Buna ziua!
Am apelat la acest forum in speranta ca voi gasi un raspuns care o sa-mi fie de ajutor in urmatoarea problema:
Acum 2 zile, s-au prezentat 2 echipaje ale politiei la domiciliul meu cu scopul de a face o perchezitie domiciliara. Mentionez ca la ora la care s-au prezentat echipajele eram la servici. Mandatul de perchezitie a fost emis pe numele tatalui meu el avand domiciliul la oras, iar resedinta la sat. Cei de la politie i s-au legitimat, i-au prezentat mandatul de perchezitie si au trecut la treaba fara sa-i explice tatalui meu scopul exact al perchezitiei si n-au facut referire la niciun dosar penal sau urmarire penala. Din cate stim, tatal meu nu are niciun dosar penal pana la ora actuala. In schimb a fost amenintat de catre seful de post ca-i va face dar pe ce motiv nu stim . Intr-un final, dupa cateva minute bune de cautari prin casa si anexe, i-au facut cunoscut tatalui meu motivul perchezitiei; cautau plasme, lcd-uri, aparatura electronica in general. Am fost chemat la domiciliu de catre tatal meu, spunandu-mi ce se intampla. Ajuns acasa, am cerut sa vad mandatul de perchezitie si am intrebat daca-i pot face o copie. Am primit un raspuns sec : NU. Nu era normal sa ni se inmaneze o copie a mandatului de perchezitie? Conform prevederilor art. 159 alin 5 din Cod proc. pen. publicat in Monitorul Oficial nr. 486 din 15.07.2010 care spune: "Inainte de inceperea perchezitiei, organul judiciar se legitimeaza si inmaneaza o copie a mandatului emis de judecator persoanei la care se va efectua perchezitia, reprezentantului acesteia sau unui membru al familiei, iar in lipsa, oricarei alte persoane cu capacitate deplina de exercitiu care cunoaste persoana la care se va efectua perchezitia si, daca este cazul, custodelui". Avand o societate comerciala la domiciliu (magazin mixt) s-au interesat daca detin tigari de contrabanda si de buteliile de aragaz(daca am vreun contract incheiat). Era normal sa se abata de la cauza? Ce-i interesa plasmele sau tigarile si buteliile? Tot ce au gasit au fost niste drujbe defecte, fara lama si lant, polizoare de colt, defecte, 6 casetofoane auto care le-am justificat de unde le am, o consola de jocuri XBOX care si pe aceea am justificat-o, o camera video cumparata din targ acum 6 ani si alte bunuri pe care le-au ridicat fara a le sigila si eticheta conform prevederilor legale. Unele bunuri mi-au fost lasate in custodie. Mi-au spus ca pot recupera bunurile daca le aduc persoanele de la care le-am procurat. Zis si facut, numai ca nu s-au tinut de promisiune. In procesul - verbal nu s-a mentionat ca majoritatea bunurilor erau defecte. Tot in codul de procedura penala e mentionat ca puteam chema un martor pentru a asista la perchezitie, numai ca nu ni s-a facut cunoscut acest lucru. Au fost 2 martori ai lor, unul din ei fiind infractor, scolit afara.
Cat de legala a fost perchezitia? Ce pot face in aceasta situatie? Va rog, ajutati-ma! Multumesc!
Hai sa ne intelegem: exista un dosar penal cu privire la o fapta penala. Bun, in cazul asta, pentru motive temeinice se putea face o perchezitie.
Perchezitia asta a fost autorizata de cate o instanta de judecata. In autorizatie trebuiau scrise, printre altele: instanta, locul unde se desfasoara, numele inculpatului.
Politistii care au venit la dvs. erau obligati sa va prezinte autorizatia nu erau obligati sa va inmaneze o copie.
In procesul verbal nu o sa scrie nimic despre dosarul de urmarire penala.
Dvs. ati citit din codul de procedura penala care inca nu a intrat in vigoare.
Aveti dreptate, am citit din codul de procedura penala care inca nu a intrat in vigoare. Greseala mea ca nu m-am uitat la sfarsit sa vad cand intra in vigoare. Imi cer scuze. Dar, asa cum spuneam, mandatul a fost emis pe numele tatalui meu, el avand domiciliu pe oras iar resedinta la sat. Resedinta a expirat pe data de 9 aprilie, iar perchezitia a fost facuta la sat, pe data de 12 aprilie. In procesul verbal e mentionata resedinta tatalui meu, numai ca nu mai era valabila. Mentionez ca mandatul a fost emis pe data de 11 aprilie si, daca nu ma insel, in mandat a fost trecut ca domiciliu, resedinta.
Aici ai parte de comentarii - te sfatuiesc sa iei contact cu un avocat specializat pe cazuri penale si daca esti nevinovat mergi inainte si ceri daune. Sunt multi politai si procurori care se cred un fel de Dumnezeu pe pamant doar ca detin o functie. Parerea mea este ca bunurile pe care le detii se prezuma ca iti apartin, ei trebuie sa dovedeasca ca provenienta este ilegala. Perchezitia domiciliara se face doar atunci cand au indicii clare nu ca presupun. Din ce ai scris aici - eu presupun ca ai si tu ceva pe constiinta!
Mai mult ca sigur ca este inceputa o UP, autorizatia de perchezitie fiind emisa de o instanta de judecata. Nu erau obligati sa va lase o copie a autorizatiei de perchezitie.Referitor la locuinta unde s-a efectuat perchezitia nu este proprietatea familiei Cred ca cel mai bine ar fi sa consultati un avocat sa va reprezinte si mai ales sa justificati bunurile ridicate. Apropo nu ati citit procesul verbal de perchezitie inainte de a fi semnat??
Nu am absolut nimic pe constiinta, iar ceea ce ei au cautat nu au gasit nimic. In ultimul timp au avut loc niste spargeri de locuinte si probabil acesta ar fi fost motivul, numai ca nu vad care ar fi fost indiciile clare care sa dea de banuit si sa se ajunga in situatia de fata. Bunuirle ce s-au furat in urma spargerilor erau noi, in stare de functionare, nu aruncate prin curte ca in cazul meu. Locuinta e proprietatea bunicii. De un lucru sunt sigur, e mana sefului de post cu care ne razboim de ceva timp. O sa apelez la un avocat, stiindu-ma nevinovat. Daca au indraznit sa intrebe de tigari netimbrate, de butelii, chiar si de un moped. S-au abatut de la scopul perchezitiei, unul dintre ei insistand sa faca o copie xerox dupa un aviz de insotire a marfii a incarcaturilor de butelii de aragaz. Multumesc de raspunsuri!
Perchezitie domiciliara
hypy
buna ziua,
va rog sa ma lamuriti in acesta problema...
la domiciliul unei persoane impotiva caruia nu sa inceput urmarirea penala sa facut o perchetzitie ... (vezi toată discuția)