avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa radio
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa radio

Buna seara,
Am o mica firma a carei sediu este la mine acasa. Am primit o factura de la studioul teritorial de radio sa platesc o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune. La fima nu am aparat de radio, de fapt nici eu nu am aparat de radio, dar platesc prin factura de curent. Ce este de facut in aceasta situatie ?
Va multumesc
Am inceput sa caut pe net legile care guverneava aceasta taxa si incet ajung la concluzia ca aceasta taxa trebuie platita ( situatia mea)

Precizari
pentru aplicarea Hotarârii Guvernului nr.977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune modificata prin Hotarârea Guvernului nr. 1292/2007



În temeiul art.11 din Hotărârea Guvernului nr.977/2003 Societatea Română de Radiodifuziune emite prezentele Precizări pentru aplicarea Hotărârii Guvernului nr.977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 1292/2007

Art.1 Toate persoanele fizice cu domiciliul în România care deţin receptoare radio au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare radio.

Art.2 Prin receptor radio se înţelege orice aparat care poate recepta programele de radio, respectiv: radio la domiciliu, maşina personală, telefonul mobil, calculator, iPoduri sau orice alte aparate de natura celor care pot recepta în orice mod programele radio, precum şi abonamentele la cablu TV.

Art.3 Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune se plăteşte pe familie.

Prin familie se înţelege: soţul, soţia, copiii, precum şi orice alte persoane, în cazul în care locuiesc în comun şi gospodăresc împreună la acelaşi domiciliu.

Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune se plăteşte şi de către persoanele fizice care locuiesc singure.

Persoanele fizice care deţin două sau mai multe locuinţe plătesc taxa radio la adresa unde au domiciliul stabil iar pentru celelalte locuinţe nu vor plăti taxa radio dacă declară pe propria răspundere (model anexa nr.3) că în acestea nu locuiesc alte familii sau persoane singure.

Art.4 Persoanele fizice sunt exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune în baza unei declaraţii pe propria răspundere (model anexa nr.1).

Art.5 Declaraţiile pe propria răspundere se depun împreună cu o copie după actul de identitate) la societăţile mandatate să factureze şi să încaseze taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, care le vor transmite la Societatea Română de Radiodifuziune. .

În prezent societăţile mandatate sunt următoarele:

* S.C. ELECTRICA S.A. prin filialele sale;
* S.C. Filiala de Furnizarea a Energiei Electrice - ELECTRICA FURNIZARE MUNTENIA NORD S.A;
* S.C. Filiala de Furnizarea a Energiei Electrice - ELECTRICA FURNIZARE TRANSILVANIA NORD S.A;
* S.C. Filiala de Furnizarea a Energiei Electrice - ELECTRICA FURNIZARE TRANSILVANIA SUD S.A;
* S.C. FDFEE ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A;
* ENEL ENERGIE S.A;
* CEZ VANZAREA S.A;
* S.C. E.ON MOLDOVA FURNIZARE S.A.

Art.6 Societăţile mandatate operează în baza de date exceptarea de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune începând cu luna următoare depunerii declaraţiei pe propria răspundere.

Art.7 Societăţile mandatate să factureze şi să încaseze taxa pentru serviciul public de radiodifuziune vor proceda la reintroducerea la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune a tuturor persoanelor fizice care au fost exceptate la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune şi care nu şi-au reînnoit declaraţia pe propria răspundere până la termenul menţionat la art.7.

Art.8 Declaraţia pe propria răspundere se face cunoscând dispoziţiile şi sancţiunile articolului 292 Cod Penal privind falsul în declaraţii.

Art.9 În declaraţia pe propria răspundere trebuie să se precizeze că nu se deţin receptoare radio la domiciliu, maşina personală, telefonul mobil, iPoduri sau orice alte aparate de receptare a programelor radio, precum şi abonamentele la cablu TV. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să conţină, în mod obligatoriu, următoarele elemente de identificare a persoanelor fizice:

* Numele şi prenumele (CNP, datele din BI sau CI) ;
* Adresa exactă (domiciliul);
* Codul de client, de pe factura de energie electrică, pentru care se face declaraţia.

Art.10 Persoana exceptată de la plata taxei radio în temeiul declaraţiei pe propria răspundere îşi asumă obligaţia de a înştiinţa imediat orice modificare intervenită ulterior în cuprinsul acesteia.

