avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu stiu cum sa fac o intabulare!va rog,ajutati-ma!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu stiu cum sa fac o intabulare!va rog,ajutati-ma!

Buna seara!Zilele trecute,am facut succesiunea dupa bunica mea,procedura prin care eu am cules intreaga mostenire,datorita faptului ca mama mea a renuntat la aceasta in favoarea mea!Acum ca am certificatul de mostenitor,doresc sa fac intabularea dreptului de proprietate asupra a ceea ce mi-a ramas de pe urma bunicii,numai ca nu stiu care sunt pasii si cui sa ma adresez si as avea nevoie de un sfat!De unde sa incep?Care sunt pasii corecti care trebuiesc urmati pentru intabulare?
Precizez ca este vorba de 1 teren arabil cu o suprafata de 2100 de mp si 1 teren de 800 mp pe care se afla o casa de lemn cu suprafata de 25 mp construita in 1950,1 grajd de 15 mp construit in 1950 plus divere cotete de pasari,practic cei 800 mp reprezinta curti si constructii!Intreaga mostenire,mentionata mai sus,nu a avut carte funciara deci nu a fost intabulata,iar eu nu detin decat 1 titlu de proprietate asupra acestei proprietati eliberat in 1995 de primaria comunei pe raza careia se afla proprietatea mai sus mentionata!Va rog mult sa ma ajutati,am nevoie de un raspuns cat mai rapid!Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: adrian_h , utilizator 04:57, 12 Mai 2011
Intabularea imobilelor, la ora actuala, se va face conform O.U.G 64/2010 care in ART.14arata:
14. Dupa articolul 11 (n.b. al L.7/1996)se introduc trei noi articole,
articolele 111, 112 si 113, cu urmatorul cuprins:
.Art, 111. - (1) In cazul in care proprietarul nu este identificat, dar exista un posesor, inscrierea posesiei asupra imobilelor se face in baza urmatoarelor documente:
a) declaratia autentica a celui in cauza sau, la nivelul comunelor unde nu functioneaza birouri ale notarilor publici, declaratia celui in cauza cu legalizarea semnaturii facuta de catre secretarul comunei;
b) certificatul prin care se atesta ca imobilul este inregistrat in registrul agricol, precum si in evidentele fiscale, eliberat de primarul unitatii administrativ-teritoriale;
c) certificatul de atestare fiscala privind impozite, taxe locale si alte venituri ale bugetului local.
Acestea sunt cuprinse in organizarea lucrarilor de inregistrare sistematica in cadastru si carte funciara.Aceasta Ordonanta, care este o modificare si completare a L.7/1996, a legii cadastrului si publicitatii imobiliare, are ca nota de fundamentare, (datorita U.E)obligarea noastra referitoare la introducerea cadastrului unitar, in baza realitatii de pe teren, inscrierea corecta a proprietatii in C.F.
Tot in aceasta Ordonanta se arata obligatia primariilor de a efectua si inscrie imobilele toate-inclusiv cele fara proprietari si fara posesori, facandu-se obligatoriu de catre U.A.T o comisie , pt. identificarea si inscrierea fiecarei proprietati.Asa ca d-l Adrian cu ajutorul expertului topo, care va indica pe planul cadastral intocmit , inclusiv "imobilul" ridicat fara autorizatie, va putea sa-si intabuleze casa prin aceasta O.U.G.64/2010, conform art.mai sus aratat.
ORDIN 634/2006(pentru KYANDRA, cu deosebit respect, nu 636/2006, care nu exista la ANCPI) a fost modificat prin Ordin 134/2009, care nu mai limita inscrierea diferentelor de proprietate(2%-5%) asa cum o facea O.634,/2006 astfel ca toate proprietatile sa poata fi inscrise conform situatiei reale, din teren.Prin O.134 s-a inlocuit si ANEXELE resp.ordin.(634/2006)inclusiv modul de intocmire al p.v. de vecinatate.
Sa revenim, in concret, pt.d-l Adrian , ii trebuie o declaratie autentica(deci la notar) prin care recunoaste limitele imobilului(a casei-asa cum a identificat-o exp.topo, pe plan), cerificat fiscal si rol fiscal, de la primarie.Mai trebuie , pt.intabularea teren +casa, proces verbal de vecinatate(deobicei OCPI cer forma autentica)prin care vecinii imobilului recunosc limitele acestuia.Daca este vecin o AUTORITATE(PRIMARIA-acolo va semna secretarul primariei,) .Expertul topo stie sau macar ar trebui sa stie toate aceste lucruri.
