In luna martie, un om de afaceri a cumparat un magazin din Bucuresti la care existau doua vanzatoare. La sfarsitul lunii iunie i-a spus uneia dintre ele ca nu mai are voie sa vina la serviciu.si nici nu i-a dat voie sa mai intre in magazin, dar nu i-a dat nici un documant scris in acest sens. Problema e ca, daca la patronii anteriori avea contract de munca pe perioada nedeterminata, cu cel nou nu a semnat nici un document, deci nu stie daca mai sunt operate vreun fel de date la Camera de Munca. In plus, acesta o acuza ca a fusrat bani din gestiune, desi femeia nu avea gestiunea in mod oficial, nici nu era lasata sa participe la inventarele lunare. Acum se intreaba ce poate sa faca. Stie cineva cum am putea sa o ajutam? Va multumesc.
In pri ul rand multumesc pentru raspuns. Doamna respectiva avea incheiat un contract pe perioada nedeterminata cu vechea conducere. Cand acestia au vandut, noul patron a preluat firma ca atare, fara sa-i schimbe sediul, obiectul de activitate sau numele. Daca am ridicat problema contractului de unca este pentru ca angajata a cerut o adeverinta pentru medicul de familie, iar angajatorul i-a spus ca poate sa-i dea numai pentru ultimele trei luni, de cand a preluat el firma. Problema e ca nici pe aceasta nu i-o da, amanand-o mereu sub diferite pretexte:"dureaza 20 de zile. inca nu a ajuns contabila la ITM...". De asemenea, a fost amenintata cu instanta pentru recuperarea sumei (150 de milioane ROL), desi, cum spuneam ea nu a semnat nici un fel de documente financiare (nu stiu daca am folosit termenul corect), in conditiile in care pe casa se bat cam 20% din incasari, iar inventarele le face de fiecare data doar patronul. Teama ei cea mare este ca dupa ce au trecut atatea zile in care nu a fost primita la serviciu, sa nu fie acuzata de absente nemotivate. Doamna este nascuta in 1958 si o astfel de situatie, e usor de inteles, ar afecta-o destul de mult.
Preluarea firmei se face cu preluarea intregii arhive, asa ca adeverinta poate fi eliberata cu data de la angajare si pana in prezenta nu doar de la preluare.
Mai trebuie spus ca si in calitate de vanzator ai gestiune nu trebuie sa fi gestionar ca functie si nici nu trebuie sa preiei marfa cu semnatura pentru a avea lipsa in gestiune, este cazul gestiunii comune, daca nu este singura vanzatoare.
Faptul ca inventarul a fost facut fara participarea doamnei este un avantaj pentru acesta in cazul unui litigiu.
Cert este ca nu poate sa stea acasa si sa isi faca probleme ci trebuie sa actioneze.
Se poate adresa ITM si face reclamatie cu privire la faptul ca nu mai este primita la locul de munca fara nici o explicatie. Poate sa afle si daca a avut CIM inregistrat la ITM de la vechiul patron pana in prezent.Poate face o notificare scrisa si trimisa la societate cu confirmare de primire in care sa solicite in scris explicatii cu privire la refusul de a fi primita la locul de munca. Si toate acestea cat mai repede.