Art.11 Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune.

Art.12 Obligaţia de plată a taxei radio pentru toate persoanele juridice nu este condiţionată de deţinerea receptoarelor radio.


In aceste precizari la art.11 nu pomeneste nimic de locatia persoanelor juridice deci nu este dubla impunere, simplul fapt ca exista firma cu activitate obliga la plata taxei, iar articolul 12 spune clar ca plata nu este conditionata de existanta receptoarelor radio.
Situatia ta Marius este speciala in sensul ca firma nu are activitate, asa mai poti scapa de plata. Normele acelea europene ar trebui expuse concret si nu numai pomenite.
Daca citesti atent Legea, vei vedea cateva lucruri de care orice avocat se poate lega, in cazul in care esti citat la tribunal, indiferent de situatia unei firme. Citez: "potrivit art. 8 alin. 2 din HG 977/22.08.2003, fapta persoanei juridice prevăzute la art. 3 alin. 1 sau fapta persoanei juridice prevăzute la art. 3 alin. 2, inclusiv a filialelor, a sucursalelor sa a altor subunităţi ale acesteia, de a nu plăti taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei (RON) plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei prevăzute mai sus pe o perioadă de 1 an" ori "Pocedura privind efectuarea controlului, constatarea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor şi penalităţilor de întârziere în cazul sustragerii de la plata taxelor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi de către deţinătorii de receptoare radio şi/sau receptoare TV se stabileşte prin hotărâre a Guvernului". In acest caz poti solicita unui tribunal sa sa constate LIPSA CALITATII PROCESUAL ACTIVE A SRR sau SRTV intrucat nu ei v-au emis facturile, astfel incat acestea sunt inregistrate in contabilitatea firmelor de distributie energie electrica astfel incat nu SRR sau SRTV va poate da in judecata.
In conditiile in care nu vi s-au trimis facturi direct de catre SRR nu aveti cum sa fiti condamnat la plata acestei taxe.

In plus asa cum spuneam la pagina 6 a acestui post, "pe motiv ca nu exista un contract intre beneficiar si distribuitor, adica "între părţi nu s-au încheiat contracte scrise care să ateste existenţa clauzei penale". Deci procesele declarate de "baietii destepti" de la Radio pleaca, din start, cu un picior gresit, intrucat ei cheama in instanta, dar fara sa existe baza legala de citare in calitate de parat a cuiva".

Deci dupa cum poti sa vezi, nu au calitatea legale de a te actiona in judecata, drept pentru care orice citatie poate fi respinsa chiar de la prima infatisare, in plus poti pretinde si plata cheltuielilor de judecata din partea reclamantei. Acum intelegi de ce sute de astfel de procese sunt respinse din start chiar de Tribunale. Ei incearca ... daca noi nu citim legea si nu vedem ca exista jurisprudenta in domeniu, ca si in cazul lui TheAce care deja a castigat un proces contra lor ... e vina noastra si platim ca oile :D.

Sper ca am fost mai clar in formularea catorva ipoteze de respingere. Nici nu e nevoie de CEDO, chiar legea in cauza iti ofera metode de a o ataca, problema e ca inca nimeni nu a avut curajul sa ajunga la Curtea Constitutionala si sa ceara abrogarea ei B-).

Alte articole care spun acelasi lucru:
1. www.viata-libera.ro/index.php?page=articol&id=28373
2. forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=466&pid=7702&mode=threaded&start= (puneti http in fata)
3. forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t452560.html (puneti http in fata)
4. www.euroavocatura.ro/stiri/1060/Taxa_radio-tv_perceputa_ilegal,_poate_fi_atacata_in_instanta

Dupa cum se vede, e clar ca exista metoda legala de a castiga procesul contra lor, oricum cand voi avea timp voi posta si legile internationale incalcate de aceasta lege. Problema e ca am intrat in UE cu 7 ani "de gratie" (a se citi de posibil furt la drumul mare) pana ce vom fi obligati sa avem TOATE legile ca in UE :((
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2009
marius_es72, utilizator
S-a incercat printr-o initiativa legislativa in 2006 modificarea HG977/2003 prin introducerea la art 3 sintagma numai daca detin si fac dovada existentei aparatelor radio si tv. Aceasta initiativa legislativa a fost respinsa pe urmatoarele considerente citez
" In prezent taxa radio este reglementata ca o taxa legala platita in temeiul legii, dar conditionarea platii ei de calitatea de posesor al receptoarelor radio-tv ar transforma-o intr-o taxa de abonament adica taxa contractuala. Aceasta ar crea multiple dificultati in momentul incasarii acestei taxe , necesitind existenta unui contract intre SRR si beneficiarul serviciului de radio oferit, ceea ce ar duce la cresterea cheltuielilor cu administrarea incasarii aceste taxe" Concluzie nu e nevoie de contract.

