avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radierea unui autoturism din circulatie - conditii, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radierea unui autoturism din circulatie - conditii, documente necesare

Accesand link-ul de mai jos puteti citi articolul "Cum se radiaza un autoturism - Ghid practic", articol scris de redactorul Avocatnet.ro Roxana Neagu.

www.avocatnet.ro/content/art...

In articol aveti toate informatiile necesare radierii unui autoturism iar in fisierele atasate acestuia - cererea de radiere si fisa de inmatriculare.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu se radiaza asa de simplu o masina .
In mod cert trebuie sa aveti o plangere depusa la politie sio copie inregistrata .
Termen minim de certetare este 60 de zile .
Trebuie sa aveti un raspuns al Politiei in care sa precizeze care este termenul legal dupa care renunta la certetare , adica cand se prescrie . Inainte nu cred ca puteti radia .
Daca s-a prescris primiti un raspuns si inbaza unei declaratii pe propria raspundere solicitati radierea prinTribunal .
Am si eu o speta fff interesanta, careia incerc sa ii gasesc rezolvare.
In urma cu 5 ani am cumparat un autoturism (dacia model vechi) , incheind in acest sens un contract. Cu contractul si celelalte acte am inregistrat la finantele locale autoturismul pe numele meu, fiind luata in evidenta pt impozit. Numai ca transcrierea la politie nu am facut-o, datorita unor probleme personale si, recunosc, in primul rand neglijentei, astfel ca autoturismul se afla inca in evidenta politiei pe numele fostului proprietar. Mentionez ca masina nu a circulat pe drumurile publice. Intre timp ITP-ul, RCA-ul au expirat, iar ca sa le refac implica o investitie care nu se justifica, autoturismul putand fi folosit in programul rabla. Insa nu pot face transcrierea la politie fara ITP si RCA.
Astfel, in momentul de fata avem urmatoarea situatie: autoturism apare inmatriculat pe numele fostului proprietar-vanzatorul (judetul IL) insa figureaza la finantele locale pe numele cumparatorului (jud. PH) .
Ce solutie gasiti astfel incat costurile sa fie cat mai reduse???
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
buna ziua am un opel manta din anul1976 ,de 8 ani platesc impozit dar nu circul cu masina ptr ca inca nu pot sa o termin ,masina nu sta pe spatiul public intrebarea e cum as putea face sa o radiez temporar sau cum sa fac sa nu mai platesc impozit din moment ce nu circul sau nu sta pe domeniul public,mentionez ca nu vreau sa o radiez definitiv din circulatie ptr ca m-ar costa mult sa o inmatriculez din nou, iar eu vreau sa o reconditionez.va rog sa-mi dati un raspuns cum as putea sa o radiez temporar sau ce solutie exista sa nu mai platesc impozit chiar daca nu circul cu ea si nu o tin pe domeniul public.multumesc.
impozitul nu este pt ca sa circuli cu auto ci este pt valoarea bunului pe care il detii.(daca ai o casa in care nu sta nimeni nu trebuie sa mai platesti impozit?.#-o)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O casa este un bun imobil. Un autoturism este un bun mobil.
Insa, in "logica" militienilor (si a juristilor-contabili), autoturismul poate fi un bun mobil doar atunci cand se deplaseaza (auto-mobil), si respectiv un bun imobil cand este parcat, oprit (devine auto-imobil). :rofl:
Astfel, o rulota poate fi impozitata ca si cand ar fi o casa de locuit (unii chiar locuiesc in rulote). :duh:
Dar nu si in timp ce este deplasata prin remorcare, cand devine autovehicul rutier supus inmatricularii sau remorca. :rofl:
Desi este posibila simultan dubla impozitare (ca imobil /an, ca remorca /an). :duh:

Parlamentul Romaniei

Legea 432 din 27 noiembrie 2006 (Legea 432/2006)
privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate

Publicat inMonitorul Oficial 976 din 6 decembrie 2006 (M. Of. 976/2006)


"Art. 3. - (1) Incepand cu data de 1 aprilie 2006, la implinirea unui termen de 15 zile de la data expirarii ITP sau a asigurarii RCA, se suspenda de drept certificatele de inmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Suspendarea se comunica detinatorului vehiculului de indata, in scris, de catre Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.
(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplica si vehiculelor inmatriculate ale caror inspectii tehnice sau asigurari au expirat inainte de data de 1 aprilie 2006 si nu au indeplinit cerintele respective pana la data de 31 martie 2006, conform comunicarii trimise.

In aceasta situatie statul nu poate pretinde taxe de folosinta asupra unor bunuri (taxa auto), a caror exploatare o impiedica. Este o taxa pe folosinta (auto), nu un impozit.

Nimeni nu poate invoca neregularitatea pricinuita prin propriul sau fapt (art.108. al.4, C.pr.civ.)

nici macar functionarii statului care ar vrea sa incaseze bani catre bugetul de stat si pentru nefolosinta din interdictia statului a bunului mobil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Radiere in urma suspendarii certificatului si a numerelor procustprestserv procustprestserv Mi s-au retinut certificatul de inmatriculare si numerele de circulatie din cauza ITP expirat. Repararea masinii ar fi prea costisitoare, prin urmare a-si ... (vezi toată discuția)
Se poate radia o masina de mine in urmatorul caz? silesax silesax este posibila radierea unei masini pe care am cumparato (un aro cu motor de bv) cu acte in regula dar careia nu vreau sa duc actele pina la capat de catre ... (vezi toată discuția)
Masina neradiata in termen, cam de... 6 ani! cyan cyan am urmatoarea problema cu vechea masina. in 2006 convenisem cu cineva sa-i vand masina. dupa ce am scos-o de la fisc nu ne-am mai inteles la pret si tranzactia ... (vezi toată discuția)