marasa a scris:
Problema e ca tatal ameninta si nu sti la ce sa te astepti.
Eu nu sunt niciuna dintre parti, dar nu mi se pare corect ca o persoana care nu a fost prezenta intr-o casatorie, nici ca tata nici ca sot, sa vina acum sa ceara drepturi. Unde a fost cand a avut?
Nu cunoastem amanuntele privind "persoana care nu a fost prezenta intr-o casatorie, nici ca tata nici ca sot"...insa cred ca va faceti prea multe griji deoarece, daca tatal este "cuc" (nu îşi face cuib, nu-şi cloceşte ouăle şi nu îşi creşte puii.), avand un precedent in acest sens, amenintarile sale vor ramane la nivelul de...amenintari.
Inclin sa cred si altceva...mai degraba... tatal abia acum realizeaza ceea ce a pierdut/a avut si nu mai are, desi...nu ar da cu piciorul nici la ceea ce tocmai a "dobandit", mai pe romaneste, "nici in car, nici in caruta"..este indecis.
Apoi, nu inteleg de ce, intotdeauna, oamenii confunda dreptul de a fi parinte, cu dreptul de a fi/nu fi sot.
Cunosc o situatie povestita de o doamna-asistent maternal, care spunea ca o familie de australieni, care aveau deja trei copii, au infiat un copil autist,dintr-un orfelinat din Bucuresti, copil care, la varsta de 10 ani, nu stia sa scrie si nici sa citeasca, nu comunica cu ceilalti copii sau cu institutorii din orfelinatul in care se afla iar toate eforturile psihologilor, pentru ameliorarea starii copilului respectiv, fusesera sortite esecului.
Dupa doi ani, pentru anumite formalitati legate de actele copilului, acea familie impreuna cu copilul s-au intors in Romania.Asistenta maternala a avut ocazia sa-l revada pe copil, complet transformat: stia sa scrie, sa citeasca, recita poezii, canta si era vesel, comunicativ, intr-un cuvant, fericit.
Secretul? Iubirea neconditionata, atentia, confortul psihologic-mentinerea unei atmosfere emotionale pozitive in interiorul caminului/siguranta oferita acestuia, de familia -adoptatoare, au reusit sa faca minuni.
Iata deci, ca nu intotdeauna "legatura genetica/biologica" este importanta/esentiala pentru promovarea unui comportament pozitiv la copii.
Probabil ca, daca se va ajunge la divort, la incredintarea minorului catre mama si stabilirea unui program de vizitare minor, s-ar putea dispune/incuviinta de catre instanta si varianta vizitarii minorului de catre tata, doar in prezenta mamei sau doar la domiciliul acesteia.Depinde de probele ce vor fi administrate in cauza:rezultatul anchetei sociale, rapoartele psihologilor-daca s-a apelat la consiliere-dupa caz, declaratiile martorilor, etc., in principiu va trebui dovedit ca aceasta modalitate de vizitare minor este in interesul superior al acestuia.