avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... masuri de siguranta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

masuri de siguranta

Buna seara!

As vrea sa stiu daca este posibil ca minorilor sub 14 ani sa li se aplice masuri de siguranta.
Va multumesc anticipat!
Masurile de siguranta se iau fata de persoanele care au comis fapte prevazute de legea penala (art.111 alin. (2) C.p.).
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2011
Daniladion , Avocat
De vreme ce exista reglementari speciale cu privire la tratamentul sanctionator al minorilor care raspund penal, consider ca nu se aplica aceasta reglementare .
Va ofer un link , care s-ar putea sa elucideze contradictia.
[ link extern ]
Am gresit referitor la internarea medicala! O. K.
Dar ce parere aveti despre urmatoarea speta:

Minor (13 ani), flagrant, vanzare stupefiante. Credeti ca se aplica art. 118 (confiscarea speciala) cu privire la stupefiante ?! (nota bene confiscarea speciala este omasura de siguranta prevazuta in titlul VI C.p.)
Parerea mea este ca nu e vorba despre masura confiscarii speciale, sa fim seriosi, daca un joint -doua , luate de la copilasul ala , caruia cine stie cine i le daduse sa le vanda, nu poate indeplini masura confiscarii speciale.In plus, minorul ala nici nu este pasibil de raspundere penala.
Ungurianu Andreea a scris:

Va multumesc pentru raspuns! Si eu stiu ca ,conform articolului 99 cod penal minorii sub 14 ani nu raspund penal .Problema este ca noua ni s-a spus la facultate ca minorului sub 14 ani ,chiar daca nu ii pot fi aplicate masuri educative si pedepse,ii pot fi aplicate masuri de siguranta,acestea putand fi aplicate oricui.Mi s-a parut destul de ciudat avand in vedere ca si masurile de sigurante sunt totusi niste sanctiuni de drept penal...

Citeste cu atentie:
Minorul sub 14 ani niciodata nu va raspunde pt faptele prevazute de legea penala, deoarece se prezuma ca acest minor nu are capacitatea de a intelege suficient caracterul antisocial al unor fapte, dupa cum nu are nici experienta si instructia necesara care sa-l ajute sa inteleaga exigentele sociale.. Prin urmare, minorul nedandu-si seama de urmarile sale, nu actioneaza cu vinovatie si dupa cum stim deja, vinovatia reprezinta trasatura esentiala a unei infractiuni.
Asadar, pt minorii care nu raspund penal, dar care comit fapte prevazute de legea penala avem legea 272/2004 privind protectia si promovarea dreptului copilului, respectiv Capitolul V din aceasta lege intitulat chiar "Protectia copilului care a savarsit o fapta penala si nu raspunde penal".
In continuare, art 80 din prezenta lege prevede ca "pt copilul care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si care nu raspunde penal, l;a propunerea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in a careu unitate administrativ-teritoriala se afla copilul, se va lua una din masurile prevazute la la art 55 lit a) si c). Deci avem masura supravegherii specializate care consta in mentinerea copilului in familia sa, sub conditia respectarii de catre acesta a unor obligatii cum ar fi: frecventarea cursurilor scolare, urmarea unor tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie, interzicerea de a frecventa anumite locuri sau de a avea anumite legaturi cu anumite persoane.
In cazul in care fapta prevazuta de legea penala savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un pericol social ridicat si in cazul in care acesta continua sa savarseasca in continuare fapte penale , comisia pt protectia copilului sau, dupa caz, instanta judecatoreasca dispune, pe perioada determinata, plasamentul copilului intr-un serviciu de tip rezidential specializat.

Cand profesorul ti-a spus la facultate ca masurile de siguranta pot fi aplicate oricui , profesorul a presupus ca deja va este clar ca minorii sub 14 ani nu raspund in niciun fel pt faptele penale savarsite si nu li se pot aplica astfel de sanctiuni. Pe viitor, trebuie sa intelegi ca la fiecare afirmatie a profesorului acesta nu o sa stea sa va repete ca minorii sub 14 ani sunt exclusi.
De exemplu in anul 3, la penal special, te vei intalni cu formulari de genul "subiect activ al infractiunii poate fi orice persoana" automat se intelege ca poate fi orice persoana cu capacitate de exercitiu, nu vi se va repeta acest lucru la infinit.

Minor (13 ani), flagrant, vanzare stupefiante. Credeti ca se aplica art. 118 (confiscarea speciala) cu privire la stupefiante ?! (nota bene confiscarea speciala este omasura de siguranta prevazuta in titlul VI C.p.)

Acum, ca sa raspund si domnului avocat, care a ridicat o problema interesanta.
In partea generala am invatat ca, in situatia in care persoana care a savarsit fapta prevazuta de legea penala beneficiaza de vreuna dintre cauzele care inlatura caracterul penal al faptei (art 44-51 C.pen), prin urmare, aici intra si art 50 cu privire la minoritatea faptuitorului, lucrul care a servit la savarsirea faptei prevazuta de legea penala nu poate fi confiscat (ne referim la confiscarea speciala ca masura de siguranta) fiindca nu este indeplinita conditia ca fapta savarsita sa constituie infractiune si deci conditia ca bunul sa fi servit sau sa fi fost destinat pt a servi la comiterea unei infractiuni.

In consecinta, cand minorul de 13 ani, in speta, va fi prins cu marijuana sau orice alta substanta o fi avand acesta asupra lui, nu se va dispune masura confiscarii speciale ci i se va lua din posesie aceasta marfa tocmai pt protejarea copilului, sunt doua lucruri total diferite.

Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Sechestru alina301186 alina301186 Imi poate spune si mie cineva care este diferenta dintre confiscat si sechestru? (vezi toată discuția)
Rog clarificare! perchezitia informatica, in cadrul unui dosar ... Hhh13580 Hhh13580 ROG CLARIFICARE! Perchezitia informatica, in cadrul unui dosar penal, se face, din cate am inteles eu , in urma unui Mandat de perchezitie emis de procuror, ... (vezi toată discuția)
Contrabanda cu tigari- masina si marfa confiscata AnaMariaCostea AnaMariaCostea Buna ziua!Am si eu o problema si as dori daca se poate sa ma ajutati.Am o cunostinta care a fost prinsa cu 200 de cartoane de tigari in oras cand incerca sa le ... (vezi toată discuția)