avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cale de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cale de acces

Buna ziua,
Va rog sa imi dati un sfat pt.urmatoarea problema: am cumparat un teren intravilan fara cale de acces. Treceam pe proprietatea celui care are teren la drum, dar s-a suparat si nu imi mai da voie sa trec pt. ca nu am drept legal sa trec pe acolo.
Intrebarea mea e cum pot rezolva aceasta problema sau mai bine zis de competenta cui este de a rezolva aceasta problema?

Vamultumesc anticipat!
In stabilirea unui drum de servitute, ca fond infundat, nu este necesara o actiune in granituire, deci de stabilire limite, ci de a fi obligat fondul "aservit" sa dea drum de acces celui care este "fond infundat"-care nu are cale de acces la drumul public.
Prin actiune confesorie de servitute, conf.art.616 cod civil , este obligat sa va dea drum de trecere, instantele acordand minimum 3 m.latime pt.drum , pt.ca fondul aservit sa fie cat mai putin afectat in dreptul sau de proprietate.Deasemeni, acest drept de a trece nu va fi gratuit, ci va trebui sa platiti o suma de bani, stabilita, ori de catre instanta ori amiabil , cu proprietarul a carui fond il folositi.(tot art.616 c.c).Poate vorbiti cu respectivul, ii explicati situatia plus costurile unei astfel de actiuni(pe care categoric ca o veti castiga-doar daca nu aveti si o alta cale de iesire la cale publica), costuri care inseamna avocat, expertiza, nervi si timp pierdut.In acest caz ati putea face , amiabil, prin notariat, o conventie privind dreptul de trecere si suma pe care sa o platiti.
Adresati-va instantei de judecata in vederea stabilirii unui drept de servitute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute cu plata? cetaraderahat cetaraderahat Locuiesc in complexul rezidential Confort Park, situat pe sos. Vitan-Barzesti, in spatele hotelului Grand Rin, care apartine SC PRO HOTELS SRL, proprietatea ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute probleme probleme Buna ziua! Sunt detinatorul unei proprietati de circa 1400mp.In urma cu aproximativ 5 ani,accesul meu catre drumul public a fost intrerupt fara nici o ... (vezi toată discuția)
Drept servitute bogda_24 bogda_24 am cumparat o casa gen duplex. pentru a ajunge in dreptul ei am drept de servitute asupra drumului. un vecin vrea sa modificam in acte in loc de drept de ... (vezi toată discuția)