avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de proprietate al unui lot in folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de proprietate al unui lot in folosinta

Salut! am si eu o nelamurire..bunica mea are un teren care figureaza ca lot in folosinta..care sunt procedeele de al trece in drept de proprietate? ideea este ca terenul l-a primit de la CAP si nu stiu care sunt pasii de urmat tinand cont ca il are in folosinta de mai mult de 45 de ani....va multumesc mult!


Cel mai recent răspuns: wdy77 , utilizator 17:26, 30 Aprilie 2011
UZUCAPIUNEA! Terenul nu este proprietate a statului pentru a beneficia de L 18 si a fost acordat in folosinta pentru calitatea de membru cooperator.Pentru a uzucapa nu trebuie sa posede in nume de proprietar ci sub aparenta de proprietar! Proprietar devine in urma prescriptiei achizitive.....
Doua sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite: posesia sa fie utila (care se prezumaB-) si sa fie exercitata neintrerupt 30 de ani!!! Astfel incat este suficienta o actiune in constatare, si nu o actiune in contradictoriu cu cineva anume.....
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
rtek, utilizator
ok..o sa incerc cu o actiune in constatare...mai exact daca imi puteti spune care sunt pasii de urmat:) multumesc mult!
Pai.. va procurati toate dovezile, inclusiv martori (permis, fiind de dovedit aspecte de fapt si nu de drept) suficient pentru a dovedi cele doua conditii, si depuneti actiunea la instanta competenta.....
Cat timp acest lot a fost un lot dat in folosinta, deci bunica a fost un detentor precar si chiar daca l-a stapanit si 100 de ani, acest lucru nu se transforma in posesie(art.1853 cod civil).Actiunea in uzucapiune va fi respinsa deoarece lotul, inca o data spun, a fost dat in folosinta de catre-stat-CAP-la acea ora. si nu a fost folosit ca un teren care nu are stapan, astfel ca bunica sa fie considerata posesor neproprietar.Exista in cauzele CEDO- hotararea J.A.PYE OXFORD LTD si J.A.PYE LAND, -cauza asemanatoare-rezolvarea s-a facut pt.a se preveni si elimina starea de incertitudine asupra proprietatii, cand s-a dat dreptate celui care a stapanit mai multi ani respectivul teren(ca exemplul bunicii) iar adevaratii proprietari (ca statul-CAP)nu s-au ingrijit de teren.Un avocat!!!!!!!
in cazul asta ce este de facut?:)

Alte discuții în legătură

Uzucapiune RAD  EMIL RAD EMIL care sunt conditiile de indeplinit si ce proceduri se vor urma ptr uzucapiune in cazul folosirii unui teren intravilan in proprietate privata donat verbal in ... (vezi toată discuția)
Cine este proprietarul terenului ? ce cuprinde terenul ? ce inseamna completare teren ? cristiannegru cristiannegru Subiect: Bunicii au fost proprietari - ai unui lot ajutator dat de CAP ? 1. - Ce inseamna ca, pe timpul CAP, i s-a dat ca lot ajutator 0,12 ha teren acasa ... (vezi toată discuția)
Teren in folosinta vesnica belcris14 belcris14 Va rog frumos sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie.Bunica mea este mostenitoarea (certificat mostenitor) unei case+teren (Constanta) in urma decesului ... (vezi toată discuția)