avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa radio
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa radio

Buna seara,
Am o mica firma a carei sediu este la mine acasa. Am primit o factura de la studioul teritorial de radio sa platesc o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune. La fima nu am aparat de radio, de fapt nici eu nu am aparat de radio, dar platesc prin factura de curent. Ce este de facut in aceasta situatie ?
Va multumesc
1.

www.avocatnet.ro/content/art...

Desi suntem departe de subiect, cei interesati pot citi aici Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana. (art 3.3 Pactul "de quota litis").

de asemenea Statutul profesiei de avocat (in Romania) prevede in art 135
Art. 135. - (1) Este interzis avocatului să-şi fixeze onorariile în baza unui pact "de quota litis".
(2) Pactul "de quota litis" este o convenţie încheiată între avocat şi clientul său, înainte de soluţionarea definitivă a unei cauze, convenţie care fixează exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, în funcţie de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent dacă aceste onorarii constau într-o sumă de bani, un bun sau orice altă valoare.


2.
Cat priveste "garantiile" pe care ziceti ca le ofera unii cu privire la CASTIGAREA unui proces as fi curioasa sa stiu care ar fi masurile pe care le-ar lua parchetul (unul care ar vrea sa-si faca treaba) in cazul in care un avocat ar garanta clientilor sai solutia in procese.

O astfel de "garantie" ar pune la indoiala corectitudinea si independenta magistratilor, despre care s-ar lasa sa se inteleaga ca vor da solutii favorabile doar in cazul in care clientul ar fi reprezentat de firma X.

Garantarea solutiei unui proces ar putea fi considerata si o tentativa la infractiunea de inselaciune (in conventii). Nimeni nu poate garanta solutia unui proces care nu sta in ...varful pixului lui, ci al judecatorului. Plata pe care un client ar face-o catre un avocat care i-ar "garanta" castigarea procesului, ar fi, in opinia mea, prejudiciul pe care il sufera, intrucat a dat suma de bani cu certitudinea ca va castiga procesul.

Tocmai de aceea, daca recititi ce a scris TheAce mai sus, veti vedea ca avocatul pe care l-a consultat s-a exprimat in procente (a incercat o evaluarea a sansei castigului). Astia sunt avocati ..restul or fi ...ce-or fi

3.
Daca dau o cautare dupa "oricare" (tip de act, emitent, data etc) programul meu legislativ imi raspunde:
"S-au gasit 105017 acte. Va rugam introduceti criterii suplimentare". (nemaipunand la socoteala si legislatia europeana).
Daca dvs. credeti ca un avocat poate fi "expert" in oricare din cele peste 100.000 de acte normative ...cautati-l.
Dar ma tem ca, daca exista, l-ati gasi la Balaceanca.

Daca ar fi sa impart cifra asta la nr. de zile de cand sunt eu avocat, bunaoara, (9 ani) mi-ar iesi vreo 32-33 de acte pe zi, acte normative in care unii presupun ca ar trebui sa fi devenit "expert" (chiar daca ziua unui avocat are tot 24 de ore, in care mai si mananca, doarme... face exercitii preliminare facerii copiilor, etc).

Domnilor, un avocat STUDIAZA o problema data si CAUTA o solutie. (de cele mai multe ori, chiar si la a 10-a citire, un act normativ putand sa-ti releve si alte nuante in functie de problema data spre studiu ... problema care-ti rasuna in cap cand citesti. Tot asa cum povestea Micul Prinţ poate sa aiba un inteles la 8 ani si altul la 30, daca mai esti si indragostit pe deasupra).

Cel ce pretinde ca stie dinainte raspunsul pentru orice problema juridica poate fi catalogat oricum ...dar nu zdravan la cap.

Mai reflectati inainte de a scrie aici ... povesti fara vreun fundament ... ori inainte de a cere altora mai mult decat vi se cuvine ... cum, bunoara scria cineva: " Asteptam metode, legi, jurisprudenta pentru a demola taxa radio, pentru cei care inca mai trebuie sa o plateasca".

