1.
www.avocatnet.ro/content/art...
Desi suntem departe de subiect, cei interesati pot citi aici Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana. (art 3.3 Pactul "de quota litis").
de asemenea Statutul profesiei de avocat (in Romania) prevede in art 135
Art. 135. - (1) Este interzis avocatului să-şi fixeze onorariile în baza unui pact "de quota litis".
(2) Pactul "de quota litis" este o convenţie încheiată între avocat şi clientul său, înainte de soluţionarea definitivă a unei cauze, convenţie care fixează exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, în funcţie de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent dacă aceste onorarii constau într-o sumă de bani, un bun sau orice altă valoare.
2.
Cat priveste "garantiile" pe care ziceti ca le ofera unii cu privire la CASTIGAREA unui proces as fi curioasa sa stiu care ar fi masurile pe care le-ar lua parchetul (unul care ar vrea sa-si faca treaba) in cazul in care un avocat ar garanta clientilor sai solutia in procese.
O astfel de "garantie" ar pune la indoiala corectitudinea si independenta magistratilor, despre care s-ar lasa sa se inteleaga ca vor da solutii favorabile doar in cazul in care clientul ar fi reprezentat de firma X.
Garantarea solutiei unui proces ar putea fi considerata si o tentativa la infractiunea de inselaciune (in conventii). Nimeni nu poate garanta solutia unui proces care nu sta in ...varful pixului lui, ci al judecatorului. Plata pe care un client ar face-o catre un avocat care i-ar "garanta" castigarea procesului, ar fi, in opinia mea, prejudiciul pe care il sufera, intrucat a dat suma de bani cu certitudinea ca va castiga procesul.
Tocmai de aceea, daca recititi ce a scris TheAce mai sus, veti vedea ca avocatul pe care l-a consultat s-a exprimat in procente (a incercat o evaluarea a sansei castigului). Astia sunt avocati ..restul or fi ...ce-or fi
3.
Daca dau o cautare dupa "oricare" (tip de act, emitent, data etc) programul meu legislativ imi raspunde:
"S-au gasit
105017 acte. Va rugam introduceti criterii suplimentare". (nemaipunand la socoteala si legislatia europeana).
Daca dvs. credeti ca un avocat poate fi "expert" in oricare din cele peste 100.000 de acte normative ...cautati-l.
Dar ma tem ca, daca exista, l-ati gasi la Balaceanca.
Daca ar fi sa impart cifra asta la nr. de zile de cand sunt eu avocat, bunaoara, (9 ani) mi-ar iesi vreo 32-33 de acte pe zi, acte normative in care unii presupun ca ar trebui sa fi devenit "expert" (chiar daca ziua unui avocat are tot 24 de ore, in care mai si mananca, doarme... face exercitii preliminare facerii copiilor, etc).
Domnilor, un avocat STUDIAZA o problema data si CAUTA o solutie. (de cele mai multe ori, chiar si la a 10-a citire, un act normativ putand sa-ti releve si alte nuante in functie de problema data spre studiu ... problema care-ti rasuna in cap cand citesti. Tot asa cum povestea Micul Prinţ poate sa aiba un inteles la 8 ani si altul la 30, daca mai esti si indragostit pe deasupra).
Cel ce pretinde ca stie dinainte raspunsul pentru orice problema juridica poate fi catalogat oricum ...dar nu zdravan la cap.
Mai reflectati inainte de a scrie aici ... povesti fara vreun fundament ... ori inainte de a cere altora mai mult decat vi se cuvine ... cum, bunoara scria cineva: " Asteptam metode, legi, jurisprudenta pentru a demola taxa radio, pentru cei care inca mai trebuie sa o plateasca".
Ce sa zic. Asteptati. Eu ma grabesc sa merg sa rezolv problema unui client care m-a platit pentru asta.
Pe topicul asta/pe forumul asa, in general, nici macar vreun multumesc nu resusesc unii sa spuna...
Apropos, daca tot vorbiti de "marile case" de ce nu-i angajati pe ei?
Va spun eu de ce: pentru ca ati primi pe factura inclusiv cele 3 minute pe care le-ar consuma ca sa va citeasca mail-ul...