avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare permis dupa accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare permis dupa accident

Buna ziua,

Am citit cateva articole de pe forumul dumneavoastra si totusi nu am gasit ceva asemanator cazului meu. In urma cu aproximativ 7 luni am avut parte de un accident, si anume un copil mi-a sarit in fata masinii, fara a exista o trecere de pietoni. Cum am vrut sa cobor din masina, rudele copilului au fost extrem de agresive, pur si simplu s'au pus cu pumnii si cu picioarele pe masina, incercand sa imi sparga geamul si sa ma scoata din masina. Am plecat de acolo, de la locul accidentului, cam la 200 de m, unde locuia o rude de a mea si am sunat imediat la politie. Bineinteles ca am fost amenintat ca nu mai plec viu de acolo...Intrebarea mea este: Cum imi pot recupera permisul, daca dupa aproximativ 7 luni dosarul meu nu a ajuns la procuror, in locul permisului fiindu'mi eliberata o dovada fara drept de circulatie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
IonescuAndrei, utilizator
Este vorba de art 89 din Oug 195/2002:
(1) Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, sau de examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

(3) Nu constituie infracţiune fapta conducătorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însuşi transportă persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului.

(4) Nu constituie infracţiunea de părăsire a locului accidentului fapta conducătorului autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară, dacă acesta anunţă de îndată poliţia şi după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare.

(5) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului, dacă victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Pentru interpretarea sintagmei"vătămarea integrităţii corporale ori sănătăţii uneia sau mai multor persoane",, lecturati Decizia nr. LXVI (66)
din 15 octombrie 2007 a ICCJ pe care o aveti aici:
[ link extern ]






OUG 195 are mult mai putine art. decat art 232,233,234 la care face referire TDorina si art. 338 la care se refera Cristina87.
Aceasta este legea care ma intereseaza.
Respectiva ordonanta nu spune nicaieri ca in urma unui accident cu vatamare corporala chiar si grava se retine permisul cu dovada fara drept de circulatie,pana la definitivarea carcetarilor. Daca la final se dovedeste ca soferul caruia i sa retinut permisul este nevinovat. sau iese culpa comuna?:sorry:
HOTÃRÂRE nr.85 din 23 ianuarie 2003
pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Stimata D-na Avocat Simonette,
Va multumesc mult pentru postarea Dvs.in care ne puneti la dispozitie interpretarea sintagmei de "vatamare corporala". Ma confrunt cu un caz stupid din punctual meu de vedere, adica am permisul retinut sub aspectul savarsirii infractiunii de parasire a locului accidentului ...., in conditiile in care pietonul "vatamat" a fost doar usor atins cu oglinda la cot in timp ce eu plecam de la semafor in coloana (viteza 5-10 km/ora). Acesta se deplasa pe partea carosabila intr-un loc nepermis si butona ceva la telefonul mobil. Desi politistul i-a cerut adeverinta de la IML, nici dupa 4 saptamaini acesta nu a adus-o si dosarul sta. Dar acum cel putin stiu ca nu poti sa incadrezi chiar orice fleac la vatamare corporala. Aceasta era cea mai mare nelamurire si indignare a mea in toata povestea asta. Din forum inteleg ca totusi principalul dusman al meu acum e timpul. Cine stie cat va mai dura toata tarasenia asta iar eu nu pot conduce. Chiar nu pot face nimic pentru a urgenta cazul?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desi nu am fost vinovat am ramas fara carnet cine stie pana cand... nu stie nimeni! mihaileugenchitu mihaileugenchitu Masina in care eram la volan si cu care stationam la un stop, a fost lovita de un cetatean izbit de un alt autovehicul aflat in miscare si care vehicul l-a ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului accidentului costinandrei costinandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie intr-un dosar de urmarire penala cu scopul de a afla parerea dvs. privind existenta infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului producerii accidentului! DragusanuAl96 DragusanuAl96 Buna ziua, am fost implicat intr-un accident in care in timp ce efectuam manevra de depasire a unei carute in panta, un biciclist a venit cu viteza si a intrat ... (vezi toată discuția)