(2) Persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (1), precum şi persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (2), care îşi asigură pe cont propriu energia electrică şi nu au contract de furnizare a energiei electrice, vor plăti taxa direct Societăţii Române de Radiodifuziune. Eu nu am primit nici o factura decit notificarea pentru plata indicindu-se unde se face plata prin cont bancar sau direct la sediu, deci nu am nici o treaba cu Electrica fiindca nu imi este furnizor de electricitate. SSR are calitate procesuala activa fiinca este titulara taxei respective.
Nu te supara Marius, eu nu vreau sa demonstrez ca taxa trebuie platita, si de aceea insist din nou la domnii moderatori, inclusiv d-lui Elis, cu tot respectul (daca citesc aceste rinduri) sa intervina in calitatea pe care o au cu o pozitie pro sau contra.
Avem o lege - Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune


Art. 40. - (1) Veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din:
a) ....
b) taxe pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv pentru serviciul public de televiziune;
........
(4) Cuantumul taxelor prevăzute la alin. (1) lit. b), pe categorii de plătitori, modalitatea de încasare şi scutire de la plata acestora, penalităţile de întârziere, precum şi sancţiunile care se aplică în cazul completării în mod eronat a declaraţiei de exceptare de la plata taxelor de către deţinătorii de receptoare de radio, respectiv de televiziune, care, potrivit legii, sunt plătitori ai taxei pentru serviciul public de radiodifuziune şi ai taxei pentru serviciul public de televiziune, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. (pe asta v-am citat-o, cred ca pe prima pagina din acest topic).

Articolul a fost modificat prin art. unic din O.U.G. nr. 71/2003, astfel cum a fost modificat prin Legea de aprobare nr. 533/2003.

Avem o lege. Ne tocmim sau o respectam? Eu zic ca o respectam (pentru parerea PRO) pana la dovada contrara (abrogarea, admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate).

Vrea cineva sa fie CONTRA? Daca da, si daca crede atat de tare in gogorita apararii drepturilor fundamentale (cand vine vorba de banul statului sau al favorizatilor lui - ca asa de loiala e concurenta celor 2 participanti SRR si SRT de-ti vine sa versi) ori daca n-are ce face, ar putea sa stea vreo cateva zile sa tot caute argumente pentru care art. 40 e neconstitutional ori incalca te miri ce reglementare europeana.
Si daca vrea sa vada si cu cat misto (ba se zice ca nu e sarcina fiscala, ba se zice ca e in acord cu "principiile generale ale fiscalitatii") poate Curtea Constitutionala sa-i faca varza argumentele, doar de dragul de a gasi unele de respingere a exceptiei (ca doar nu o sa strice ea treaba unora care-s pusi care pe care si cat pe cat) sa inceapa cu lectura Deciziei 159/2004 a Curtii Constitutionale. Nu de alta, dar argumentele ar trebui sa fie "beton" pentru a putea schimba "impresia" Curtii care s-a pronuntat deja.

Eu am alta treaba (sentimentul inutilitatii duce la lehamite).
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
iuliurs a scris:

S-a incercat printr-o initiativa legislativa in 2006 modificarea HG977/2003 prin introducerea la art 3 sintagma numai daca detin si fac dovada existentei aparatelor radio si tv. Aceasta initiativa legislativa a fost respinsa pe urmatoarele considerente citez
" In prezent taxa radio este reglementata ca o taxa legala platita in temeiul legii, dar conditionarea platii ei de calitatea de posesor al receptoarelor radio-tv ar transforma-o intr-o taxa de abonament adica taxa contractuala. Aceasta ar crea multiple dificultati in momentul incasarii acestei taxe , necesitind existenta unui contract intre SRR si beneficiarul serviciului de radio oferit, ceea ce ar duce la cresterea cheltuielilor cu administrarea incasarii aceste taxe" Concluzie nu e nevoie de contract.

