avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minor

Parintii unui copil de 5 ani sunt separati (dar nu divortati), tatalui i s-a pemis sa vina sa isi vada copilul oricand si recent sa il ia si in weekend, dar cu conditia ca amanta (cu care acum locuieste impreuna in vechiul lor domiciliu) sa nu fie in preajma. Conditie pe care nu a respectat-o. Amanta a recurs la unele gesturi de neinteles avand in vedere ca nu i s-a adresat nici un cavant (stiu ca e greu de crezut) si a fost reclamata la politie de catre sotie. Mama nu doreste influenta acestei persoane asupra copilului, drept pentru care i-a spus tatalui ca nu il va mai da la el. Tatal ameninta si dupa modelul din presa, e de asteptat la orice.
Poate mama sa ceara si legal ca amanta sa nu stea in preajma copilului? Daca ajunge si el sa ceara decaderea din drepturi ale mamei, il poate da lui pana la finalizarea procesului? Motive nu are, dar ar face orice sa se razbune. Nu stiu cata importanta are, dar mai are un copil dintr-o casatorie anterioara, de a carui soarta nu il intereseaza.
Cel mai recent răspuns: marasa , utilizator 16:35, 13 Aprilie 2011
este dreptul minorului sa pastreze relatia fireasca cu parintele cu care nu locuieste. daca insa, dvs considerati ca mama, ca vizita la domiciliul tatalui ii dauneaza copilului, puteti sa nu-l lasati sa mearga acolo si sa-l lasati pe tata sa vina la domiciliul dvs.
daca tatal va actioneaza in judecata pt stabilirea unui program de vizita, va puteti impotrivi din diferite motive, ca vizita sa se desfasoare si la domiciliul tatalui.
incercati sa vb cu tatal si sa va intelegeti amiabil, sa-l faceti sa inteleaga ca nu e potrivit ca femeia din viata lui s-o ponegreasca pe mama copilului lui
Sotia nu vrea sa ii interzica sotului sa-si vada copilul sau sa il ia cu el, nu vrea doar sa fie in preajma acelei persoane. Probabil ca va urma un proces urat, dar vroiam sa stiu daca ea poate cere atunci cand se stabileste programul de vizita, ca amanta sa nu fie prezenta cand copilul merge la tata. Sa inteleg ca e complicat avand in vedere ca ei locuiesc impreuna, dar totusi cum se poate dovedi ca are o influenta negativa asupra copilului.
daca tatal obtine dreptul de a-l lua pe copil la domiciliul sau, mama nu ii poate interzice femeii sa se afle in locuinta si implicit in preajma copilului, nici instanta nu poate face asta.
mama se poate opune ca micutul sa fie luat la domiciliul tatalui , unde se afla acea femeie care sa zicem, ii face rau copilului, il influenteaza negativ etc
Multumesc pentru raspunsuri.
Cred ca am inteles care ar fi solutia. S-a incercat de multe ori intelegerea amiabila cu tatal, dar a functionat pe termen scurt. Tatal promite, dar nu se tine de cuvand, iar amanta este probabil geloasa (este singura explicatie logica pentru gestul ei) pe timpul petrecut cu copilul la mama lui.
Problema e ca tatal ameninta si nu sti la ce sa te astepti.
Eu nu sunt niciuna dintre parti, dar nu mi se pare corect ca o persoana care nu a fost prezenta intr-o casatorie, nici ca tata nici ca sot, sa vina acum sa ceara drepturi. Unde a fost cand a avut?
marasa a scris:

Problema e ca tatal ameninta si nu sti la ce sa te astepti.
Eu nu sunt niciuna dintre parti, dar nu mi se pare corect ca o persoana care nu a fost prezenta intr-o casatorie, nici ca tata nici ca sot, sa vina acum sa ceara drepturi. Unde a fost cand a avut?

Nu cunoastem amanuntele privind "persoana care nu a fost prezenta intr-o casatorie, nici ca tata nici ca sot"...insa cred ca va faceti prea multe griji deoarece, daca tatal este "cuc" (nu îşi face cuib, nu-şi cloceşte ouăle şi nu îşi creşte puii.), avand un precedent in acest sens, amenintarile sale vor ramane la nivelul de...amenintari.

Inclin sa cred si altceva...mai degraba... tatal abia acum realizeaza ceea ce a pierdut/a avut si nu mai are, desi...nu ar da cu piciorul nici la ceea ce tocmai a "dobandit", mai pe romaneste, "nici in car, nici in caruta"..este indecis.

Apoi, nu inteleg de ce, intotdeauna, oamenii confunda dreptul de a fi parinte, cu dreptul de a fi/nu fi sot.

Cunosc o situatie povestita de o doamna-asistent maternal, care spunea ca o familie de australieni, care aveau deja trei copii, au infiat un copil autist,dintr-un orfelinat din Bucuresti, copil care, la varsta de 10 ani, nu stia sa scrie si nici sa citeasca, nu comunica cu ceilalti copii sau cu institutorii din orfelinatul in care se afla iar toate eforturile psihologilor, pentru ameliorarea starii copilului respectiv, fusesera sortite esecului.

Dupa doi ani, pentru anumite formalitati legate de actele copilului, acea familie impreuna cu copilul s-au intors in Romania.Asistenta maternala a avut ocazia sa-l revada pe copil, complet transformat: stia sa scrie, sa citeasca, recita poezii, canta si era vesel, comunicativ, intr-un cuvant, fericit.

Secretul? Iubirea neconditionata, atentia, confortul psihologic-mentinerea unei atmosfere emotionale pozitive in interiorul caminului/siguranta oferita acestuia, de familia -adoptatoare, au reusit sa faca minuni.

Iata deci, ca nu intotdeauna "legatura genetica/biologica" este importanta/esentiala pentru promovarea unui comportament pozitiv la copii.

Probabil ca, daca se va ajunge la divort, la incredintarea minorului catre mama si stabilirea unui program de vizitare minor, s-ar putea dispune/incuviinta de catre instanta si varianta vizitarii minorului de catre tata, doar in prezenta mamei sau doar la domiciliul acesteia.Depinde de probele ce vor fi administrate in cauza:rezultatul anchetei sociale, rapoartele psihologilor-daca s-a apelat la consiliere-dupa caz, declaratiile martorilor, etc., in principiu va trebui dovedit ca aceasta modalitate de vizitare minor este in interesul superior al acestuia.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort,procedura, stabilire domiciliu copil la tata, expertiza psihologica clujeanca27 clujeanca27 Buna ziua, Este vorba despre un cuplu, barbatul(43) la prima casatorie, femeia(44) la a doua casatorie cu o fata de 20 de ani rezultata din prima ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna pop_maria pop_maria ...tatal figureaza in certificat (l-a recunoscut)....are un program de vizita....de doua ori pe luna....problema este ca lucrul asta nu este posibil sa fie ... (vezi toată discuția)
Divort sistabilire program vizita minor anoni anoni Buna ziua. Am si eu nevoie de un sfat. Momentan ma aflu in proces de divort cu sotul meu pentru ca am aflat ca el are o amanta de mai bine de un an de zile. ... (vezi toată discuția)