avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal sa suportam locatari taxele de executor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal sa suportam locatari taxele de executor judecatoresc

Buna seara,
Intrebarea mea este, daca este corect sa suportam noi locatarii cheltuielile cu executorul judecatoresc. Doamna administrator ne-a pus sa platim aceste cheltuieli, care le-a platit pentru un locatar care a fost dat in judecata din cauza restantelor foarte mari si a castigat asociatia, si a platit aceste cheltuieli catre executorul judecatoresc, pe care ni le-a luat noua in calcul, Este corect si conform carei legi?
Multumesc!
Frumos raspuns @adriantot - de-altfel ca si ceilalti useri am incercat la fel, dar, asta-i treba. Doamna va trebui pana la urma sa apeleze - pe bani buni, la serviciul unui avocat toba de carte, legi si articole, dar care in final va ajunge la concluzia ca, da, este legal cum a procedat as. prop. Daca nu este o problema de bani, chiar ca ar trebui sa consultati in nume personal un avocat.
Deci sa fii dumneata sanatoasa de cate ori am procedat noi asa cum v-am sfatuit. Eu cred ca m-am lamurit, d-ta faci parte dintre proprietarii care trebuie sa cotizeze cu 2-3 lei la chetuielile de executor si pe buna dreptate nu-ti convine acest aspect - insa cum crezi ca s-ar putea finaliza cazul despre care ai vrut sa afli daca este legal sau ilegal cum a procedat asociatia? Multi proprietari zic cam asa: prefer sa dau 2-3 lei in plus pentru ca un rau-platnic sa fie pus la punct, decat sa fiu in situatia de a se opri furnizarea de utilitati la scara mea!
Sau preferati ca asociatia sa stea cu mainile in san si atunci iar nu este bine! Ce este asociatia si ce vrea ea sa faca si mai ales cu ce mijloace - v-at intrebat vre-o data? Exista legislatie in domeniu? Sigur ca exista, numai ca trebuie aplicata - fie ca va place sau nu!
Va multumec de raspuns ati fost cel mai la obiect.Intr-adevar m-am exprimat eu eronat ca vreau Legea in care se specifica, deoarece asa a motivat doamna administrator ca opreste aceste sume,conform Legii, e de fapt alta problema ne calculeaza niste sume in plus, asta a fost o motivatie din partea ei ca sunt chelt de executor, pe care le incaseaza si vroiam sa vad daca este specificat expres in lege.
Scuze nu am specificat utilizatorul caruia ii multumeam adrian.
Art. 371 indice 7
Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu cheltuielile se avanseaza de catre creditor. Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare facute dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu prin executare voluntara.
Sumele ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin proces-verbal, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii.
Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol procesul-verbal constituie titlu executoriu.


Creditorul este Asociatia de Proprietari deci voi. Voi sunteti obligati sa avansati aceste cheltuieli.
Cand executorul judecatoresc va vinde imobilul, din suma incasata va distribui conform legii sumele. Sume printre care si cheltuielile de executare care se vor returna creditorului - Adica asociatiei de proprietari...adica voua
Asa am zis si noi, daca s-a inteles altfel - este alta situatie.
Intrebarea initiala era daca este legal ca as. prop. sa repartizeze aceasta cheltuiala proprietarilor, care chipurile nu au treaba cu proprietarul rau platnic (administratorul a introdus in listele de plata cheltuiala respectiva).
Cred ca ati urmarit topic-ul pentru ca in finalul postarii aratati clar ca suma cheltuita se va returna as. prop. - de fapt proprietarilor carora li s-a repartizat acesata cheltuiala pe LP si care, suma respectiva poate fi redirijata in mod convenabil si favorabil proprietarilor "pagubiti".
Ideea era daca in momentul demararii actiunii de executare silita - cand executorul judecatoresc pretinde ca as. prop. sa achite (in avans, desigur) niste sume, as. prop. are disponibili acele sume. Ei, daca are, le achita, dar daca nu are ce faci, blochezi executorul sa-si faca treaba, prop. rau-platnic nu achita din proprie initiativa si atunci ai investit degeaba Sentinta judecatoreasca, trec trei ani si bay-bay sume recuperate.
Deci cam pe aici a decurs discutia si aceasta este rezolvarea, insa administratorul sau presedintele as. prop. NU stie sa se faca inteles in as. prop. si da raspunsuri de genul "asa este legea" si pe buna dreptate proprietarii intreaba care lege frate?
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Restante baetanu alexandra baetanu alexandra Daca administratorul a actionat in instanta un locatar rauplatnic si exista o hotarare judecatoareasca definitiva si irevocabile in favoarea asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru cheltuieli apartament IonutDC IonutDC Buna ziua, Un locatar din blocul nostru nu contribuie deloc la cheltuieli. De 5 ani a strans restante la bloc. Nu si-a platit nici curentul si gazul asa ca ... (vezi toată discuția)