Bună ziua,
Am tot căutat pe internet despre problema care o voi expune mai jos dar am găsit ceva vag sau păreri contradictorii.
Un salariat a intrat în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, să zicem că până în decembrie 2009. În luna iunie 2008 a fost angajat un salariat pe perioadă determinată pe postul titularului. La aflarea acestui lucru, titularul de post se gândeşte să revină la serviciu. Întrebările ar fi:
- poate să revină din concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani atâta timp cât este angajat un al salariat pe perioadă determinată?
- dacă ar reveni salariatul titular la muncă, ar putea să ceară după o lună iar concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (pentru cazul în care nu a împlinit copilul anii)? Sau ori de câte ori vrea?
Eu aş înclina spre varianta că titularul de post nu poate reveni din concediu creştere copil atâta timp cât este în derulare un contract de muncă pe perioadă determinată încheiat în condiţiile legii.
În Codul muncii conform art. 80 alin. (2) se spune că "un contact de muncă pe perioadă determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie" iar la art. 82 alin. (2) "în cazul în care contractul de muncă pe perioadă determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat cu contract de muncă suspendat, durata contractului va expira la momentul motivelor ce au determinat suspendarea contractului de muncă al salariatului titular". Care sunt motivele suspendarii? Creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani. Cu ce termene putem încheia contractul pe perioadă determinată? Până la împlinirea copilului vârstei de 2 ani sau revenirea titularului pe post când vrea acesta?
Vă mulţumesc anticipat pentru lămuriri.
multumesc pentru raspuns. referitor la indemnizatie aceasta nu se va modifica la fiecare revenire. daca nu reusesc cu doamnele de aici de la constanta, unde ma pot adresa sau care-i urmatorul pas ce trebuie sa-l fac pentru a-mi obtine drepturile?
va multumesc anticipat!
Cuantumul la revenire poate fi modificat numai daca dvs solicitati acordarea indemnizatiei in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate. Adica, numai daca considerati ca daca vi se va lua in calcul aceste venituri indemnizatia pentru CIC este mai mare decat 600 lei - minimum prevazut de lege
Eu am o intrebare, de data aceasta din cealalta perspectiva, cea a persoanei care urmeaza sa fie angajata pe perioada determinata pe timpul CIC. Contractul se incheie pe 2 ani, adica se specifica asta, sau se prevede ca se incheie strict pe perioada in care persoana inlocuita lipseste? Asta inseamna ca daca persoana plecata in CIC, desi initial anunta ca va sta 2 ani, se intoarce dupa 1 an, persoana care o inlocuieste isi pierde locul de munca? Sau trebuie sa ramana pe toata perioada initial anuntata? Nu exista nicio clauza care sa protejeze persoana care inlocuieste?
1. In CIM al persoanei inlocuitoare scrieti:"pe perioada determinata, de la data de... pe perioada suspendarii CIM al titularei postului".
2. Persoana care inlocuieste pe titular stie de la inceput ce o asteapta asa ca nu e nevoie de o protectie speciala.