Ce sa zic. Asteptati. Eu ma grabesc sa merg sa rezolv problema unui client care m-a platit pentru asta.
Pe topicul asta/pe forumul asa, in general, nici macar vreun multumesc nu resusesc unii sa spuna...
Apropos, daca tot vorbiti de "marile case" de ce nu-i angajati pe ei?
Va spun eu de ce: pentru ca ati primi pe factura inclusiv cele 3 minute pe care le-ar consuma ca sa va citeasca mail-ul...
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
@TheAce si marius_es72: Vad ca nu ati citit regulamentul de postare, dar va atrag atentia ca trebuie sa il si cititi si sa il si respectati daca doriti sa postati mesaje pe forum. La urmatoarea abatere n-o sa mai postez doar un mesaj de atentionare.
Stau si ma documentez pentru niste acte... asa ca citii si raportul acela sau ce-o fi el despre pactele interzise de legislatia europeana... si-am gasit ca sunt interzise. :O
Desi, sincer, nu e un act tocmai de incredere acela care ia de referinta, ca tari din Uniunea Europeana, Hong Kong si uita de state ca Spania, Italia... amintind numai sub jumatate dintre statele membre si nementionand deloc acte incheiate la nivel european care sa reglementeze domeniul, il citesc totusi.
Nu il vad ca un raport de incredere, dar nici nu il vad sa combata ideile avocatilor de pe-aici cum c-ar fi ilegal...
Se arata ca "The expression 'contingency fee’ is restricted to the combination of ‘no cure no pay’ and ‘quota pars litis", adica aceste onorarii numite in studiu "contingency fee" sunt o combinatie intre "nu castigi, nu platesti" si pactul de quota litis.
Or, in legislatia romana, lucrurile sunt chiar mai permisive decat legislatia europeana (exceptie facand poate Grecia, intr-adevar): se interzic astfel de pacte atat timp cat ele fixeaza exclusiv totalitatea onorariului ca procent din castig...
E putin neclar studiul cu privire la definitii, oricum...

Apoi studiul spune spre final, ca o concluzie in ciuda diferentelor intre tari, ca aceste "contingency fees" in relatie cu activitatile contencioase (exact ce spunea colega cu judele partial/impartial etc.) nu sunt de dorit in legislatii ("in relation to contentious activitities are generally considered to be undesirable").
Adica, q.e.d., este ilegal. :D

Cat despre partea personala, nu am facut aformatii despre capacitatile unei persoane sau a alteia, mi-au displacut insa unele opinii si situatii ca si aceea citata de TheAce. Nu mi-a parut o abordare respectuoasa, asa incat am comentat-o. Putea fi a oricui, evident. Nu persoana (pe care nu o cunosc nici dupa nume macar), ci comportamentul l-am comentat.
Un studiu interesant, menit sa sustina aceste pacte precum si pozitia dv., haios prin scrierea desprinsa din inceputurile timpului, gasiti aici: [ link extern ]
Mult mai bine documentat, argumentat si mai cuprinzator.
Parerea mea nu este in sensul de a apara interzicerea actestor pacte, insa avem legi si le respectam.
Va doresc numai bine!
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
ContSters20980, utilizator
Avlil, daca dumneavoastra credeti ca "marile case" factureaza si alea 3 minute ca citesc un mail ... va inselati amarnic, ca sa nu spun ca vorbiti in necunostinta de cauza. Sunt curios cate mailuri ati trimis la "marile case" si cate din ele s-au intors cu factura pentru ca le-au citit.

Sa va dau un exemplu tipic: una din "marile case" in Spania se numeste Legalitas unde platesti o taxa de 88 Euro pe an si ai, la dispozitia ta, un avocat 24/24 indiferent de zi a anului sau de ora. In plus ai dreptul la 6 consultatii, fara sa fie facturate nici ca ora nici ca situatie. Pe langa asta, in cazul in care ti-ai epuizat cele 6 consultatii, pentru o taxa fixa de 25 de euro ti se raspunde la ORICE intrebare, temeinic documentata si poti decide, in deplina cunostinta de cauza, daca vrei sa mergi mai departe si in ce conditii. Citez de pe pagina lor si marturie pot sa-mi stea sute de romani clienti ai lor: "Sólo 2 de cada 100 consultas llegan a juicio. Únicamente en estos pocos casos, los clientes deberán abonar un precio adicional a los 88 euros anuales. Dicho coste adicional siempre será menor que el que encontrarían directamente en el mercado y además con más ventajas". Traducere: "Doar 2 din fiecare 100 de consultatii ajung in tribunale. Doar in aceste foarte putine cazuri, clientii trebuie sa plateasca alte tarife peste 88 de euro anuali. Aceste costuri de fiecare data vor fi mai mici decat cele pe care le intalniti pe piata, in acest domeniu si, pe langa asta, si cu multe avantaje" Adica vi se garanteaza, printr-o forma sau alta, ca veti ajunge la proces doar avand castig de cauza. Nu veti fi sfatuiti niciodata sa continuati un proces daca, din start, se stie ca-l puteti pierde.