(2) Persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (1), precum şi persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (2), care îşi asigură pe cont propriu energia electrică şi nu au contract de furnizare a energiei electrice, vor plăti taxa direct Societăţii Române de Radiodifuziune. Eu nu am primit nici o factura decit notificarea pentru plata indicindu-se unde se face plata prin cont bancar sau direct la sediu, deci nu am nici o treaba cu Electrica fiindca nu imi este furnizor de electricitate. SSR are calitate procesuala activa fiinca este titulara taxei respective.
Nu te supara Marius, eu nu vreau sa demonstrez ca taxa trebuie platita, si de aceea insist din nou la domnii moderatori, inclusiv d-lui Elis, cu tot respectul (daca citesc aceste rinduri) sa intervina in calitatea pe care o au cu o pozitie pro sau contra.


Te contrazic toate legile romanesti si ale UE. Citez: "Concluzie nu e nevoie de contract". In cazul asta toate firmele au dreptul de a emite facturi fara a avea o baza legala, adica un contract cu clientul final. Incearca sa nu mai faci astfel de afirmatii, nu de alta dar vei risca ca unii sa o ia de buna si sa inceapa emiterea de facturi fara baza legala.

SRR nu are calitate procesuala activa, asa cum nici tu sau firma ta nu o aveti, desi, sa zicem, cineva va este dator. Daca consulti termenul de calitate procesuala activa vei vedea ca este reglementata in art.41 si urm. Cod de Procedura Civila.

Calitatea procesuala consta in identitatea intre persoana reclamantului si cel care este titular al dreptului, precum si intre persoana paratului si cel despre care se pretinde ca este obligat in raportul juridic supus judecatii; prima poarta denumirea de calitate procesuala activa, iar cea de-a doua - calitate procesuala pasiva.

Sarcina indicarii calitatii procesuale revine reclamantului, care, prin cererea de chemare in judecata, trebuie sa expuna imprejurarile din care sa rezulte ca el este indreptatit sa-l cheme in judecata pe parat. Ori potrivit legii, plata facturii SRR se face prin intermediar SC Electrica SA (unul dintre ei) asta inseamna ca, logic, cine ar trebui sa te dea in judecata ar fi Electrica si nu SRR. Citeste cu atentie termenii descrisi in lege si pentru mine a fost greu sa-i inteleg, dar, dupa un studiu mai lung si consultul cu un avocat, lucrul dovedit este clar: calitate procesuala activa o are emitentul unei facturi, nu beneficiarul acesteia. Asta inseamna ca, de exemplu, tu poti emite o factura catre firma xxx, firma xxx nu are bani sa plateasca, ai chemi in instanta prin avocat, deci ai calitate procesuala activa. In cazul in care firma ta contracteaza un tert pentru emiterea/ incasarea facturilor, acesta are automat aceasta calitate procesuala si nu tu, deoarece firma ta isi incaseaza drepturile banesti din partea tertului contractat, nici intr-un caz din partea clientului final.

E bine sa citesti cu atentie dreptul civil si dreptul comercial pentru a intelege aceste lucruri.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
marius_es72, utilizator

Alte discuții în legătură

Taxa radio - felicitari! traiasca avocata de la cluj! Dana Marin Dana Marin [b]Felicitari doamnei avocate de la Cluj ca ne-a salvat de cosmarul taxei radio![/b] De-abia azi am aflat, cautind subiectul pe Google. Eu am platit in ... (vezi toată discuția)
Taxa radio-tv - raspuns de la srr rusugaby rusugaby Salut, Am primit de la SRR Iasi o instiintare de plata a taxei radio-tv pentru o perioada de 3 ani. Le-am trimis e-mailul urmator: \\\"Buna ... (vezi toată discuția)
Sa facut dreptate!firmele nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-tv Marian Turtoi Marian Turtoi I=D>n sfarsit s-a facut dreptate,comerciantii nu mai platesc biruri catre Societatea de stat (si la propriu si la figurat)TVR si RADIO.Sa vedem cine va ... (vezi toată discuția)