avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit amenda, doresc anularea procesului-verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit amenda, doresc anularea procesului-verbal

Buna ziua!

Am primit aseara o amenda pentru incalcarea regulilor de circulatie in Iasi, as dori sa o contest.

Pe scurt, am ocolit pe linie dubla continua denivelarile pentru limitarea de viteza.

Din cate am citit in codul rutier, as fi putut fi incardrat in doua articole din lege:

Art. 101, punctul 6: "nerespectarea de catre conducatorul de vehicul a semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de interzicere sau restrictie ori a celor temporare, cu exceptia celor care interzic accesul sau depasirea care se încadreaza în alta clasa de sanctiuni." - articol la care am fost incadrat

sau

Art. 101, alin. 3, lit. d) "circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire."

Eu am fost incadrat la primul articol primind o amenda de 300 de lei.

In procesul-verbal de constatare, agentul a notat urmatoarele: "A condus auto marca Renault Clio cu numarul .... pe soseaua Pacurari, dispre Rond (indescifrabil) catre Valea Lupului si in fata cabinetului de medicina veterinara a incalcat marcajul longitudinal dublu continuu de pe axul drumului".

Acum intrebarile mele:

1. din cate am inteles in procesul-verbal de constatare trebuie sa fie trecut numarul casei in dreptul careia am fost oprit, ori asta nu apare nicaieri in procesul-verbal.

2. La art. 95 alin. (3) din codul rutier spune: "Avertismentul se aplica în cazul în care prin încalcarea normei rutiere nu se pune în pericol siguranta circulatiei.". As putea sa cer anularea amenzii si aplicarea avertismentului avand in vedere ca traficul la ora 00.10 cand am fost oprit era foarte redus, iar manevra a fost efectuata fara a stanjeni alti participanti la trafic?

Pentru alte intrebari care v-ar ajuta in rezolvarea cererii mele va stau la dispozitie.

Va multumesc.

OG nr.2/2001:

Art. 32. - (1) Plângerea însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat să o primească şi să înmâneze depunătorului o dovadă în acest sens.@
(2) Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
(3) Plângerea suspendă executarea. Plângerea persoanelor prevăzute la art. 31 alin. (2) suspendă executarea numai în ceea ce priveşte despăgubirea sau, după caz, măsura confiscării.

Prin decizia mai sus amintita, Curtea Constitutionala a stabilit ca plangerile se vor trimite direct instantei.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Multumesc.
Si eu acum daca am trimis politiei, sunt inca in termenul de 15 zile de la data intocmirii procesului-verbal, pot sa o trimit si instantei de judecata urmand ca ulterior daca si politia trimite plangerea catre instanta sa o retrag pe aceea?

Edit:

De asemenea, va rog sa ma ajutati in privinta actelor care trebuie trimise si numarul de exemplare si eventuale taxe pe care trebuie sa le platesc odata cu trimiterea prin posta.
Din cate stiu plangerea se redacteaza in 2 exemplare, tot in 2 exemplare se trimit si copiile dupa CI si proces-verbal.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
BogdanH, utilizator
BogdanH a scris:

Multumesc.
Si eu acum daca am trimis politiei, sunt inca in termenul de 15 zile de la data intocmirii procesului-verbal, pot sa o trimit si instantei de judecata urmand ca ulterior daca si politia trimite plangerea catre instanta sa o retrag pe aceea?

Edit:

De asemenea, va rog sa ma ajutati in privinta actelor care trebuie trimise si numarul de exemplare si eventuale taxe pe care trebuie sa le platesc odata cu trimiterea prin posta.
Din cate stiu plangerea se redacteaza in 2 exemplare, tot in 2 exemplare se trimit si copiile dupa CI si proces-verbal.
Multumesc anticipat.

În mod normal, trebuia trimisă direct la Judecătoria Iaşi, potrivit noilor reglementări. Însă, dacă o plâgere se depune şi este îndreptată greşit, instituţia care o primeşte trebui să o trimită autorităţii competente. În cazul dv., Poliţia trebuie să trimită plângerea la instanţa competentă material şi teritorial. Esenţial este ca dv. să nu fi trecut peste termenul de 15 zile, calculat de la data poştei din ziua în care aţi expediat-o.
De aceea, opinia mea este că nu mai are nici un rost să trimiteţi aceeaşi plângere instanţei, că, oricum, Poliţia o va face. ªi nu uitaţi să păstraţi dovada comunicării şi confirmarea primirii ei de Poliţia Iaşi.
Dacă aţi trimis toate acetele în două exemplare, e OK.
Am trimis plangerea si la judecatorie si urmeaza termenul de 09 septembrie 2008.

O sa va tin la curent cu desfasurarea evenimentelor.
Va mai solicit ajutorul intr-o problema.

Asa cum am scris, ulterior depunerii petitiei la politie, afland de la dumneavoastra ca aceasta trebuie trimisa la Judecatorie, am depus o plangere si la Judecatoria Iasi.

Cei de acolo au inregistrat plangerea si data procesului este 9 septembrie 2008.

De la politie am primit o instiintare ca au trimis petitia mea spre rezolvare instantei abilitate, lucru care s-a si intamplat. Pentru aceasta plangere am termen 12 septembrie 2008 cu mentiunea de a trimite inca un exemplar al plangerii pentru comunicare sub rezerva suspendarii cauzei.

Rugamintea mea la dumneavoastra este urmatoarea:

As dori sa revoc actiunea din 12 septembrie si as vrea sa ma ajutati cu un model de astfel de revocare.

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2008
BogdanH, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen contestatie amenda circulatie rutiera denis30 denis30 Am o mare rugaminte pt cine ma poate ajuta intr-o problema in care sincer nu mai stiu cum sa mai fac sau sa procedez, pe scurt ;Sunt din Iasi si-n data de ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala pork pork Am vreo sansa de reusita in a contesta legalitatea unui proces-verbal de constatare a contraventiei pe motivul ca nu se arata corect in cuprinsul lui unde pot ... (vezi toată discuția)
Amenda de la oficiul pentru protectia consumatorului hmadalina hmadalina Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Azi au venit cei de la protectia consumatorului si mi-au dat ameda 500 lei deoarece nu erau afisate ... (vezi toată discuția)