Nepoata mea este proprietara unei garsoniere la ultimul nivel intr-un bloc de 10 etaje.
Apartamentul are centrala termica , si toate conductele purtatoare de apa calda ptr fostele calorifere si deservirea baii si bucatariei cu apa calda sunt taiate. Practic orice circuit de apa calda se inchide la etajul 9, iar acolo unde au fost taiate tevile de calorifer sunt montate supape automate ptr reglarea presiunii , tocmai ptr a nu se crea nici un prejudiciu vreunui locatar.
De un an , nepoata este plecata din tara , avand o bursa de studii, platind in avans la intretinere suma de 7 milioane.
Cu toate acestea , administratia a calculat ptr un de zile cheltuieli ptr aceasta garsoniera de aproape 17 milioane lei , in calculul intretinerii incluzandu-se pierderi pe reteaua de apa calda de 2,5-3 metri cubi de apa calda,, 3 metri cubi pierderi pe conductele de apa rece, 25% din cheltuielile ptr caldura ptr o garsoniera de acelasi tip, consumul de energie electrica ptr interfon si ascensor( nu ma refer la service), cheltuieli privind reparatia conductelor de apa calda.
Am vorbit cu administratorul ca nu am procura sa fac contestatiile necesare. Nepoata nu si-a facut mutatie in garsoniera cumparata, ea are adresa de buletin inca din vremea studentiei , la apartamentul unde domiciliez eu, situat in alt cartier.
Ieri cand m-am intors de la serviciu, am gasit somatie de plata lipita pe usa de intrare in bloc, o alta somatie la avizierul propriei noastre asociatii , si a treia somatie pusa pe usa de la intrare.
Pe somatie este trecut doar numele de familie( eu si nepoata avem acelasi nume de familie , fiind fiica fratelui meu decedat), adresa garsonierii , suma datorata.
INTREBARE
Ce masuri legale pot fi luate impotriva acestui administrator, care a adus grave prejudicii imaginii mele publice, lipind somatii de plata pe numele meu , in mod ostentativ , in 3 exemplare?
Si chiar daca, sa spunem, ca scria complet numele fetei, este corecta afiasarea somatiei pe usa, in cu totul alt bloc, inaintea unei scrisori de somatie simpla cu atat mai mult cu cat stia ca fata vine in tara in august?
Intrucat noile coduri de procedura penala si civila nu se aplica inca, nu era normal inainte de a o da in judecata sa fie somata prin scrisoare la domiciliu si anunt in presa?Are dreptul administratorul sa afiseze somatii de plata in mod public pe usa mea inainte de o sentinta judecatoreasca?
Inainte de a discuta modul in care se procedeaza la repartizarea ”pierderilor” privind consumul de apa rece (AR), apa calda (AC) sau energie termica (ET) necesara incalzirii locuintelor va intreb:
- daca aveti cunostinta ca proprietara - nepoata dvs., inainte de a pleca din imobil, cand de-altfel a si achitat o suma in avans, tocmai pentru a nu ramane restanta la cheltuielile de intretinere, a notificat in scris as. prop. cu privire la faptul ca incepand de la data de ... pana la data de..., in locuinta ..., nu va mai locui nimeni ?;
- daca cu aceeasi ocazie a fost informata - cel putin verbal, care vor fi cheltuielile de intretinere in cazul acesta, zero persoane la intretinere, zero conducte de incalzire in casa, asa cu aproximatie?;
- este necesar sa retineti faptul ca administratorul poate fi unicul angajat al as. prop. din care face parte si imobilul in care nepoata dvs. are o proprietate, insa masurile pe care acesta le intreprinde sunt urmare a unor dispozitii date de conducerea as. prop., astfel incat s-ar putea ca reclamatia impotriva administratorului sa nu aiba nici-un efect;
- mai trebuie sa retineti ca daca as. prop. nu a fost informata in scris de faptul ca in locuinta nu va mai sta nimeni pentru o perioada mai mare de timp, este posibil ca as. prop. sa va fi trimis somatii obisnuite, prin posta, dar nefiind nimeni acasa, acestea sa se fi intors la destinatar (desigur, este o presupunere);
- de obicei in cazurile in care un proprietar pleaca pentru o perioada mai mare de timp din localitate, acesta anunta as. prop. cu cine poate lua legatura (rude, prieteni), pentru cazurile de forta majora;
- la asociatia din care fac parte intr-un singur caz am lipit o notificare de prezentare la asociatie (un exemplar la avizierul blocului si un ex. pe peretele de langa usa proprietarului), deoarece din locuinta acelui proprietar (et. 2) s-a produs o defectiune, distrugand practic baile si o camera de la etajul 1 si parter - in conditiile in care proprietarii afectati au stat de vorba cu proprietarul ap. in care s-a produs defectiunea, dar acesta nu a luat nici-o masura de remediere, inundand in continuare locuintele de dedesubt, in total cam 10 zile; sigur ca s-a lasat cu amenintari cu darea in judecata a asociatiei, dar pus in fata fatului implinit, a renuntat - ceea ce nu cred ca este cazul la dvs.;
- pana vine nepoata dvs., puteti incerca o discutie cu presedintele as. prop. si poate clarificati macar o parte din aspectele pe care ni le-ati prezentat.
