Majoritatea angajatilor (200+) lucram de acasa de la 19 la 03. Dupa ce mai multi am cerut explicatii angajatorului in legatura cu motivul pt care salariul nu a crescut dupa intrarea in vigoare a noului cod al muncii angajatorul refuza marirea si fundamenteaza astfel:
"Buna seara,
Mai multe persoane din cadrul companiei au ridicat problema sporului de noapte care a fost mediatizat ca incepand din acest an va fi crescut la 25% conform noului cod al muncii, asadar as dori sa clarific urmatoarele aspecte:
Acest spor de noapte este déjà acordat in procent de 25% in baza Contractului Colectiv de Munca la Nivel national pe anii 2007-2010 (art. 41 alin. (3) lit. e). Abia in anul 2011 el este introdus in Codul muncii, dar angajatii nostri au beneficiat de acest spor de la infiintarea companiei in 2007.
Conform contractelor de munca incheiate cu fiecare angajat al companiei, sporul de noapte este inclus in salariul de baza negociat la inceperea contractului (Art H 1)- Durata Muncii). Acest aspect va fi modificat, astfel incat indemnizatia de noapte sa fie trecuta separat pe contractele de munca si documentele de salariu, iar orice modificare ulterioara a acestei indemnizatii sa fie aplicata la numarul exact de ore lucrate in regim de noapte (22:00 – 6:00)
Asadar, aceasta noua prevedere in Codul Muncii nu va afecta salarizarea la nivel de companie, deoarece suntem déjà aliniati la aceasta schimbare. "
Intrebarea mea este daca incearca sa ne duca de nas sau chiar are dreptate si nu putem face nimic?
In contractul semnat de noi este specificat ca "sporul de noapte este inclus in salar".
"H. Durata Muncii:
1. Firma desfasoara un program normal de lucru, cu un total de 40 de ore pe saptamana/ per angajat, opt ore pe zi, cinci zile consecutive pe saptamana. Saptamana lucratoare incepe cu ziua de Luni ora 6:30 PM si se incheie cu ziua de Sambata, ora 3:00 AM. Programul de lucru mentionat include 5 ore de activitate pe timp de noapte, 25 de ore pe saptamana, care vor fi remunerate potrivit legii in vigoare. Toate beneficiile prevazute de Lege, inclusiv indemnizatia pentru orele de noapte, sunt incluse in salariul de baza. Orele suplimentare sunt remunerate conform legii in vigoare."
salariile de incadrare difera de la departament la departament, eu am 1200 lei brut in contract dar exista act aditional de marire inregistrat la ITM, nu cred ca exista in firma salar sub 1200lei brut lunar (de incadrare).
Sporul de noapte nu a fost, nu este si nu va fi inclus in salariu de baza. La fel si cel de vechime. In cim trebuie specificat ce sporuri sunt incluse. Lipsa acestei specificatii care face delimitarea intre salariul de baza (brut ) si venitul salarial (brut) duce la concluzia ca nu a existat spor.
La suma de 1200 lei, cu aproximatie ar rezulta un salariu de baza cu putin peste 1030 lei (putin peste 6 lei pe ora). Cele 5 ore de noapte reprezinta aprox. 60 % din timpul de lucru pentru care mai primiti in jur de 170 lei).