursuri care ţin cel mult 60 de zile (cazul de faţă). În lipsa reglementării clare cele mai bizare interpretări sunt posibile.

Ar fi interesant să lămurim (pe acest forum) problema actelor adiţionale de formare profesională, încheiate în mod abuziv (prin exploatarea lacunelor legii şi prin abuzul exercitat de angajator - ca parte dominantă).
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
klewos, utilizator
Asa este, legea nu specifica ce se intampla in cazul in care, cei care urmeaza cursuri de formare profesionala, parasesc angajatorul care a platit acea formare profesionala. Pentru o perioada de formare profesionala de 60 de zile, legea spune ca CEL PUTIN 3 ani salariatul nu poate avea initiativa incetarii raporturilor de munca cu angajatorul care a platit acele cursuri (deci 5 ani e OK, nu e nicio problema aici). Oricum, in instanta orice suma ceruta de catre angajator, trebuie justificata CU INSCRISURI, iar pagubele trebuie justificate. Oricine poate cere in instanta despagubiri, dar nu toti le pot justifica. Angajatorul va trebui sa demonstreze prejudiciul pe care i l-ati creat prin plecare, iar judecatorii NU "pun botul" prea usor la chestii de genul asta. Ei sunt satuli de astfel de cazuri. Eu am fost in situatia de a semna un astfel de act aditional si pentru ca prevedea si o clauza de cateva mii de euro, am refuzat semnarea. Dar a trebuit sa si plec din firma. M-au dat in judecata si au pierdut pentru ca eu nu am semnat actul aditional. Cred ca cel mai bun lucru pe care il puteti face, daca chiar vreti sa plecati din acea firma, este sa consultati un avocat. Ei sunt versati, cunosc foarte multe interpretari ale legii. Au experienta si stiu cum sa intoarca lucrurile in favoarea dumneavoastra. Intr-adevar, va va costa o suma frumusica, dar aveti mai multe sanse sa castigati.

Verificati daca in contractul colectiv de munca al societatii (daca aveti asa ceva!!!) exista vreun articol care contravine legii si care va afecteaza in mod direct pe dumneavoastra, care va anuleaza niste drepturi ce sunt oferite printr-o lege superioara (orice lege valabila este superioara CCM al unei societati, pentru ca el trebuie scris in concordanta cu toate legile existente) si puteti incerca sa obtineti in instanta nulitatea lui. Si daca aveti in actul aditional articole mentionate din CCM al societatii, iar acesta din urma este anulat prin hotarare definitiva, actul aditional nu mai este valabil. Orice act intocmit in baza unei legi/regulament a carei/carui nulitate a fost constatata printr-o hotarare definitiva, este nul.
Succes!!!

Aaaa...ar mai fi ceva: in urma formarii profesionale trebuie sa obtineti o diploma, un certificat sau un atestat. Daca nu...
Multumesc pentru raspunsurile dvs.
Referitor la diploma, am inteles ca exista asa ceva in firma.
Insa, un lucru care ma face curios este ca pe perioada cursurilor, nu s-a facut prezenta la cursul de formare.
Eu am mai facut si alte cursuri si stiu ca se "striga catalogul".
A.. si inca ceva. Cand ne-au pus pe masa actele aditionale, nu era trecuta data de semnare a actului aditional.
Iar in josul paginii este trecut "Prezentul act adiţional se aplica cu data de ………………. Aici am facut o greseala.#-o
Nu am completat acea rubrica si nu stiu daca a fost completata. Cred ca patronul poate pune o data de sfarsit a formarii in caz ca vreau sa plec.

Se cam bat cap in cap duratele scrise in actul aditional pe care l-am semnat si ceea ce este scris la articolul 195.
Stiu ca multi dintre colegii mei au aceeasi clauza de 5 ani chiar daca suma pe care trebuie sa o restituie in caz de demisie este considerabil mai mica.
Din cate am inteles din alte discutii pe cazuri similare, daca actul aditional nu este comunicat la ITM in termen de 5 zile acesta devine nul.
Este adevarat?
Din cate observ legea noastra e foarte interpetabila.

Multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
catalin13, utilizator
Buna ziua,
Eu am avut cateva litigii legate de plecarea unor angajati in modurile dewcrise mai sus. Pot sa va spun ca legea se refera explicit doar la formarea profesionala de 60 zile si scoaterea totala din productie, stipuland obligatia salariatutui de a nu parasi unitatea minim 3 ani, ceea ce, evident, nu inseamna ca pe cale conventionala partile nu pot incheia acte aditionale cu clauze asemanatoare si pentru traininguri de o durata mai mica, sau cu scoaterea partiala din productie.
In ce priveste definitia formarii profesionale aceasta nu este limitata la cursuri organizate de firme acreditate, ci prezinta o varietate de forme- asa cum sunt definite de art 189 CM. In instanta pe langa actul aditional, vor mai fi necesare acte din care sa rezulte prejudiciul cert (daca e training exter- facturi, daca e intern- o nota de calcul de la compartimentul financiar), prezenta la cursuri/dovada ca acestea s-au finalizat (doar in cazul in care angajatul contesta durata sau chiar existenta cursului). Nu este obligatorie eliberarea de diplome, certificate de absolvire, etc.
In rest, 969 C. Civ. se aplica si aici fara probleme, indiferent de lungimea si natura cursurilor.
Dupa parerea mea, angajatii ar trebui sa priveasca cu mai multa seriozitate incheierea de aditionale la CIM, pentru ca o data incheiate, nu mai au cale de intors.
Sper ca va poate fi de folos.
Buna ziua,

Dupa ceva timp a sosit si diploma acestui curs.
Insa pe diploma este specificat ca perioada cursului a fost de 5 zile, iar in actul aditional pe care l-am semnat
erau trecute 2 saptamani.
Adevarat, am facut 2 saptamani insa diploma specifica numai 5 zile.
In concluzie am urmatoarele argumente:
1. Prezenta nu s-a facut la curs.
2. Diploma in care este trecuta o perioada de 5 zile si nu 10 cat este trecut in actul aditional
3. Training-ul are o perioada sub 60 de zile
4. Au fost 4 persoane formate si formarea a costat 11 000 de euro, (11000/4 = 2750euro/persoana)
Insa mi s-a imputat 4100 euro.

In cazul ca plec din firma, este posibil sa imi refuze predarea Cartii de Munca din cauza actului aditional?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2008
catalin13, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajament / clauza de fidelitate Lorena Chirila Lorena Chirila Se doreste incheierea unui act aditional la CIM care sa prevada ca in cazul in care societatea plateste / asigura salariatului un curs de specializare / ... (vezi toată discuția)
Bani retinuti fara dovada mapo_mari mapo_mari am lucrat in cadrul unei firme si in acest timp am fost la un curs de pregatire , dar pentru care nu am semnat actul aditional al cursului prin care ma angajam ... (vezi toată discuția)
Act aditional florinalung florinalung Buna ziua, Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)