avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
supun atentiei dvs. urmatoarea speta, cu rugamintea de a-mi da un raspuns.
In anul 1997 tatal meu a facut cerere de revendicare a 10 ha de teren agricol si a unui imobil, care au apartinut parintilor sai. A decedat insa in timpul celei de-a treia infatisari, iar avocatul sau avand imputernicire deplina de a-l reprezenta a lasat sa continue procesul fara a informa instanta ca acesta a decedat. In anul 2002 s-au restituit terenul agricol si imobilul tatalui meu (decedat), sentinta ramanand definitiva si irevocabila. Mama a deschis succesiunea si a intrat in posesia acestora plus a apartamentului proprietate personala a tatalui meu. Eu si fratele meu am renuntat la succesiune in favoarea mamei, urmand ca dupa decesul acesteia averea sa se imparta in mod egal intre noi. Mama a decedat in urma cu an, iar eu si fratele meu am deschis succesiunea la o luna de la decesul acesteia. Fiind unici mostenitori am trecut toate proprietatile pe numele nostru si acum ne trezim, ca suntem actionati in judecata de varul primar al tatalui meu care cere anularea absoluta a actului de punere in posesie a terenului agricol si a imobilului revendicate de tatal meu si a certificatului de mostenitor al mamei! Cere ca dupa anularea acestor acte sa ii revina jumatate din proprietatile revendicate pe motiv ca tatal meu fiind decedat sentinta trebuia suspendata si reintrodusa actiune de revendicare de el ca nepot al bunicilor mei si de mama ca mostenitoare dupa tatal meu. Mentionez ca tata a fost unicul mostenitor al parintilor sai si ca nu a existat niciun testament lasat de acestia,iar varul tatei nu a ridicat vreo pretentie legata de aceasta revendicare atata timp cat parintii nostri au fost in viata. Are dreptul de a cere anularea acestor acte? Dupa atatia ani mai pot fi anulate actele de punere in posesie pentru ca tatal meu a decedat in timpul procesului si instanta nu a fost informata, este normal? Are el calitatea procesuala pentru a ne actiona in judecata chiar daca nu a ridicat pretentii in timpul vietii parintilor nostri? In speranta ca-mi veti da un raspuns, va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
marcop, utilizator
Cel mai recent răspuns: marcop , utilizator 22:58, 27 Mai 2011
Sa nu fie inscris litigiul la Cartea Funciara. Inteleg ca imobilele au fost proprietatea bunicilor dvs. si tatal ca unic mostenitor le-a recuperat. Dupa decesul sau doar dvs., fratii dvs. si mama aveau dreptul sa-l mosteneasca. Daca imobilele au apartinut atat bunicilor cat si fratilor acestora, dansul probabil cere partea fratelui care nu a locuit cu bunicii. Dansul avea posibilitatea revendicarii atat in baza legii 112 cat si in baza legii 10. Daca nu a facut cerere, nu a fost repus in termenul de acceptare a mostenirii . Cititi cu atentie actiunea si actele depuse la dosar si invocati exceptiile.
Imobilele au apartinut in totalitate bunicilor si retrocedate tatalui meu dupa decesul acestora, iar apoi de mama (noi renuntand la succesiune dupa tata). Dupa decesul mamei fiind mostenitori directi, eu si fratele meu, am deschis succesiunea si am intrat in posesia intregii mase succesorale. Cand varul tatalui meu a aflat ca dorim sa vindem terenul, pur si simplu "i s-a pus pata" si ne-a actionat in judecata pe motiv ca ar fi trebuit sa detina si el cota parte din imobilele retrocedate. D-le Iazu sunt de acord cu dvs. ca nu i se cuvine nimic. Am fost si la notar ca sa vedem daca s-a facut cumva vreo eroare, insa si acesta ne-a asigurat ca totul este in ordine. Varul tatei incearca sa zadarniceasca vanzarea terenului si spera sa poata sa puna mana si pe o parte din mostenire. Inteleg ca nefiind parte in procesul de retrocedare si neavand calitatea de mostenitor direct, nu are calitate procesuala pentru a ne actiona in judecata in legatura cu pretentii asupra bunurilor? Va multumesc.
Nu are calitate procesuala. Invocati exceptia odata cu intampinarea.
Va multumesc.
Buna seara,
revin cu o intrebare: este posibil sa fie anulata sentinta definitiva si irevocabila care a fost data in numele tatalui meu care era deja decedat - a decedat in timpul procesului - apoi in baza acestei sentinte mama a deschis succesiunea. Deci, revendicarea s-a facut catre o persoana care era decedata. In timpul procesului nu s-a adus la cunostinta instantei decesul tatalui meu, ci a fost lasat sa decurga ca si cum ar fi fost in viata. Este o ilegalitate? Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Anulare titlu de proprietate ionut daniel ionut daniel Un titlu de proprietate emis in anul 1994 cu legea 18/1991,pe un teren revendicat de bunica mea poate fi atacat in instanta acum de fratii vitregi ai tatalui ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters362803 ContSters362803 Dorim sa dezbatem mostenirea dupa decesul tatalui nostru. Actele de propietate ale celor doua corpuri de casa sunt: Corp A Certificat de Mostenitor (anul ... (vezi toată discuția)
Mostenire CRISTINA59 CRISTINA59 As vrea sa expun urmatoarea situatie pentru a primi raspunsul care sa ma ajute sa o rezolv : Suntem trei frati,doua fete si un baiat. Fratele este o persoana ... (vezi toată discuția)