Buna seara,
Am o mica firma a carei sediu este la mine acasa. Am primit o factura de la studioul teritorial de radio sa platesc o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune. La fima nu am aparat de radio, de fapt nici eu nu am aparat de radio, dar platesc prin factura de curent. Ce este de facut in aceasta situatie ?
Va multumesc
Desi ne acuzati indirect, dar destul de clar ca suntem egoisti si rautaciosi, am sa va spun cate ceva despre argumentatii...
Resursa din care ne vine painea noastra, a avocatilor, este stiinta interpretarii legii. Or, daca o publicam pe net ca o descifrare a codului lui DaVinci, nimeni nu mai apeleaza la descifratorii care mananca din asta. In plus, nici nu e posibil aceste lucru, caci legea se descifreaza in functie de situatia de fapt la care o aplici. Iar variantele de descifrare ar fi, astfel, infinite ca numar.
Putintel peste putinta umana, nu credeti?
Un profesionist stie ca pentru a avea o argumentatie solida trebuie sa stea cateva zile, saptamani cu doctrina, jurisprudenta, legi si metodologii in brate...
Or, nu stiu daca vine ca o surpriza, insa si noi, astia de pe-aici, avem vietile noastre si timp in care muncim "ca sa mananca si gura noastra".
Daca dv. sunteti dispus ssa nu mancati o saptamana sau sa nu va platiti chiria din interesul pentru un bine mai mare, va admir. Dar nu e tocmai normal, caci instinctul uman de conservare ar trebui sa va dicteze altceva.
In momentul de fata ar trebui sa investighez, pe ochi frumos, albastri sau altfel, diverse, ca: intreaga legislatie a acordarii creditelor bancare, tendinte actuale de executare practica, posibilitati de inghetare a unui credit. Pentru o persoana. Apropiata, ca m-a rugat...
ASta mi-ar lua o saptamana gratis de munca. Daca pun cam cate am fost rugata pe forumul asta, plus alte rude cu salarizari ale profesorilor, proceduri de una sau alta... vreo 2 ani ar trebui sa fac munca in folosul celor care ma roaga.
De acord, dar nu as avea timp sa-mi gasesc o cutie de carton in care sa ma mut dupa ce se termina evacuarea cu proprietarul...
Asa incat, pe cat imi permite timpul intru aici si ajut. Mai mult, cand intalnesc probleme deja studiate de mine sau mai putin, cand imi sunt mai putin cunoscute... De aceea ma limitez pe acest topic sa va spun cand tin unele argumente si cand nu. Consider ca e un ajutor bun, ca sa nu mearga cineva sa infrunte SRR cu argumente neintemeiate.
TheAce mi-a trimis partial hotararea, am citit acea pagina, dar ea nu este toata caci partile care lipsesc au in ele date personale. Dar imi cere niste pareri sa-l ajute in recurs.
Or eu sunt omul negru ca nu incetez sa-mi castig banii ca sa muncesc gratis, dar cei care cer ajutorul nu renunta la nimic, nici macar la o jumatate de ora sa cenzureze numele dintr-o hotarare...
Evident ca lipseste partea introductiva cu totul si nu pot sa inteleg despre ce comodat se vorbeste etc. Imi e imposibil sa-mi fac o idee.
In plus, nu cunosc motivele de recurs.
Dar ar trebui, dupa logica dv., sa dau o opinie unui om care mi-a cerut asta. Ar trebui s-o fac din bunatatea sufletului meu, fara sa bag de seama ca omul nu a avut macar elementarul bun simt sa-si spuna numele. Evident ca nu m-a mirat deloc faptul ca nu a primit niciun feedback de la cei carora le-a mai trimis hotararea. Ca unii nu au inteles despre ce e vorba, ca mine, altii au fost deranjati de atitudine.
Daca toti gandim in sensul "cum pot sa obtin ceva fara sa dau nimic", inseamna ca sunt la fel ca cei care imi cer ajutorul. Ca dv., adica.
Apropo de Biblie, consider ca ati aruncat deja cu piatra. Si nu e tocmai frumos.
Uneori imi pare rau ca nu pot face mai mult. Alteori insa, unii imi dau motive sa nu mai fac nimic. :(
Imi plac argumentele expuse de dumneavoastra in "a nu da nimic fara a primi ceva in schimb" desi aceasta ideologie, in occident e depasita demult. Daca ati avea curiozitatea sa intrati pe forumurile de specialitate similare acestuia, ati ramane surprinsa sa vedeti cati avocati sunt contractati tocmai pentru ca ofera garantii la ceea ce fac. Nu va trece mult timp si, chiar si in Romania, va intra expresia "iti iau 30% din tot ce castig din procesul tau, fara nici un ban in avans" asa cum, de exemplu, fac avocatii firmelor de asigurari din Spania (dau tara ca exemplu pentru ca de 8 ani am domiciliul aici). In Romania se practica inca onorariu perceput in avans, chiar daca avocatul in cauza inca nu a castigat nimic.
Clientii romani se bazeaza inca pe recomandari ("iau avocatul X pentru ca a castigat un proces pentru Y"), ori asta va disparea mai repede decat credeti. Nimeni nu va cere sa divulgati tot ce stiti sau tot ce puteti face, dar in acelasi timp cred ca nici nu aveti impresia ca veti gasi usor clienti doar pe baza "tu plateste, ca vedem pe urma ce putem face".
