avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal sa suportam locatari taxele de executor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal sa suportam locatari taxele de executor judecatoresc

Buna seara,
Intrebarea mea este, daca este corect sa suportam noi locatarii cheltuielile cu executorul judecatoresc. Doamna administrator ne-a pus sa platim aceste cheltuieli, care le-a platit pentru un locatar care a fost dat in judecata din cauza restantelor foarte mari si a castigat asociatia, si a platit aceste cheltuieli catre executorul judecatoresc, pe care ni le-a luat noua in calcul, Este corect si conform carei legi?
Multumesc!
nu ne putem da cu părerea ce este şi ce nu este corect,instanţa decide şi noi ne conformăm
Ilincuta,
taxa la executor trebuie platita pt a face cea ce ii cerem, apoi aceasta suma se va recupera odata cu datoria de la rauplatnic, acest lucru se va mentiona in cererea dvs catre executor si este stilulat in legea... lui... a executorului


asta numai daca doriti sa se intample acest lucru, daca nu, asociatia poate hotara sa platiti voi taxele.
@valitinu are dreptate. Asociatia voastra se afla la finalul recuperarii in intregime a debitelor facute de un nene care nici dupa ce a fost actionat in instanta nu a inteles ca trebuie sa achite ce avea de achitat de cand era bunica fata mare. Bun, executorul jud. pretinde o multime de cheltuieli, taxe, timbre - ei, nici prea mari - pe care asociatia trebuie sa i le achite in avans, pentru care acesta emite documente justificative.
Sigur ca daca ati mers pana aici, va poticniti de cateva sute de lei acolo care oricum se vor intoarce la asociatie? Daca nu aveti vre-un fond special destinat acestor cheltuieli, probabil ca com. ex. a decis ca suma respectiva sa fie pusa in prima lista de plata, iar administratora, ce sa faca, a procedat in consecinta. Daca este vre-o nelamurire, abordati presedintele.
Am observat si sfatul unui domn avocat care este un fel de ”ruda” cu un executor juridic si dansul i-a banii inainte de orice actiune pe care o va intreprinde, chiar daca nu cunoaste provenienta banilor.
Deci asta-i treaba, in BVC-ul aprobat in AG a proprietarilor trebuie prevazute si asemenea sume, daca poti, daca nu le ai la indemana, te imprumuti de la membri...
Vad ca nimeni nu da o lege in care se specifica acest lucru, toti vin cu presupuneri, daca si cu parca. Acest executor a fost angajat de asociatie in vederea executarii silite a persoanei care avea debit la administratie, procesul fiind castigat normal de la asociatie. Problema este ca incaseaza de la noi aceste cheltuieli, dar a zis ca le incaseaza si de la debitor, vi se pare normal? De aceea, rugam sa imi spuneti legea in care se specifica acest lucru, dar vad ca toata lumea comenteaza pe langa subiect, credeam ca este un site unde primesti ceva concret, un sfat bazat pe o lege.
Legislatia dupa care se conduc asociatiile de proprietari, in principal, este cuprinsa in Legea 230/2007 si HG 1588/2007. In acestea sunt reglementate si modalitatile de repartizare a cheltuielilor.
Aveti cateva raspunsuri, poate de folos, dar solicitarea concreta "sa imi spuneti legea" este deocamdata nerezolvata. Aceasta si pentru faptul ca o asemenea reglementare precum ca administratorul dumneavoastra are sau nu are voie sa va repartizeze cheltuielile cu executorul nu exista , in aceasta forma, in nici o lege. In legislatie se folosesc adesea termeni ca debitor, creditor, reclamant..
Nu trebuie sa va suparati pe utilizatorii acestui forum si puteti sa luati de la fiecare raspuns ceea ce este bun.
Consultati Codul Civil si Codul de Procedura Civila care prevede, de exemplu la articolul 371 obligatia creitorului (asociatia, in cazul dumneavoastra) sa avanseze executorului cheltuielile necesare executarii silite, cheltuieli ce vor fi puse in sarcina debitorului urmarit (a celui care a pierdut procesul).
Sigur ca asociatia, ca sa plateasca acest serviciu, ar trebui sa aiba bani de undeva. Unele asociatii au un fond de rulment mai marisor din care pot face plata, un fond de reparatii inca nefolosit sau au bani in alte fonduri legal constituite, fara sa aiba restante si penalizari de plata la furnizori.
Daca in asociatia dumneavoastra nu aveti acesti bani, mai aveti si restante catre furnizori, de unde sa plateasca presedintele si administratorul pentru executarea silita!? Trebuie sa adune de la proprietari pentru ca ei formeaza asociatia. Important este ca aceasta operatiune sa se faca prin colectare intr-un fond special, asa cum se repartizeaza pe lista, de exemplu fondul de rulment, cu chitanta separata... Cand prin executare silita se vor recupera banii, executorul va vira in contu asociatiei atat sumele stabilite de instanta cat si cheltuielile de executare avansate de asociatie. Atunci si asociatia, avand bani poate sa-i restituie fiecarui proprietar sau sa-i transfere la cotele lunare ale fiecaruia (compensare).
Poate ati mai aflat si de la mine ceva si cu rabdare, poate o sa mai aflati si de la alti utilizatori ai avocatnet.

Alte discuții în legătură

Restante baetanu alexandra baetanu alexandra Daca administratorul a actionat in instanta un locatar rauplatnic si exista o hotarare judecatoareasca definitiva si irevocabile in favoarea asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru cheltuieli apartament IonutDC IonutDC Buna ziua, Un locatar din blocul nostru nu contribuie deloc la cheltuieli. De 5 ani a strans restante la bloc. Nu si-a platit nici curentul si gazul asa ca ... (vezi toată discuția)