iuliurs a scris:
S-a incercat printr-o initiativa legislativa in 2006 modificarea HG977/2003 prin introducerea la art 3 sintagma numai daca detin si fac dovada existentei aparatelor radio si tv. Aceasta initiativa legislativa a fost respinsa pe urmatoarele considerente citez
" In prezent taxa radio este reglementata ca o taxa legala platita in temeiul legii, dar conditionarea platii ei de calitatea de posesor al receptoarelor radio-tv ar transforma-o intr-o taxa de abonament adica taxa contractuala. Aceasta ar crea multiple dificultati in momentul incasarii acestei taxe , necesitind existenta unui contract intre SRR si beneficiarul serviciului de radio oferit, ceea ce ar duce la cresterea cheltuielilor cu administrarea incasarii aceste taxe" Concluzie nu e nevoie de contract.
(2) Persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (1), precum şi persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (2), care îşi asigură pe cont propriu energia electrică şi nu au contract de furnizare a energiei electrice, vor plăti taxa direct Societăţii Române de Radiodifuziune. Eu nu am primit nici o factura decit notificarea pentru plata indicindu-se unde se face plata prin cont bancar sau direct la sediu, deci nu am nici o treaba cu Electrica fiindca nu imi este furnizor de electricitate. SSR are calitate procesuala activa fiinca este titulara taxei respective.
Nu te supara Marius, eu nu vreau sa demonstrez ca taxa trebuie platita, si de aceea insist din nou la domnii moderatori, inclusiv d-lui Elis, cu tot respectul (daca citesc aceste rinduri) sa intervina in calitatea pe care o au cu o pozitie pro sau contra.
Te contrazic toate legile romanesti si ale UE. Citez: "Concluzie nu e nevoie de contract". In cazul asta toate firmele au dreptul de a emite facturi fara a avea o baza legala, adica un contract cu clientul final. Incearca sa nu mai faci astfel de afirmatii, nu de alta dar vei risca ca unii sa o ia de buna si sa inceapa emiterea de facturi fara baza legala.
SRR nu are calitate procesuala activa, asa cum nici tu sau firma ta nu o aveti, desi, sa zicem, cineva va este dator. Daca consulti termenul de calitate procesuala activa vei vedea ca este reglementata in art.41 si urm. Cod de Procedura Civila.
Calitatea procesuala consta in identitatea intre persoana reclamantului si cel care este titular al dreptului, precum si intre persoana paratului si cel despre care se pretinde ca este obligat in raportul juridic supus judecatii; prima poarta denumirea de calitate procesuala activa, iar cea de-a doua - calitate procesuala pasiva.
Sarcina indicarii calitatii procesuale revine reclamantului, care, prin cererea de chemare in judecata, trebuie sa expuna imprejurarile din care sa rezulte ca el este indreptatit sa-l cheme in judecata pe parat. Ori potrivit legii, plata facturii SRR se face prin intermediar SC Electrica SA (unul dintre ei) asta inseamna ca, logic, cine ar trebui sa te dea in judecata ar fi Electrica si nu SRR. Citeste cu atentie termenii descrisi in lege si pentru mine a fost greu sa-i inteleg, dar, dupa un studiu mai lung si consultul cu un avocat, lucrul dovedit este clar: calitate procesuala activa o are emitentul unei facturi, nu beneficiarul acesteia. Asta inseamna ca, de exemplu, tu poti emite o factura catre firma xxx, firma xxx nu are bani sa plateasca, ai chemi in instanta prin avocat, deci ai calitate procesuala activa. In cazul in care firma ta contracteaza un tert pentru emiterea/ incasarea facturilor, acesta are automat aceasta calitate procesuala si nu tu, deoarece firma ta isi incaseaza drepturile banesti din partea tertului contractat, nici intr-un caz din partea clientului final.
E bine sa citesti cu atentie dreptul civil si dreptul comercial pentru a intelege aceste lucruri.