Am primit aseara o amenda pentru incalcarea regulilor de circulatie in Iasi, as dori sa o contest.
Pe scurt, am ocolit pe linie dubla continua denivelarile pentru limitarea de viteza.
Din cate am citit in codul rutier, as fi putut fi incardrat in doua articole din lege:
Art. 101, punctul 6: "nerespectarea de catre conducatorul de vehicul a semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de interzicere sau restrictie ori a celor temporare, cu exceptia celor care interzic accesul sau depasirea care se încadreaza în alta clasa de sanctiuni." - articol la care am fost incadrat
sau
Art. 101, alin. 3, lit. d) "circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire."
Eu am fost incadrat la primul articol primind o amenda de 300 de lei.
In procesul-verbal de constatare, agentul a notat urmatoarele: "A condus auto marca Renault Clio cu numarul .... pe soseaua Pacurari, dispre Rond (indescifrabil) catre Valea Lupului si in fata cabinetului de medicina veterinara a incalcat marcajul longitudinal dublu continuu de pe axul drumului".
Acum intrebarile mele:
1. din cate am inteles in procesul-verbal de constatare trebuie sa fie trecut numarul casei in dreptul careia am fost oprit, ori asta nu apare nicaieri in procesul-verbal.
2. La art. 95 alin. (3) din codul rutier spune: "Avertismentul se aplica în cazul în care prin încalcarea normei rutiere nu se pune în pericol siguranta circulatiei.". As putea sa cer anularea amenzii si aplicarea avertismentului avand in vedere ca traficul la ora 00.10 cand am fost oprit era foarte redus, iar manevra a fost efectuata fara a stanjeni alti participanti la trafic?
Pentru alte intrebari care v-ar ajuta in rezolvarea cererii mele va stau la dispozitie.
Unde pot vedea care sunt toate datele cerute de lege pentru completarea procesului verbal?
Din discutia cu domnul Tatu reiese ca amenda ar fi nula pentru ca nu exista niciun martor, agentul nu a trecut pe procesul verbal de ce nu s-a putut gasi un martor, iar proba video lipseste.
De asemenea, ramane faptul ca pe procesul verbal, rubrica de obiectii a fost completata de catre agentul de politie, nu de catre mine.
Totul s-ar rezuma la cuvantul meu contra cuvantul agentului, corect?
Am citit OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventilor si la art. 16 alin. 1 gasim urmatoarele: "Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea
şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea."
Pe procesul-verbal intocmit de agentul de politie nu apare acest lucru. Pot sa ma leg si de acest articol de lege in incercarea mea de a anula procesul-verbal?
Am depus plangere prin posta impotriva procesului-verbal.
Obiectiunile mele au fost urmatoarele:
- agentul constatator nu a prezentat in procesul-verbal toate imprejurarile in care s-a produs fapta pentru a constata gravitatea acesteia
- nu am fost instiintat de catre agent de dreptul meu de a formula obiectiuni la procesul-verbal si a notat in procesul verbal "nu are obiectiuni"
- procesul-verbal este intocmit fara a fi semnat de un martor asistent
- procesul-verbal nu contine date despre ocupatia si locul de munca, conform legii
- procesul-verbal nu contine numarul de casa in fata careia am fost oprit, conform legii. Agentul a notat doar ca am savarsit contraventia in dreptul cabinetului de medicina veterinara
- nu exista niciun indicator care sa avertizeze denivelarea pentru limitarea de viteza, drept pentru care, circuland intr-un oras necunoscut de catre mine cu viteza legala si in incercarea de a-mi proteja masina, in urma observarii traficului degajat, am ocolit denivelarea
- nu am perturbat niciun moment circulatia altor vehicule sau a pietonilor
Am cerut schimbarea sanctiunii din amenda in avertisment si judecarea in lipsa mea.
Credeti ca am sanse de castig avand in vedere ca nu ma voi putea prezenta la proces (Iasi e totusi la 406 km de Bucuresti).
Plangerea am trimis-o Inspectoratului de Politie Judetean Iasi - Serviciul Politie Rutiera (conform siteului Politiei Romane) in 2 exemplare anexand copii xerox pentru cartea de identitate si procesul-verbal.
Multumesc.
In principiu e bine.Nu trebuia sa cerei schimbarea incadrarii faptei ci anularea procesului,chiar daca se jkudeca in lipsa si nu la politie trebuia sa trimiteti contestatia ,ci la judecatoria pe raza careia sa constatat contraventia,.Acum,urmariti daca politia o inainteaza!
Am citit pe mai multe siteuri (inclusiv www.amenda.ro sau politiaromana.ro) ca aceasta contestatie se depune la biroul politiei rutiere de pe langa inspectoratul de politie judetean, acestia avand obligatia de a o trimite catre judecatorie in termen de 30 de zile de la primire.
Nu stiu carei legi ii apartine acest fapt, dar am zis sa fiu in ton cu ceea ce am citit.
Daca ma puteti ajuta cu un articol de lege care spune ca trebuie trimisa musai la politie sau musai la judecatorie, v-as ramane recunoscator.