Multumesc pentru raspuns,desi trebuie sa recunosc ca sunt putin in ceata,fiindca nu am inteles care sunt pasii corectii ce care mi-au fost precizati de KYANDRA,de Iiamic43,sau combinati amandoi!si inca ceva,sa inteleg ca in cazul in care nu as face intabularea,ar face-o primaria?ca aici iar nu am inteles!va multumesc anticipat!
Primariile nu au bani sa-si intabuleze propriile terenuri(care apartin U.A.T, si pe care ar avea obligatia sa o faca, tocmai pt.a se face cadastrul general)cu atat mai mult primaria nu are treaba cu terenurile private.Obligatia primarie consta doar in a inregistra in evidentele ei proprietatile aflate in respectiva U.A.T.
Cat priveste intabularea d-voastra, nu aveti de ce sa fiti in ceata- atat trebuie sa faceti , sa cautati un expert topo-cadastral, din lista pusa la dispozitie de OCPI de care apartineti , ii spuneti ca doriti sa faceti intabularea terenului proprietate, stabiliti onorariul lui si cu asta basta.Restul stie el ce sa faca.D-voastra veti cere doar de la prmarie cerificat fiscal si de rol , cu care sunteti inregistrat ca platitor de taxe si impozite si ca sunteti inregistrat cu proprietatea respectiva.
Mai departe, este treaba expertului.
Multumesc pentru informatii,si imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu mesajele mele,dar sunt mai greu de cap,ca sa spunem asa!
Nu este vorba de "a fi mai greu de cap" cineva doar ca legislatia noastra este destul de incurcata, se dau multe completari, modificari ale legilor in vigoare, nu mai vorbesc de ordinele, regulamentele, precizarile care se dau , prin dreptul conferit de lege, de catre Directorii generali(ca si in cazul acesta, al cadastrului), ministrii de resort sau altii.
Problema cadastrului este o problema care inca la noi nu este rezolvata si suntem obligati ca pana in 2014 sa avem cadastrul general facut-acest lucru insemnand ca toate proprietatile sa fie intabulate. In primul rand statul, prin U.A.T nu -si intabuleaza proprietatile , pentruca ,costa.Intabularea proprietatilor nu era obligatorie si proprietatile, multe dintre ele, au ramas nemasurate-situatia reala, stapanita, fiind mai mare decat cea din acte(deoarece la ora actuala se fac masurari in sistem stereo 70 si inainte erau in sistem de proiectie Gauss sau erau facute cu ruleta, ochiometric , etc.
La ora actuala se pot face rectificari de carte funciara si modificari de C.F(diferenta intre ele fiind data de faptul ca "modificarea de C.F" o poate face doar titularul de drept pe cand rectificarea o poate cere orice persoana interesata..
Mi-am permis , sa fac pe scurt, o f.f.f mica explicatie a sistemului de C.F.(care de altfel are mult mai multe lucruri de lamurit)
Toate acestea duc la senzatia de "greu de cap" dar nu este decat necunoasterea unui mecanism, intr-o situatie.Si din cauza aceasta, cei care doresc, pot sa o explice pentru cei care intreaba, cu singura dorinta de a ajuta.
Succes, d-le ADRIAN!!!!!=D>=D>=D>=D>

Alte discuții în legătură

Fals (al topografului) ContSters88252 ContSters88252 daca datele unui PLAN DE AMPLASAMENT SI DELIMITARE A IMOBILULUI intocmit de catre un topograf autorizat nu corespund adevarului , masuratorile ... (vezi toată discuția)
Cum putem recupera 1200mp care figureazã în acte, dar nu și la mãsurãtoarea propriu-zisã? emg emg Am mers la notar pentru ieșirea din indiviziune (suntem trei coindivizari), dar după ce s-au făcut măsurătorile (teren intravilan), s-a constatat că ... (vezi toată discuția)
Rectificare act de mostenitor gabitza1007 gabitza1007 buna ziua. am si eu o mare problema. in anul 1972 bunicul meu impreuna cu bunica au cumparat un teren in suprafata totala de 299 mp. in anul 1987 bunica ... (vezi toată discuția)