avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor afererent muncii de noapte (raspunsul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor afererent muncii de noapte (raspunsul angajatorului)

Majoritatea angajatilor (200+) lucram de acasa de la 19 la 03. Dupa ce mai multi am cerut explicatii angajatorului in legatura cu motivul pt care salariul nu a crescut dupa intrarea in vigoare a noului cod al muncii angajatorul refuza marirea si fundamenteaza astfel:

"Buna seara,

Mai multe persoane din cadrul companiei au ridicat problema sporului de noapte care a fost mediatizat ca incepand din acest an va fi crescut la 25% conform noului cod al muncii, asadar as dori sa clarific urmatoarele aspecte:

Acest spor de noapte este déjà acordat in procent de 25% in baza Contractului Colectiv de Munca la Nivel national pe anii 2007-2010 (art. 41 alin. (3) lit. e). Abia in anul 2011 el este introdus in Codul muncii, dar angajatii nostri au beneficiat de acest spor de la infiintarea companiei in 2007.
Conform contractelor de munca incheiate cu fiecare angajat al companiei, sporul de noapte este inclus in salariul de baza negociat la inceperea contractului (Art H 1)- Durata Muncii). Acest aspect va fi modificat, astfel incat indemnizatia de noapte sa fie trecuta separat pe contractele de munca si documentele de salariu, iar orice modificare ulterioara a acestei indemnizatii sa fie aplicata la numarul exact de ore lucrate in regim de noapte (22:00 – 6:00)

Asadar, aceasta noua prevedere in Codul Muncii nu va afecta salarizarea la nivel de companie, deoarece suntem déjà aliniati la aceasta schimbare. "

Intrebarea mea este daca incearca sa ne duca de nas sau chiar are dreptate si nu putem face nimic?
In contractul semnat de noi este specificat ca "sporul de noapte este inclus in salar".

Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
rakan, utilizator
Sa inteleg ca nu se poate recupera retroactiv nimic in cazul in care putem dovedi ca nu s-a acordat sporul de noapte?

Eu sunt angajat de 17 luni (firma are si angajati vechi chiar din 2007) si abia cand am primit acest email am sesizat ca ceva e putred.

daca deschidem un proces bineinteles ca toti angajatii (mai noi si mai vechi) vor sa isi recupereze sporul de noapte neacordat pe o perioada cat mai lunga.
Se pot recupera drepturile banesti restante cu cel mult 3 ani de zile in urma ...in speta, din 2008 si pana in prezent.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Se pot recupera drepturile banesti restante cu cel mult 3 ani de zile in urma ...in speta, din 2008 si pana in prezent.

e arhisuficient ca angajarile masive au inceput post 2008 deci vom fi foarte multi. Doar sa nu poata ei sa ne dea in cap cu paragraful acela din contract, nu am idee daca doar lipsa din fluturas al sporului de noapte si faptul ca e oarecum imposibil sa fie sporul inlcus intr-un salar fix deoarece numarul de ore difera in functie de luna (weekenduri nr de zile ale lunii etc.)

va trebui sa ma intalnesc cu un avocat sa ii arat contractul, mailul si niste fluturasi de salar sa vedem cum putem actiona.
o persoana care lucreaza 12 cu 24 adica de la ora 22.00 pana la ora 10.00 dimineata, cum va fii pontata si platita? ma refer ca prinde si munca de noapte?i se acorda spor?sau reducerea programului cu o ora?in cazul in care tura ii cade in zilele de sambata si duminica cum se procedeaza?va trebuie platita dublu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de noapte job part time Sandra Ionescu Sandra Ionescu Buna ziua, In cazul in care un job part time care se desfășoară de 3 ori pe săptămâna a câte 6 ore adica 18 h/ săptămânal programul fiind cuprins in ... (vezi toată discuția)
Act aditional pentru munca de noapte papic papic In contractul de munca este trecut ca lucrez 40 ore pe saptamana , cu program normal de 8 ore pe zi, in realitate lucrez doar de noapte cate 12 ore pe noapte o ... (vezi toată discuția)
Salariu in functie de nr. de zile lucratoare? kosmingr kosmingr Bună ziua. Sunt angajat la o firmă, in orasul Giurgiu, cu C.I. de munca, si ieri am luat prima oara salariul de la aceasta firma. Mult sub asteptarile ... (vezi toată discuția)