avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie

as dori sa aflu daca in cazul introducerii unei contestatii in anulare se intrerupe cursul prescriptiei unei hotarari
Cel mai recent răspuns: Gavril , utilizator 10:45, 30 Iunie 2008
deci, in 2004 s-a dat o hotarare definitiva care a devenit irevocabila in febr 2005 prin care paratii au fost obligati la plata unei sume de bani. a devenit irevocabila prin respingerea recursului formulat de parati
in sept 2005 paratii au formulat o contestatie in anulare la decizia prin care le-a fost respins recursul

problema e daca acum mai pot cere investirea cu formula executorie a hotararii din 2004

:((

iar daca nu ce as mai putea face?
Buna ziua!
Avand in vedere ca o contestatie in anulare nu poate produce suspendarea executarii silite, ma intreb daca nu cumva confundati CONTESTATIA IN ANULARE cu o simpla CONTESTATIE LA EXECUTARE. Aceasta din urma intr-adevar, produce suspendarea executarii silite.
V-as recomanda sa cititi pe citatie, sau pe cererea de chemare in judecata pe care le-ati primit de la instanta unde se judeca acea contestatie de care vorbiti si sa reveniti cu precizari despre ce fel de contestatie este vorba.
Cu stima,
av. Silviu Serban
buna ziua

nu e vorba de o confunzie

pur si simplu am o hotarare mai veche de 3 ani si as vrea sa stiu daca mai pot face ceva
mai mentionez ca nu a fost investita cu formula executorie
Art. 319 indice1 Cod proc civila: "Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere, sub conditia depunerii unei cautiuni. ....". Dar interesul de a cere suspendarea hotararii atacata cu contestatie in anulare o are, in speta de fata, partea adversa care a introdus-o.
Contestatia in anulare nu intrerupe cursul prescriptiei intrucat este o cale de atac (extraordinara) si astfel atacarea unei hotarari nu poate fi o cauza de intrerupere a executarii; cel mult ar putea suspenda executarea, binenteles la cererea partii interesate, contestatia fiind nesuspensiva de executare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2008
ContSters53762, utilizator
galati a scris:

buna ziua

nu e vorba de o confunzie

pur si simplu am o hotarare mai veche de 3 ani si as vrea sa stiu daca mai pot face ceva
mai mentionez ca nu a fost investita cu formula executorie

dom'le, trebuie sa ne dai mai multe detalii pt. un raspuns corect.
nu poti veni cu spete asa generale si sa te astepti la raspunsuri exacte pentru situatia particulara la care cauti dumneata raspunsul.

Pentru cele mai multe hotarari prescriptia dr. de a cere executarea silita este de 3 ani.
In materia dr. reale imobiliare este de 10 ani.

Dar exista in cod cauze de suspendare ... cauze care nu te lasa sa iti executi hotararea .. etc.
De exemplu daca ai o hotarare pt. o creanta care nu este lichida ... atunci vei astepta pana cand ai destule detalii sa poti determina cuntumul createi .. si abia apoi poti pune in executare hotararea.

Alte discuții în legătură

Suspendarea executarii silite adriea2007 adriea2007 In cazul in care am formulat cerere privind suspendarea executarii silite , se opreste executarea silita? (vezi toată discuția)
De cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud dumitru2000 dumitru2000 Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare. In speta, hot data ... (vezi toată discuția)
Prescriere in materie comerciala vrica vrica In cazul in care intr-un termen de 3 ani nu am o sentinta definitiva se prescrie creanta?Va multumesc mult pentru raspuns (vezi toată discuția)