avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Distributie in faliment in lipsa unui tabel definitiv ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Distributie in faliment in lipsa unui tabel definitiv de creante

Sold in contul de lichidare cca 500.000 lei
Tabelul de creante nu cuprinde creantele salariale, sesizat sindicul de salariati pune in vedere adm jud sa refaca tabelul. Acesta ignora aceste sarcini, propune falimentul si se dispune ca din reorganizare sa se intre in procedura generala.
Administratorul special a contestat tabelul si a cerut ca sindicul sa dipuna refacerea acestuia in sensul includerii creantelor salariale si a solicitat deasemenea sa se dispuna in temeiul art. 123 din legea 85 plata acestor creante inaintea celorlalti creditori.

Nu s-a judecat contestatia, intre timp lichidatorul a dispus distrubutia intregii sume conf art 121 din lege, pentru chelt procedurii si restul pentru creditorul principal garantat.

In contul procedurii nu mai sunt bani, creantele salariale sunt in suma de 180.000 lei, iar toate bunurile soc falite sunt ipotecate si gajate in mare parte in favoarea creditorului favorizat de lichidator.

Nici un salariat nu a contestat masura distributiei, nici adm special care era plecat din tara si lichidatorul a comunicat verbal unui salariat ca asta-i viata mai si pierzi.

Ce masuri sau ce actiuni se pot intreprinde in acest sens, ca salariatii sa-si incaseze nu doar cele trei salarii pe legea 200/2006 ci intreaga creanta in conditiile in care in mod voit adm judiciar/lichidatorul nu a intocmit tabelul de creante cu toate categoriile de creante.
Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 18:25, 28 Septembrie 2011

Nu este vorba de distribuirea sumelor de bani obţinute din vânzarea bunurilor pentru care creditorii au garanţii ci de sumele de bani existente în conturile debitoarei la deschiderea procedurii, motiv pentru care distribuirea făcută către creditorul garantat este nelegală.

Din pacate art 121 spune altceva ......
(3) Un creditor cu creanţă garantată este îndreptăţit să participe la orice distribuire de sumă făcută înaintea vânzării bunului supus garanţiei lui. Sumele primite din acest fel de distribuiri vor fi scăzute din cele pe care creditorul ar fi îndreptăţit să le primească ulterior din preţul obţinut prin vânzarea bunului supus garanţiei sale, dacă aceasta este necesară pentru a împiedica un astfel de creditor să primească mai mult decât ar fi primit dacă bunul supus garanţiei sale ar fi fost vândut anterior distribuirii.
Creditorul garantat participă la orice distribuire de sume dar creanţa sa va fi considerată o creanţă chirografară, astfel că se vor achita întâi creanţele care deţin un rang de prioritate superior celor chirografare.
Asa cum a mentionat d-l Stoica art. 121 (3) lichidatorul mi-a comunicat verbal ca in temeiul acestui articol are dreptul sa distribuie sumele din contul de lichidare. Cu referire la creantele salariale - nu se poate pronunta cu privire la acestea atata vreme cat nu exista mentionate in tabel.

17. prin tabel definitiv de creante se întelege tabelul care cuprinde toate creantele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate în tabelul preliminar si împotriva carora nu s-au formulat contestatii în conformitate cu prevederile art. 73, precum si creantele admise în urma solutionarii contestatiilor. În acest tabel se arata suma solicitata, suma admisa si rangul de prioritate a creantei;
este corect ce spune dl. stoica pana la un punct.
trebuie observat ca adm.judiciar s-a grabit sa faca un plan partial de distributie atata timp cat nu exista un tabel definitiv..
Graba provine si din dorinta acestuia de a incasa cheltuielile si onorariul !!!dar si alte interese ale unora din creditori sau terti.
Nu se poate purcede la distribuiri de sume NUMAI in baza tabelului preliminar, trebuia sa astepte solutionarea contestatiilor creditorilor salariati formulat impotriva tabelului preliminar pentru neincluderea creantelor salariale in tabel.
Dupa ce solutia din contestatie/contestatiile salariatilor devenea executorie si putea sa purceada la distribuiri de sume.
Pe de alta parte e de notorietate (printre practicieni) ca aceasta de categorie de creditori sunt prostii procedurii.
Cum doamne iarta-ma !!!poti sa ii ceri unui creditor salariat sa urmareasca in bpi
toate actele procedurale, cand el nu are bani de paine sa puna pe masa la copii si nici nu pot sta toata ziua in arhiva sa verifice dosarul sa observe ce acte a mai depus adm.judiciar cand el trebuie sa isi caute un job???
si inca o chestiune nu exista temei de drept care sa il oblige pe adm.judiciar sa publice tabelul definitiv
MIXAM a scris:

Asa cum a mentionat d-l Stoica art. 121 (3) lichidatorul mi-a comunicat verbal ca in temeiul acestui articol are dreptul sa distribuie sumele din contul de lichidare.


Art. 121 alin. (3) dă posibilitatea creditorului garantat să participe la alte distribuiri de sume în afara celor obținute prin valorificarea bunului asupra căruia are garantii.

După câte am înțeles în comitetul creditorilor fac parte două bănci și fiscul, deci există si creanțe bugetare care ar fi trebuit acoperite înaintea celor chirografare (sau înaintea creanței garantate care participă la distribuire ca și o creanță chirografară).

Părerea mea este că distribuirea unei sume de bani în favoarea creditorului garantat, alta decât cea obținută prin valorificarea bunului asupra căruia are garanție, fără a fi acoperite creanțele bugetare, este nelegală.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
Amila, utilizator

Alte discuții în legătură

Plan de distributie MIXAM MIXAM Daca pe rolul instantei se afla o contestatie la tabelul definitiv de creante asupra careia nu s-a pronuntat instanta, este posibila distributia de catre ... (vezi toată discuția)
Ajutoooor procedura MIXAM MIXAM Situatia este urmatoarea: 1. se numeste un administrator jud de catre creditori, sindicul mentioneaza in sentinta 2. se depun de catre angajati cereri de ... (vezi toată discuția)
Termen limita pentru a depune contestatie la tabelul preliminar al creantelor irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, care este termenul limita pentru a depune contestatie la tabelul preliminar al creantelor. Spre exemplu, daca am ... (vezi toată discuția)