avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita pornita impotriva altei persoane ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita pornita impotriva altei persoane decat debitorul real

Titlu executoriu: contract de garantie cu ipoteca. Debitor SC X SRL.
Inainte de inceperea executarii silite creditorul este de acord printr-o Declaratie autentica,data in fata notarului ca este de acord sa se transfere drepturile si obligatiile prevazute in contractul de garantie imobiliara cu ipoteca catre alt debitor SC Y SRL(in aceasta declaratie noul debitoru poarta denumirea de codebitor). Totodata creditorul declara ca nu mai are nicio pretentie asupra primului debitor, respectiv SC X SRL, considerand stinse toate obligatiile de plata dintre ei. (creditor si debitorul SC X SRL).

Executarea silita porneste tot impotriva primului debitor.
Acum s-a ajuns la Somatia imobiliara creditorul dorind sa execute garantie din contractul de ipoteca imobiliara. Executorul jud. trece in somatia imobiliara tot debitorul SC X SRL, desi si la dosaul de executare a fost depusa aceasta Declaratie notariala prin care a fost schimbat debitorul.

Se poate introduce o CE, de catre ambele societati debitoare SC X SRL si SC Y SRL, (art.47 cpc) cu capete de cerere distincte?
Respectiv SC X SRL care cf. declaratiei notariale nu mai are calitate de debitoare poate cere desfiintarea urmaririi silite pornita impotriva sa, lipsindu-i calitatea de debitor si restituirea sumelor platite pana la aceasta data ca fiind o plata nedatorata, iar SC Y SRL sa invoce doar aparari legate de intinderea debitoului (suma nu corespunde cu cea reala de plata) si anularea somatiei imobiliare?
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 07:18, 22 Aprilie 2011
Eu ma intreb de ce nu s-a facut direct novatia si gata. Fara declaratii la notar etc. Se facea aia si e clar.
Oricum daca si-a manifestat creditorul intentia ca e ok sa schimbe debitorul, e un inceput clar de dovada ca executarea primului debitor e cam suspicioasa...
Parerea mea este ca se castiga clar in instanta aceasta speta.
Din ce am inteles si executorul judecatoresc a pierdut din mana aceasta speta. Lasa-l sa-l someze pe X ca incepe executarea silita imobiliara. Sau poate X are bunuri imobile?
Pe garantul ipotecar PF s-au facut acte de executare? Pv de situatie imobiliara ceva?
Eu zic asa, in instanta desfiintezi clar actele de executare impotriva societatii X.
Nu au de ce sa fie probleme. Mai ales ca ai consemnat faptul ca acest creditor este de acord cu noul debitor Y si renunta la tot de la X....
Il salut pe Daniel Rotaru, un profesionist :) Ne vedem la Timisoara?
Execturoul judecatoresc a trimis somatia imobiliara debitorului SC X SRL, societate care nu are in patrimoniu bunuri imobile.
Garantul PF nu a fost soamat sau notificat nicicand.
P-V de situatie a fost facut cu acordul SC X SRL care isi si desfasoara activitatea comerciala in acest imobil care apartine garantului PF in baza unui contract de comodat. E facut ok, nu am de ce ma lega( identificare exacta, descriere completa, confort termic..etc.).
Ma gandeam sa formulez CE pt. ambii debitori, si pt. fostul SC X SRL cat si pt. actualul SC Y SRL
Primul va arata ca a pornit executareas ilita imobiliara impotriva sa desi nu mai are calitate de debitor cf. "Declaratiei" notariale , cerand desfiintarea tuturor actelor de executare si capat secundar de cerere restituirea platilor nedatorate (a facut si destule plati pt. o datorie care nu o mai avea).
Al doilea debitor SC Y SRL (si singurul de altfel) sa ceara lamurirea intinderii titlului ex. deoarece si acesta a facut plati substantiale pe care executorul nu le-a mai scazut din suma trecuta pe somatie si rectificarea somatiei de plata prin aratarea debitorului real cat si a sumei corecte.

Pb mea este ca SC Y SRL doreste sa achite tot debitul dar in rate, folosindu-se de prev.art.499 cpc. Dar cum sa fac asta cand inca nu are calitate de debitor in actele de executare?
O fac tot pt. primul debitor pt. a obtine acea suspendare prev/ de art.499 cpc...pana ma judec in CE si rectific toate sumele si debitorul ?

Multesc tuturor pt. implicare!:coffee:
Doamna, suspendarea executarii in temeiul art.499 , in 10 zile de la comunicarea somatiei o poate face doar proprietarul imobilului. Inteleg ca nu Y SRL e proprietar, deci cum sa ceara asta? ceva nu se leaga.

Ma indoiesc ca pe calea unei contestatii la executare puteti sa faceti si capete de cerere prin care sa cereti restituirea platii nedatorate. Vi se va respinge. Asta puteti cere pe cale separata doar.
1. Potrivit prev. art.499 (1) cpc: "...DEBITORUL poate cere instantei..." .
E o diferenta intre proprietar si debitor,nu?:)

2. Spuneam ca pot invoca asa ceva folosindu-ma de prev.art.399 (3) cpc. Din practica stiu ca pot invoca discutii pe fond cand titlul executoriu nu este emis de o instanta judecatoreasca.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2011
Irina S., utilizator
Irina S. a scris:

1. Potrivit prev. art.499 (1) cpc: "...DEBITORUL poate cere instantei..." .
E o diferenta intre proprietar si debitor,nu?:)


Doamna draga, art. 499 face parte din Cap. VI a Cartii V a Codului de Procedura Civila. Acest capitol reglementeaza urmarirea silita imobiliara. In cadrul unei urmariri silite imobiliare debitor nu poate fi decat proprietarul imobilului.

2. Spuneam ca pot invoca asa ceva folosindu-ma de prev.art.399 (3) cpc. Din practica stiu ca pot invoca discutii pe fond.


Una e sa invoci aparari de fond impotriva titlului executoriu si alta sa ai pretentii materiale fata de creditor.

Cu respect,

Alte discuții în legătură

Debitor sau nu ? Irina S. Irina S. Titlu executoriu: contract de garantie imobiliara cu ipoteca . Garantul ipotecar o persoana fizica, garanteaza cu bunul imobil pentru o persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Inscriere somatie de plata in cartea funciara leopold2010 leopold2010 Buna ziua, Vreau sa stiu si eu daca si cum o somatie de plata poate fi inscrisa in cartea funciara. Existau doua ipoteci de grad I si II inscrise in cartea ... (vezi toată discuția)
Executare imobiliara proprietari soti, unul administrator Corina Chilom Corina Chilom SC X SRL ARE UN CREDIT LA BANCA Y, UNDE NU A MAI PLATIT DE CATEVA LUNI. SOTIA ESTE ADMINISTRATOR LA SC X SRL. ACEASTA A SEMNAT UN ACT CATRE BANCA PRIN CARE ... (vezi toată discuția)