Observatie:
In momentul in care am incepus sa scriu raspunsul la intrebarile dvs. nu mai era nici-un alt post, asa ca intre timp au aparut noi amanunte si intrebari.
Deci daca nepoata dvs. a anuntat as. prop. (in scris), atunci este clar ca o mare vina are as. prop; trebuie sa verificati pentru cate persoane s-au calculat cheltuielile de intretinere de a rezultat o asa suma in debitș
In legatura cu pierderile, este necesar sa stiti cum se calculeaza aceste pierderi, mai ales ca stati in acelasi imobil.
Voi mai face o precizare.Garsoniera se afla in sectorul 2 , iar eu , unchiul locuiesc in sectorul 5. Somatia a fost afisata la adresa mea din sectorul 5, folosind doar numele de familie si prejudiciindu-ma in fapt doar pe mine ca imagine.
Cred ca era corect ca asociatia din sectorul 2 sa trimita mai intai o scrisoare la adresa din sectorul 5 si apoi in caz de tacere , sa afiseze somatii.
In ceea ce priveste garsoniera si suma care trebuie platita la intretinere, trebuie sa stiti ca blocul are o singura scara, toata conducerea asociatiei si administratorul locuiesc acolo, s-a lasat cerere ca nu locuieste nimeni acolo si nici nu va locui, garsoniera e complet goala, nerenovata.Centrala termica s-a montat tocmai ptr a se evita plati suplimentare de apa si caldura, ceea ce nu s-a intamplat.
INTREBARE,
Ce lege reglementeaza calculul pierderilor de apa?
In acest bloc pierderile se impart egal la toate apartamentele,indiferent cate camere are apartamentul indiferent daca sunt locuite sau nu, indiferent cate persoane locuiesc in respectivul apartament , indiferent daca esti racordat sau nu la apa calda.
Problema este in felul urmator, citarea este corecta, calculul cheltuielilor cu caldura tot se pune pentru partile comune, am explicat ca singurele cheltuieli sunt cele cu interfon, ascensor, lumina pe scara. Mergeti si stati de vorba sa nu va treziti cumva ca are loc un proces in lipsa si ramane nepoata fara casa....
Pierderile de apa se repartizeaza dupa regulamentul fiecarei asociatii in parte; in unele se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, la altele in functie de consum, in altele dupa numarul de persoane, in unele se tine cont de cei care au CT, la altele nu se tine cont.
Pentru caldura la comun (tevi si spatii comune) toate apartamentele, indiferent ca au sau nu CT, platesc aceasta caldura la comun, care in acest an a fost 30% din factura de incalzire. Asadar si nepoata dv. a fost pusa la calcul, legal.
Pentru persoanele care lipsesc din apartament se face scutire la cota de electricitate, gaze si gunoi.
In rest se platesc toate celelalte cheltuieli care se impart fie pe cota-parte indiviza, fie pe apartament in mod egal.
Deci nu este de mirare ca nepoata dv. s-a ales cu o asa restanta, mai ales ca a fost in aceasta perioada si sezonul cu incalzire.
Faptul ca somatia a venit pe adresa dv. este normal ca s-a intamplat asta deoarece se stia in blocul nepoatei ca nu locuieste nimeni, iar adresa stiuta era la dv. acasa.
Pentru o restanta de 1700 lei credeti ca cineva isi mai face scrupule ca se sifoneaza imaginea cuiva, legat diresct sau indirect de persoana debitoare? Puneti-va mai intai intrebarea cine plateste acele 1700 lei la furnizori in locul nepoatei dv. si abia apoi intrebati-va cine va plateste imaginea sifonata. Probabil ca daca nu vi se lipea somatia de usa nu va faceati asa de multe probleme despre restanta nepoatei.
Oricum, daca pe usa dv. somatia a fost lipita de administratorul din sectorul celalalt....e ceva ce eu nu am mai auzit..... de administratori care strabat orasul de la un cap la altul ca sa lipeasca somatii pe usile oamenilor!