avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... admitere in avocatura
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

admitere in avocatura

Va rog tare mult daca imi puteti oferi cateva informatii privind pasii care trebuiesc urmati pentru a deveni avocat. Inca sunt studenta dar as vrea sa stiu ce am de facut dupa ce obtin licenta, pentru ca imi este destul de neclar. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 17:41, 18 Iunie 2009
AVLIL a scris:

Imi e putin neclar... iun legea 51 spune ca pentru a pune concluzii tre' sa fii avocat, atunci, intreb eu, un om poate fi consilier juridic de la 8 la 17 si avocat dupa program? Sau, cu acordul societatii angajatoare, poate fi si avocat si consilier juridic in acelasi timp?? :stunned:
Ca eu asta inteleg din "in conditiile legii avocaturii", sa respecti ce spune acolo ca trebuie sa indeplinesti ca sa reprezinti: sa dai exemen in Barou etc.
Cred ca imi scapa ceva... Ori e iar o lege fantastic de buna si clara!!

=D> Exact! Iar e o lege fantastic de buna si clara! Proiectul de modificare a Legii nr. 514/2003 incalca grosolan legea concurentei neloiale (in masura in care un proiect poate incalca un act normativ in vigoare :"> ).

Practic, este simplu: de la 8 la 16 sunt reprezentantul unei institutii iar dupa ora 16 le redactez actiuni celor cu care se judeca institutia. Evident, a doua zi in instanta eu reprezint institutia iar partenerul meu de "afaceri" ii reprezinta pe cei carora le-am redactat actiunile. :stunned:

Citind astazi proiectul ma gandeam ca au adunat toate proiectele respinse pana acum si a rezultat... minunatia. Probabil ca au adunat cat mai multe aberatii sub acelasi "acoperis" ca sa poata negocia forma finala. In folosul cui, mi-am exprimat deja opinia in cadrul altui topic. :bully:

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Scuza-ma, Alberto, dar tu esti avoact si vrei sa te faci consilier juridic cu un salariu de 50 de lei (apropo, respecta asta salariul minim pe ecomonie? pe ce fractie de timp de munca?) si cu societate pentru timpul liber?
Ca sa ce?
Adica, mai exact, cum te-ar avantaja acest lucru? Adica esti avocat, nu? De ce nu ramai asa si inchei contract de asistenta cu societatea aia pe 50 de lei? :O
E tare ciudat de ce sustii cu asa ardoare...
In plus, asa vreau si eu sa mi se dea drepturile din lege, dar nu si obligatiile! :)) Din care lege? Din orice lege!! Toate legile vreau sa mi se aplice in conditiile astea!
Hai sa incetam discutia, ca incep curcile a rade de noi, avocatii, daca mai continuam sa sustinem aberatii din astea!

Gabriela, eu nu am citit proiectul, desi dintre proiectele de unificare am mai citit... dar asta mi s-a parut atat de prost expus, incat am zis ca daca si o fractiune din ideea sa fii jumi de strut si juma de camila se regaseste in proiect... nu merita sa pierd timpul!

Ideea de unificare e buna, dar nu in conditii asa de proaste si neclare, in care nu stii de unde tine o meserie si pana unde alta!! ;)
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Discutia cu privire la modificarea Legii de organizare si exercitare a profesiei de consilier juridic o gasesc interesanta.
Nu cred insa ca se va ajunge la situatia prevazuta de art. 36, pentru ca nu vor dori altii( avocatii) sa li se faca concurenta.
Functia de consilier juridic, de fapt un salariat, al unei autoritati sau entitati economice, a fost inventata prin decretul 145/1953.
Lipsa de organizare si de unitate a celor care erau consilieri juridici la inceputul anilor '90, a facut ca in continuare , in Romania sa existe in sistemul judiciar avocati si consilier juridici, desi in mod normal ei ar fi trebuit sa fie unificati sub o singura denumire, cea de avocati.
Poate proiectul de unificare al profesiilor juridice, conceput de raposatul decan al Baroului Bucuresti ar fi indreptat lucrurile .
Mie mi s-ar parea normal ca dupa ce ai terminat facultatea de drept, sa intri automat in barou, adica sa fi inscris pe tabloul general al avocatilor.
Dupa inscrierea in Tablou, sa-ti exprimi optiunea:
-exercitarea profesiei de avocat, ca profesie liberala;
-exercitarea profesiei de avocat salariat(cum sunt consilierii juridici actuali);
-exercitarea profesiei de magistrat( judecator, procuror);
-exercitarea profesiei de politist;
-exercitarea profesiei de grefier, ofiter de probatiune.
Evident, dupa exprimarea optiunii, plata taxelor daca sunt prevazute, parcurgi prima etapa, cea de stagiatura, conform standardelor din profesia la care ai optat, .
In situatia in care nu mai doresti sa continuui in profesia salariazata, pentru care ai optat initial, sa poti opta pentru profesia liberala de avocat, cu plata taxelor si daca esti in situatia de a fi stagiar, cu efectuarea acestui stagiu.
Cred ca asta ar fi fost cea mai buna solutie iar piata consultantei juridice ar fi facut diferenta calitativa
Va rog sa-mi raspundeti si mie la intrebari daca se poate. Am terminat facultatea si am sustinut licenta anul trecut .
Ma bate gandul sa dau in toamna examenul de admitere in barou si as vrea sa stiu cum se procedeaza . Am vazut in paginile anterioare care sunt pasii de urmat dar intrebarea mea este urmatoarea : daca sunt salariatul unei institutii bugetare ar trebui sa-mi dau demisia inainte de sustinerea examenului de admitere sau imediat dupa?
In cazul in care nu am un avocat la care sa-mi efectuez stagiatura as mai putea lucra pana in momentul incheierii contractului de colaborare?
Va multumesc pentru raspuns .
De ca sa-ti dai demisia?
Ca sa-ti susti examenul (examenele) o sa-ti o zi libera(fara plata, din concediul de odihna..).
Daca vei fi admis in avocatura si vei fi inscris in tablou, abia atunci iti vei da demisia.
Daca nu reusesti sa intri in barou, ce faci? Nu ramai in continuare la acel angajator? Poti sa incerci la uramatorul examen sa intri in avocatura cand vei considera ca vei fi mai bine.pregatit.
Nu strica sa ai in portofoliul tau unul sau mai multi potentiali avocati care te-ar putea lua ca avocat stagiar.
Dupa ce ai fost admis in avocatura nu mai poti fi angajat cu contract de munca ci doar in cadrul unei societati civile de avocati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutorial admitere avocatura roumanie roumanie As dori si eu niste informatii despre ce pasi trebuie sa urmezi ca sa intri in avocatura. Probabil unii gandesc de pe acum ca am terminat facultatea cum a ... (vezi toată discuția)
Avocat maestru COSTACHE AURORA COSTACHE AURORA Buna ziua tuturor, As dori sa va cer sfatul in legatura cu urmatoarea problema: imi doresc foarte mult sa intru in avocatura si sunt dispusa sa investesc ... (vezi toată discuția)
In timpul celor doi ani dupa admiterea in profesie daca nu gasesc indrumator pot lucra in alta parte? ContSters89182 ContSters89182 Buna ziua. Daca cineva reuseste la examenul de admitere barou, si nu gaseste pe parcursul a cei 2 ani avocat indrumator, poate lucra in tot acest timp la ... (vezi toată discuția)