Nu vreau sa intru in polemica cu dumneavoastra, nici chiar sa va spun cum sa va faceti meseria. Ce s-a incercat aici e simplu: unii au probleme, altii dau solutii, fie ele si partiale. TheAce vi-a oferit parte din rechizitoriu si sentinta ca sa va faceti o idee. Idee nu inseamna ce fel de comodat are X sau Y, termenul de comodat e clar in sine, nu exista, dupa stiinta mea, mai multe feluri de comodat.
Va repet atat dumneavoastra cat si altor consilieri: nimeni nu va cere sa spuneti cum anume trebuie solutionat acest caz al taxei radio, dar e normal sa va ganditi ca, neoferind solutii, nu veti avea nici rezultate in munca. Nu cred ca exista administrator de firma care sa fi primit faimoasa factura de taxa radio si, citind forumul, sa dea fuga la judecatorie fluturand o solutie la judecarea cauzei in instanta. Ba din contra, ar fi fost interesati de acel avocat/ avocata care i-ar fi oferit ceva detalii despre CUM poate face sa nu plateasca taxa si nu despre CAT il costa un asemenea demers.
Fac pariu ca nici TheAce nici altii nu si-au intrebat avocatii cat ai costa si nici nu au renuntat auzind ca e mai ieftin sa plateasca taxa decat sa o conteste in instanta.
Din pacate un mare om politic avea perfecta dreptate: "Cand vom invata sa gandim individual, nu ca restul, abia atunci vom fi pregatiti sa fim chiar europeni, cu drepturi si obligatii" (Quintus)
Da, ma opresc aici, nu inteleg care e nemultumirea dv...
Acesta este un forum si nu locul unde eu sau alti consilieri ne desfasuram profesia... Asa incat nu vad legatura intre ce spun eu aici si ce fac in profesia mea...
Nu are legatura cate solutii gratuite dau pe un forum cu modul in care imi exercit meseria. Asta numai clientii mei o pot aprecia.
Cunosc si consultanti a caror solutii sau abordari sunt diferite cand sunt cerute asa, ca o parere, de cele date in exercitarea meseriei. Cand citesc si recitesc de zeci de ori un act...
Iar chestiunea cu procentul exista si la noi, nu e de 30% ci cam de 10% si de cele mai multe ori avansul perceput nu acopera cheltuielile. Cand el exista.
Cat despre garantare, sper ca avocatii despre care stiti ca ofera garantii clientilor nu vor fi parati de catre acestia, intrucat e impotriva deontologiei europene sa face astfel de promisiuni. Asa cum sunt, din pacate, si clauzele care stabilesc in intregime castigul avocatului ca procent din castig! :D
Asa incat, din pacate, exemplele dv. sunt exemple de incalcari ale legii! Nu romanesti, ci occidentale! Ca atat va place occidentul!
Ma bucur insa ca ati apreciat ajutprul meu, macar partial! Succes!
Din fericire in occident nu se gandeste asa, ba din contra, avocatul e motivat sa aiba rezultate, el avand de la bun inceput un pact cu clientul sau pentru cele 30%. Mai pe romaneste, "daca tu, clientul devii bogat, si eu castig bine, ca avocat". Asta, bine-nteles, pe langa prestigiu. Va sfatuiesc sa consultati legislatia occidentala, inainte de a o acuza. Se permite pactarea pana la 45%, asa cum bancile pot lua, tot pana la acest procentaj, din salariul clientilor pentru ratele bancare.
Si mie mi se pare nejustificat de taioasa dna Avlil, i-am raspuns pe privat.
Marius , intradevar sunt multi avocati care ofera si consultatii gratis. Eu am fost la un avocat cunoscut, care daca il cauti pe google primesti 16900 de rezultate, in alta situatie mai delicata. Nu am platit nimic la prima consultatie si la a 2-a o suma mai mult decat rezonabila. In fine, daca se ajungea la proces atunci, tariful lui incepea de la 800 de euro.
Si in situatia de fata m-am consultat cu un avocat. Acesta mi-a zis ca nu are rost sa imi iau un avocat dat fiind debitul si sansele de 10-15% de reusita dar ca nu costa nimic sa fac intampinare. Mi-a zis in mare ce sa scriu, adica sa insist pe faptul ca nu e in regula sa se plateasca de doua ori pentru acelasi serviciu. Persoana fizica si persoana juridica beneficiaza practic de acelasi serviciu iar in lege nu se specifica expres ce se intampla in aceasta situatie. In lege scrie : "(1) Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune se plăteşte pe familie. Prin familie, în înţelesul prezentei hotărâri, se înţelege: soţul, soţia, copiii, precum şi orice alte persoane, în cazul în care locuiesc în comun şi gospodăresc împreună. " Se poate extinde un pic termenul de persoana, nu ? Poate si la persoana juridica....
Confirm deasemenea faza cu oferitul garantiilor. Nu garanteaza ca iti castiga procesul dar iti garanteaza ca nu platesti nimic daca il pierde. In SUA erau ditamai panourile publicitare pentru firme de avocatura in care se zicea "If you don't get paid, we don't get paid!". Nu sunt neaparat deacord cu tipul asta de "contract". Probabil ca respectivele firme luau doar cazurile in care probabilitatea de castig era f mare si puteau obtine mai mult decat dintr-un onorariu clasic. Am auzit ca se practica si la noi faza asta, la o scara mai mica evident.