Asa ca doamna avocat .... mai consultati putin si "concurenta" in domeniu. Nu peste mult timp vor aparea si la noi astfel de situatii cand, fara sa te misti de-acasa, vei putea consulta o "mare casa" si vei fi sigur ca nu vei fi furat pe fata, cum, din pacate, se practica inca in Romania.

Ca sa nu mai vorbesc de sutele de cazuri cand avocatii partilor pacteaza diferite rezolutii in favorea clientilor, prin partaj sau la "mica intelegere", bine-nteles ca, sigur, fara a primi un onorariu fix, ci procent din cauza in litigiu (sa va aduc aminte divorturile? care se pacteaza aproape in 100% din cazuri, bine-nteles atunci cand nu exista copii la mijloc?).

Legile merita respectate, atunci cand nu ni se fura banii. Ori taxa radio exact asta face, incercand sa tina pe linia de plutire o industrie falimentara ca TVR-ul. Cei de la Dacia ies in strada sa mentina Guvernul taxa tripla la masinile second hand, adica 10.000 de oameni sa aiba un loc de munca si cateva milioane sa nu poata sa-si inmatriculeze ORICE masina, fara sa li se fure bani de catre stat. La asa legi si asa aparatori ai ei ... prefer Haga, Strassbourg sau alte foruri, unde nu se tine cont de legislatia romana, ci de cea europeana.

Ca sa nu mai spun ca legile la noi nu sunt iubite nici de UE, dovada monitorizarii impuse in justitie. Asa ca doamna avocat ... intai curatenie in propria ograda inainte de a-i judeca pe altii cu o mult mai mare experienta ca noi in legislatie si democratie.

Succes tuturor celor care lupta cu Statul!
marius_es72 a scris:

Avlil, daca dumneavoastra credeti ca "marile case" factureaza si alea 3 minute ca citesc un mail ... va inselati amarnic, ca sa nu spun ca vorbiti in necunostinta de cauza. Sunt curios cate mailuri ati trimis la "marile case" si cate din ele s-au intors cu factura pentru ca le-au citit.


Daca ati fi fost un pic mai atent ati fi observat ca nu Avlil a scris despre cele 3 minute, ci eu.
Si n-am trimis eu mail-uri la "marile case", dar pe vremea cand lucram pentru una din ele stiu bine cate facturi primeau clientii avand incluse si cele 10 minute in care ...vorbeam cu ei la telefon (10 minute fiind unitatea minima de timp chiar daca in fapt convorbirea dura 3 min).

Cunosc "concurenta" asta din propria-i ograda domnul meu.

Asa ca va rog sa incetati.
Si mai ales va rog sa incetati sa va mai dati cu presupusul depre membrii unor profesii de pe aici (nici noi nu ne-am permis sa ne dam cu presupusul despre ce faceti dvs. prin Spania).
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Taxa radio - felicitari! traiasca avocata de la cluj! Dana Marin Dana Marin [b]Felicitari doamnei avocate de la Cluj ca ne-a salvat de cosmarul taxei radio![/b] De-abia azi am aflat, cautind subiectul pe Google. Eu am platit in ... (vezi toată discuția)
Taxa radio-tv - raspuns de la srr rusugaby rusugaby Salut, Am primit de la SRR Iasi o instiintare de plata a taxei radio-tv pentru o perioada de 3 ani. Le-am trimis e-mailul urmator: \\\"Buna ... (vezi toată discuția)
Sa facut dreptate!firmele nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-tv Marian Turtoi Marian Turtoi I=D>n sfarsit s-a facut dreptate,comerciantii nu mai platesc biruri catre Societatea de stat (si la propriu si la figurat)TVR si RADIO.Sa vedem cine va ... (vezi toată discuția)