avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prescriptie plati compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prescriptie plati compensatorii

Buna seara,

Conform art 283 din Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Un fost salariat concediat prin desfintarea postului in Febr 2009 introduce cerere de actionare in judecata in Nov 2010 pentru plata unor salarii compensatorii in urma concedierii conform Contractului colectiv de munca pe ramura.

Conform art. 283 din Codul muncii, termenul de prescriptie este de 6 luni (lit e) ori 3 ani (lit c)?
Sunt aceste plati compensatorii considerata drepturi salariale sau alte despagubiri, intrand astfel sub incidenta lit. c?

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 09:42, 7 Aprilie 2011
freeelis a scris:

Este un punct de vedere dat de procurorul general ... de aceea nu poate fi luat in considerare ca fiind obligatoriu pentru instante aceasta interpretare.


Am inteles:
Procurorul general,Curte constitutionala, etc ii platim si noi, ca niste contribuabili "prosti ce suntem"(daca vreti ma refer doar la mine, ca sunt prost), ca sa-si dea si ei cu parerea dar mai ales sa avem justitia "care este".
Adica daca vrem sa dam dreptatea cu directie bine tintita putem s-o facem, ca d-aia ne-a facut tara judecatori.
Unele instante dau altele nu si iata cum suntem unii mai egali decat altii in fata legii avand cu totii aceeasi Constitutie (cred ca am scris bine Constitutie si nu altceva).:hammer:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul de prescriptie al salariilor compensatorii daco16 daco16 [i]Art. 268. [termenele de prescripţie extinctivă] [i](1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:[/i] c) în termen ... (vezi toată discuția)
Drepturi concediere individuala lucia b lucia b sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe societate,la nasterea unui copil[eveniment] stanca daniel stanca daniel va implor sa-mi dati dati o lege unde specifica exact cat este valabil de la nasterea unui copil,pentru salariul mediu pe societate,caci firmele nusi respecta ... (vezi toată discuția)