avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Perchezitie domiciliara ilegala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Perchezitie domiciliara ilegala?

Buna ziua!
Am apelat la acest forum in speranta ca voi gasi un raspuns care o sa-mi fie de ajutor in urmatoarea problema:
Acum 2 zile, s-au prezentat 2 echipaje ale politiei la domiciliul meu cu scopul de a face o perchezitie domiciliara. Mentionez ca la ora la care s-au prezentat echipajele eram la servici. Mandatul de perchezitie a fost emis pe numele tatalui meu el avand domiciliul la oras, iar resedinta la sat. Cei de la politie i s-au legitimat, i-au prezentat mandatul de perchezitie si au trecut la treaba fara sa-i explice tatalui meu scopul exact al perchezitiei si n-au facut referire la niciun dosar penal sau urmarire penala. Din cate stim, tatal meu nu are niciun dosar penal pana la ora actuala. In schimb a fost amenintat de catre seful de post ca-i va face dar pe ce motiv nu stim . Intr-un final, dupa cateva minute bune de cautari prin casa si anexe, i-au facut cunoscut tatalui meu motivul perchezitiei; cautau plasme, lcd-uri, aparatura electronica in general. Am fost chemat la domiciliu de catre tatal meu, spunandu-mi ce se intampla. Ajuns acasa, am cerut sa vad mandatul de perchezitie si am intrebat daca-i pot face o copie. Am primit un raspuns sec : NU. Nu era normal sa ni se inmaneze o copie a mandatului de perchezitie? Conform prevederilor art. 159 alin 5 din Cod proc. pen. publicat in Monitorul Oficial nr. 486 din 15.07.2010 care spune: "Inainte de inceperea perchezitiei, organul judiciar se legitimeaza si inmaneaza o copie a mandatului emis de judecator persoanei la care se va efectua perchezitia, reprezentantului acesteia sau unui membru al familiei, iar in lipsa, oricarei alte persoane cu capacitate deplina de exercitiu care cunoaste persoana la care se va efectua perchezitia si, daca este cazul, custodelui". Avand o societate comerciala la domiciliu (magazin mixt) s-au interesat daca detin tigari de contrabanda si de buteliile de aragaz(daca am vreun contract incheiat). Era normal sa se abata de la cauza? Ce-i interesa plasmele sau tigarile si buteliile? Tot ce au gasit au fost niste drujbe defecte, fara lama si lant, polizoare de colt, defecte, 6 casetofoane auto care le-am justificat de unde le am, o consola de jocuri XBOX care si pe aceea am justificat-o, o camera video cumparata din targ acum 6 ani si alte bunuri pe care le-au ridicat fara a le sigila si eticheta conform prevederilor legale. Unele bunuri mi-au fost lasate in custodie. Mi-au spus ca pot recupera bunurile daca le aduc persoanele de la care le-am procurat. Zis si facut, numai ca nu s-au tinut de promisiune. In procesul - verbal nu s-a mentionat ca majoritatea bunurilor erau defecte. Tot in codul de procedura penala e mentionat ca puteam chema un martor pentru a asista la perchezitie, numai ca nu ni s-a facut cunoscut acest lucru. Au fost 2 martori ai lor, unul din ei fiind infractor, scolit afara.
Cat de legala a fost perchezitia? Ce pot face in aceasta situatie? Va rog, ajutati-ma! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DrAGoS80 , utilizator 23:27, 17 Aprilie 2011
"mandatul" (in fapt autorizatia) de perchezitie se emite avand in vedere locatia(si nu neaparat domiciliul sau resedinta unei persoane). intereseaza te care este calitatea tatalui tau in dosarul penal respectiv, daca are calitate de invinuit/inculpat sau martor. e posibil ca din probele administrate sa fi rezultat ca bunurile rezultate din savarsitea unei infractiuni au fost ascunse/ depozitate la adresa unde s-a facut perchezitia
Pai asta e buba, ca nu ni s-a spus nimic de niciun dosar si tatal meu n-a facut nicio infractiune ca sa i se faca un dosar penal. De martor la un dosar nu poate fi vorba, iar toate aceste bunuri ce le-au ridicat le-am justificat in sensul ca le-am facut cunoscuta identitatea persoanelor de la care le-am procurat. O sa ma adresez prim procurorului, instantei de judecata, o sa ma folosesc de toate caile de atac pentru ca ceea ce au facut, consider ca a fost la propunerea sefului de post, acesta avand cunostinte pe la Parchet.
