avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mi s-au retinut documentele masinii fara motiv
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mi s-au retinut documentele masinii fara motiv

va slut pe toti
acum o luna in urma mam tezit cu un agent de politie la mn acasa cerandu_mi documentele masini si personale,dupa cateva zile ma cheama la postu de politie si zicandumi ca ITP_ul si asigurarea masini sunt expirate,mentionez ca masina se afla in sttionare in afara carosabilului.ma pus sa dau declaratie precum ca am fost ajuns din urma de politia ....
acu mia zis ca mia facut dosar penal pentru ca am circulat cu masina neinmatriculata,urmeaza sa merg la procuratura sa ma audieze intrbarea mea este daca pot sail dau in judecata pe agentu care mia cerut documentele?am martori care au vazut toata faza
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 00:15, 19 Aprilie 2011
Din cele relatate, este clar ca de fapt ati fost in culpa, dar cu martori vreti sa demonstrati contrariul.
Atentie in primul rand la situatia martorilor pe care vreti sa-i implicati in proces.
Declaratia mincinoasa se pedepseste cu inchisoare, iar dvs, vreti sa scapati printr-o declaratie a unor martori mincinosi.
Politia niciodata nu ar fi consemnat o declaratie falsa, adica daca ati declarat ca ati condus fara ITP si asigurare valabila, inseamna ca asa a fost.
Puteti dovedi ca la data cotrolului aveati actele in regula?
Sigur NU!
Inca odata va supun atentiei situatia martorilor care vor declara nereal si pe care ii veti baga in mari probleme cu declaratia mincinoasa.
In astfel de situatii problema este simpla :
Ati circulat sau nu ati circulat cu acel vehicul.
Poate incercati sa "traduceti" sintagma "m-a pus ".
Dvs , ati acceptat imediat si ati scris...
Pai ,daca "va punea" sa scrieti ca ii datorati 1 milion de Euro ?
Incercati sa aveti barbatia sa suportati consecintele juridice ale faptelor dvs , fara a atrage raspunderea penala a unor alte persoane , care ar putea fi trimise in judecata pentru infractiunea de marturie mincinoasa(pedeapsa de la 1 an la 5 ani inchisoare)
De fapt ,persoanele la care v-ati referit au vazut cand vi s-au solicitat actele ,nu cand ati circulat ,ceea ce singur ati si aratat.
imi cer scuze ca intervin iarasi dar mai am cv de zis
Deci in prima declaratie am scris cum mia zis el <am fos ajuns din urma de politia ...............> iar in a doua declaratie a vrut sa scrie precum ca< am fost oprit de plitia ..............>nu am vrut sa recunosc asta pentru ca nu era adevarat dar el a scris in continuare <am fost oprit de politia,,,,,,,,,,,,,> si in momentul cand mia dat sa semnez declaratia am am adaugat <NU AM FOST OPRIT DE POLITIA ...............>mentionez ca nu am cunostinte in probleme din astea
ce sanse am sa scap ?si ce ar trebui sa fac? va rog ajutatima multumesc
Hai sa o lamurim!
Masina e inmatriculata sau nu?
Ati formulat dvs. o cerere de radiere in calitate de proprietar (OUG 195/2002 art. 17)?

"Art. 17

(1) Radierea din evidenta a vehiculelor se face de catre autoritatea care a efectuat inmatricularea sau inregistrarea doar in cazul scoaterii definitive din circulatie a acestora, la cererea proprietarului, in urmatoarele cazuri:
a) proprietarul doreste retragerea definitiva din circulatie a vehiculului..."


ITP-ul si RCA-ul erau expirate. O.K. Daca politistul nu "producea" probe ca ati circulat cu masina nu se putea "lega" de dvs.
Chiar si asa este o contraventie. Lipsa asigurarii se poate solutiona in 30 de zile (fara drept de circulatie)

"Art. 76

(1) Vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, a remorcilor si a mopedelor, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.
(2) Politia rutiera dispune masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate in trafic, eliberand dovada fara drept de circulatie.
(3) Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute la alin.(2), politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului."




- iar pentru lipsa ITP se da o dovada cu drept de circulatie de 15 zile.
Nu e normal sa scrieti ce va dicteaza politistul, mai mult decat ... numele si adresa.
Dar va puteti si retrage declaratiile. Politistul v-a comunicat drepturile? Respectiv dreptul de a nu face nici o declaratie? Faptul ca tot ce declarati se poate folosi impotriva dvs.? Ca aveti dreptul de a fi asistat de un avocat?
Daca nu, formulati dvs. plangere la parchet impotriva politistului pentru neglijenta sau abuz in serviciu.
Penal contra penal. Principiul armelor egale.
Eu asa procedez de obicei.
Gresesc?

P.S. Daca as fi "politist" v-as putea convinge (ca sa nu ma suparati) sa consemnati in declaratie (la dictarea mea, eu doar va "ajut" sa va exprimati, nu? =D>) ca v-am depistat ca va numiti Napoleon Bonaparte?
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
ContSters184021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa Diamandi Diamandi Daca in declaratia la politie cineva declara ceva iar in inregistrarile audio, care au fost admise ca proba, este o cu totul alta poveste fata de cea spusa la ... (vezi toată discuția)
Circulatie pe drumuri publice cu o masina radiata maryo4ever10 maryo4ever10 Buna ziua, Azi am fost oprit de un echipaj de politie pt. un control de rutina. S-a constatat ca masina pe care o conduc este radiata din evidenta dumnealor ... (vezi toată discuția)
Radierea autoturismului catalinmail072007 catalinmail072007 Daca nu circul cu autoturismul, acesta va fi radiat din circulatie, dupa o anumita perioada, in lipsa RCA-ului sau a ITP-ului ? Mentionez ca ambele imi expira ... (vezi toată discuția)