avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retragere donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retragere donatie

buna seara

va prezint pe scurt situatia:

detin in proprietate un apartament obtinut prin donatie de la parintii mei, cu pastrarea dreptului de uzufruct in favoarea parintilor... intre timp, tatal meu a decedat, iar in acest moment ANAF a solicitat atragerea raspunderii administratorului pentru un debit(40.000RON) al unui SRL pe care eu l-am avut... ANAF a avut castig de cauza in prima instanta... acum eu am facut recurs si astept sa vad ce va urma...

intrebarile mele sunt:
1.poate in acest moment mama mea sa-si retraga donatia(lucru cu care as fi total de acord) astfel incat sa fiu mai linistit in eventualitatea pierderii procesului cu ANAF?
2. ar putea fi atacata(cu succes) de catre ANAF aceasta retragere a donatiei?

multumesc
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
blitzmate, utilizator
Cel mai recent răspuns: blitzmate , utilizator 22:42, 19 Aprilie 2011
sora dvs poate ataca respectiva donatie daca ii incalca rezerva succesorala (dupa tatal dvs)
Ba am citit cu atentie.Speneam doar ca instanta nu va putea admite o actiune atata timp cat nu exista probe temeinice cu care mama dvs. sa convinga instanta ca intr-adevar, ati facut lucruri care o indreptatesc pe mama dvs. sa revoce donatia, de pilda, ati fost ingrat( ingratitudinea este un alt motiv ) , a fost in nevoie si dvs. ati refuzat s-o ajutati....
blitzmate a scris:

3.ar fi retragerea donatiei o varianta mai putin costisitoare decat un contract de vanzare-cumparare?


Fraus omnia corrumpit... nu rezolvati mare lucru cu un astfel de contract, ar fi nul absolut, partile fiind de rea-credinta.

Eu as merge pe varianta revocarii pentru ingratitudine pe motivul refuzului de alimente (mai "elegant" decat celelalte doua, sau - mai bine zis - mai putin "crud").
Art. 829. Donatiunea între vii se revocã, pentru neîndeplinirea conditiilor cu care s-a fãcut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii în urma donatiunii. (C. civ. 801, 830 si urm., 937, 1011, 1020, 1021).
Art. 830. Când donatiunea este revocatã pentru neîndeplinirea conditiilor, bunurile reintrã în mâna donatorului, libere de orice sarcinã si ipotecã. (C. civ. 834, 855, 930, 1770, 1746).
A se vedea nota de sub art. 825.
Art. 831. Donatiunea între vii se revocã pentru ingratitudine în cazurile urmãtoare:
1. Dacã donatarul a atentat la viata donatorului.
2. Dacã este culpabil în privintã-i de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3. Dacã fãrã cuvânt îi refuzã alimente. (C. civ. 655 si urm., 930).
Art. 832. Revocarea pentru neîndeplinirea conditiilor si pentru ingratitudine nu se face de drept niciodatã. (C. civ. 1020, 1021 ).
Art. 833. Cererea de revocare pentru ingratitudine trebuie fãcutã în termen de un an din ziua faptului, sau din ziua când donatorul a cunoscut faptul.
Actiunea de revocare nu se poate intenta în contra erezilor donatarului, nici de erezii donatorului în contra donatarului, afarã numai dacã, în acest caz, actiunea s-a intentat de donator, sau donatorul a murit în anul în care se putea intenta actiunea. (C. civ. 931).
Nu se poate revoca pe motiv ca nu ati asigurat intretinere daca donatia nu s-a facut cu aceasta conditie. Singura varianta pasibila de succes ar fi ca sora dvs. (dupa dezbaterea succesiunii dupa tata) sa atace donatia pt. incalcarea rezervei. Daca inscrie litigiul la CF ;poate bloca actiunile ANAF. Interesul este dat de recuperarea bunului succesoral.
multumesc mult domnule lazu...
probabil e un raspuns care ma trimite exact spre ceea ce ar trebui sa fac, nu sa incerc marea cu degetul :)... cam asta incercam sa aflu, care ar fi varianta cu cea mai mare sansa de reusita

Alte discuții în legătură

Imobil obtinut prin act de donatie... Cezar66 Cezar66 Poate fi instrainat (vandut) un imobil obtinut prin act de donatie acum un an jumatate ???.Ce se poate face in caz ca persoana care a facut actul de donatie ... (vezi toată discuția)
Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)