Pentru doamna GabrielaA :Referitor la perchezitia domiciliara,spuneati ca nu apare un numar de dosar penal intr-un proces verbal de perchezitie domiciliara...daca doriti sa imi lasati o adresa de e-mail va pot trimite o copie dupa un proces verbal de perchezitie de la domiciliul meu in care se specifica foarte clar numarul dosarului,cauzele,martorii si bunurile ridicate...
Nu se poate elibera un mandat de perchezitie fara ca in prealabil in baza unei plangeri penale, sau a unui proces-verbal de consemnare a plangerii/denuntului oral intocmit de organul de cercetare penala (politie) sa fie inregistrata la penal. Astfel pe baza primelor cercetari in baza unor probe, privind comiterea unor infractiuni, se poate solicita in scris eliberarea mandatului de perchezitie motivat.
Aveti dreptul sa stiti motivul perchezitiei, sa primiti un exemplar al mandatului si al procesului verbal de perchezitie, in care obligatoriu trebuie trecuta baza legala de efectuare a perchezitiei, nr. de mandat de perchezitie, rezultatul perchezitiei si declaratia celui vizat de perchezitie prin care justifica sau nu legslitatea bunurilor detinute si suspectate ca provenind din comiterea de infractiuni.
Megeti in audienta si silicitati sa vi se comnice in scris motivul cercetarii si stadiul acestora.
Daca vreti sa fiti bai bine consiliat apelati la un avocat specializat in drept penal ca o sa fie mai bine pentru dvs.
mult succes
Doctrina a oferit diferite definitii domiciliului, plecandu-se de la prevederea art. 13 din Decretul 31/1954 : „Domiciliul persoanei fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica sau principala .” Deci nu se pune problema de "mutatie" ci de locul unde o persoana locuieste efectiv. Tatal dumneavoastra locuind in casa dumneavoastra, pe aceasta adresa s-a emis autorizatia de perchezitie.
Procedura penala spune ca persoana la care se face perchezitia este intrebata despre detinerea bunurilor care se cauta si daca aceasta refuza sa le predea sau tagaduieste existenta acestora se trece la efectuarea perchezitiei. In timpul perchezitiei cei care o efectueaza pot gasi multe lucruri a caror detinere este ilegala deci ar trebui confiscate (tigari netimbrate etc).
Daca vi s-au ridicat unele bunuri a caror provenienta o puteti justifica nu inseamna ca persoanele de la care le aveti le-au obtinut in mod legal ceea ce inseamna ca, chiar daca dumneavoastra ati obtinut in nestiinta de cauza unele obiecte sustrase, acestea vor fi ridicate de la dumneavoastra pentru a fi restituite partilor vatamate iar dumneavoastra va puteti constitui ca parte civila in cauza.
Fiti siguri ca in cauza este intocmit cel putin un dosar penal si fiti sigur ca exista indicii temeinice de comitere a unei infractiuni (chiar daca nu de catre dumneavoastra) pentru ca altfel nu s-ar fi inceput urmarirea penala (chiar si IN REM). Va asigur ca judecatorul nu ar fi emis autorizatie de perchezitie daca nu exista probe sau indicii (posibil declaratii de martor sau chiar ale invinuitilor etc) cum ca la locuinta dumneavoastra s-ar afla bunuri provenite din infractiuni (chiar si fara stiinta dumneavoastra - ati fost cumparataor de buna credinta sa zicem ).
Faptul ca seful de post v-a promis ca "va cauta in coarne" nu inseamna ca poate determina procurorii si judecatorii sa va intocmeasca dosar penal. Pentru a obtine o autorizatie de perchezitie politistul trebuie sa se adreseze procurorului care la randul lui, daca exista probe, solicita judecatorului emiterea autorizatiei.
Chiar credeti ca seful de post are o asa influenta incat sa determine magistratii ca "pe nimic" sa faca dosare si sa emita autorizatii de perchezitie? Sincer ma indoiesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
dan_mihutiu, utilizator

Alte discuții în legătură

Perchezitie domiciliara hypy hypy buna ziua, va rog sa ma lamuriti in acesta problema... la domiciliul unei persoane impotiva caruia nu sa inceput urmarirea penala sa facut o perchetzitie ... (vezi toată discuția)
Mandat de perchizitie domicilara Petre Enache Petre Enache Daca cineva este martor intr-un dosar penal, se poate emite un madat de perchizitie domicilara a acelei persoane? si in cuprinsul mandatului nu trebuie ... (vezi toată discuția)
Mandat perchezitie domiciliar / alte nelamuriri iqwert iqwert Buna ziua tuturor, Am cateva intrebari legate de perchezitii domiciliare/proceses penale: 1: care este procedura legala prin care se obtine un mandat de ... (vezi toată discuția)